Instinctoterapia: calea vindecătoare a instinctelor

Cum ne ghidează instinctele?

Instinctoterapia: calea vindecătoare a instinctelor Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: hrana, somnul, îngrijirea maternă sau plăcerea sexuală. Acestea sunt cheile pentru sănătate din punct de vedere al instinctoterapiei. Instinctul este legătura noastră cu Natura, cu partea noastră instinctivă. Este vorba despre acele impulsuri inconștiente care ne reamintesc că suntem mamifere sub creierul rațional privilegiat care ne individualizează ca oameni.

 Neocortexul ne-a permis să construim culturi de complexitate enormă și tehnologii sofisticate, însă ne-a distanțat de natură și ne-a distorsionat sexualitatea, cauzând numeroase probleme de sănătate în noi și în mediul înconjurător. Dar, conform specialiștilor, este posibil să găsim modalități de a reconcilia aceste două naturi. Dr. Enric Costa - medic internist, specialist în homeopatie, medicina chineză și acupunctura - ne reamintește faptul că instinctele sunt funcții automate inconștiente care vizează conservarea individului și a speciilor.

 Instinctele sunt puse în mișcare pentru a satisface nevoile primare, cum ar fi foamea, somnul, procrearea sau alăptarea bebelușilor. Dar instinctele au, de asemenea, o componentă emoțională și sunt legate de impulsuri precum ură, mânie, răzbunare sau obsesie.

 Instinctele, explică doctor Costa, au grijă de noi fără să ne dăm seama, acționând din creierul primitiv și din sistemul nervos autonom. Acestea fluctuează în funcție de nevoile noastre cele mai adânci și ne determină, de exemplu, să consumăm anumite alimente în anumite momente ale anului și altele când se schimbă sezonul. Problema este că în prezent instinctele sunt influențate, iar o mare parte a industriei de consum care domină societatea modernă se bazează pe acea capacitate de influențare pentru a le distorsiona și pentru a crea unele nevoi artificiale.

Vindecarea emoțională cu baza științifică

 Însă acea conexiune cu emoțiile ne deschide, de asemenea ușile pentru a acționa terapeutic pentru a restabili echilibrul cu „sufletul nostru vegetativ“, așa cum denumea Aristotel instinctele.

 Medicul psihiatru David Servan-Schreiber, după cercetările de zeci de ani din domeniul neurobiologiei emoțiilor, a scris cartea intitulată The instinct to heal (Instinctul de a vindeca sau Vindecarea emoțională) unde prezintă tehnicile de vindecare emoțională cele mai eficiente.

 Dr. Servan-Schreiber explică faptul că creierul emoțional are o altă organizare și proprietăți biochimice diferite de cele ale neocortexului. Acesta funcționează independent și controlează tot ce ține de bunăstarea psihologică, precum și o mare parte din fiziologia organismului: impulsurile inimii, tensiunea arterială, sistemul digestiv, hormonal și imunitar. Tulburările emoționale își au cauza în disfuncțiile acestui creier, adesea cauzate de traume vitale trecute care continuă să influențeze percepțiile și experiențele noastre actuale.

Terapiile mentale și corporale care acționează asupra instinctelor

 Putem interveni asupra creierului emoțional prin unele tehnici psihofizice cu o mai mare mai eficiență decât raționamentul și limbajul. Terapiile tradiționale, cum ar fi acupunctura și cele moderne, precum EMDR sau coerența cardiacă, profită de mecanismele naturale de a acționa asupra creierului emoțional și de a ne ajuta să ne recuperăm sănătatea.

 Sub denumirea de "instinctoterapie" nu ne referim la o dietă și nici la o tehnică terapeutică. Aceasta este de fapt un mod de viață sau, mai degrabă, revenirea la un nou mod de viață. Numai că schimbarea este atât de mare, consecințele ei atât de puternice, încât produce imediat reacții în organism: curățare, detoxifiere, eliberare emoțională, etc. Prin urmare, instinctoterapia este considerată o terapie.

 Pentru a înțelege instinctoterapia, trebuie să ținem cont de artificiile pe care le-a desfășurat ființa umană pentru a transforma alimentele și pentru a forța consumul acestora. Procesele termice cum ar fi gătitul la temperaturi înalte sau înghețarea modifică structurile biochimice ale alimentelor și, în consecință, proprietățile lor. În prezent, majoritatea alimentelor sunt de asemenea, modificate prin unele proceduri precum utilizarea de îngrășăminte, pesticide, potențiatori de gust și aditivi alimentari.

