Cum ne ghidează instinctele?
Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: hrana, somnul, îngrijirea maternă sau plăcerea sexuală. Acestea sunt cheile pentru sănătate din punct de vedere al instinctoterapiei. Instinctul este legătura noastră cu Natura, cu partea noastră instinctivă. Este vorba despre acele impulsuri inconștiente care ne reamintesc că suntem mamifere sub creierul rațional privilegiat care ne individualizează ca oameni.
Neocortexul ne-a permis să construim culturi de complexitate enormă și tehnologii sofisticate, însă ne-a distanțat de natură și ne-a distorsionat sexualitatea, cauzând numeroase probleme de sănătate în noi și în mediul înconjurător. Dar, conform specialiștilor, este posibil să găsim modalități de a reconcilia aceste două naturi. Dr. Enric Costa - medic internist, specialist în homeopatie, medicina chineză și acupunctura - ne reamintește faptul că instinctele sunt funcții automate inconștiente care vizează conservarea individului și a speciilor.
Instinctele sunt puse în mișcare pentru a satisface nevoile