O clasificare instinctivă a alimentelor

 Conform criteriilor specifice instinctoterapie, alimentele pot fi clasificate în trei grupe principale:

 - Originare: sunt cele pe care primii oameni le-au găsit în mediul în care s-au dezvoltat.

 - Progenetice: acestea nu au suferit modificări semnificative și mențin o corespondență genetică cu organismul uman și rămân relaționate cu instinctele.

 - Inadecvate: cum ar fi produsele lactate sau preparatele industrializate (pâine, paste, supe și tot felul de alimente preparate și fierte la temperaturi ridicate).

 Conform acestei clasificări, produse alimentare „permise“ de instinctoterapie acoperă primele două grupuri și ar fi, de exemplu, fructe locale sau exotice, legume fără sos, ciuperci, ierburi, tuberculi, nuci și semințe, toate acestea consumate în stare brută și separat.

 Cultivarea corectă a alimentelor se poate face prin diverse tehnici de cultură biologică, sau ecologică ce împiedică complet utilizarea substanțelor chimice și respectă ciclurile naturii. Ideile lui Masanobu Fukuoka pot fi foarte interesante în această privință. Fermierul, biolog și filosoful japonez arată în lucrările sale intitulate Revoluția cu un pai (Ed. Ecohousing) și Calea naturală de cultivare, cum se pot reproduce în mod fidel condițiile naturale în care cresc plantele vii, astfel încât solul să fie îmbogățit în mod progresiv, iar calitatea alimentelor cultivate să crească fără efort, îngrijire sau manevrare.

Cum ne poate vindeca instinctul?

 Odată ce am făcut tot ce ne stă în putință pentru a obține atât alimente originale cât și progenetice, următorul pas este să ne abandonăm instinctul ca o strategie fundamentală pentru conservarea sănătății și pentru auto-vindecare, dacă este necesar.

 Mirosul și gustul sunt cele două simțuri cheie care ne ghidează atunci când respingem sau alegem alimentele de care avem nevoie. Orice aliment care este atractiv pentru gust și miros este util pentru organism și invers: dacă un aliment este dăunător sau inutil, va fi respins de instinctul nostru prin gustul și mirosul său. Se știe că femeile însărcinate au o sensibilitate deosebită la alimente. Este probabil ca instinctul să devină mai acut atunci când este în joc dezvoltarea unei noi vieți, dar putem cultiva cu toții această sensibilitate instinctivă.

Terapiile de detoxifiere

 În caz de boală, ne va ajuta, de exemplu, să punem în mișcare mecanismele de detoxifiere care reînnoiesc mediul nostru intern și ajută la vindecarea numeroaselor tulburări de sănătate. Motivul fundamental pentru care aceste mecanisme biologice funcționează este acela că există o adaptare a instinctelor și a funcțiilor digestive și metabolice la biomoleculele originale prezente în alimente. Pe de altă parte, aceste mecanisme nu sunt adaptate la cantitatea de substanțe străine prezente în multe alimente moderne și procesate.

 Consumul de alimente, proaspete, naturale și de sezon este extrem de important pentru un organism sănătos și detoxifiat. Corpul poate digera cu ușurință astfel de alimente, deoarece sunt mai ușoare pentru sistemul digestiv. Aportul adecvat de nutrienți joacă, de asemenea, un rol esențial pentru o viață sănătoasă. Regula de aur, în timp ce alegeți alimente sănătoase este de a opta pentru acele alimente pe care organismul le poate absorbi și digera cu ușurință. Când vă planificați mesele, mâncați alimente care sunt locale, de sezon, naturale, proaspăt preparate și organice.

 De asemenea, organismul uman nu este conceput să absoarbă substanțele din alimentele procesate și rafinate, deoarece acestea conduc la o acumulare de toxine nedigerate. Procesele de înghețare, conservare, întărire, texturizare, etc. care sunt folosite pentru conservarea alimentelor - modifică de fapt compoziția alimentelor și a nutrienților din acestea.

 Un alt fapt important este acela că organismul asimilează alimentele atunci când este în stare activă. Aceste substanțe nutritive sunt folosite la rândul lor în perioada de detoxifiere, în special de către ficat și vezica biliară (între orele 11 și 1 noaptea).

Mai poți citi din Medicină alternativă

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...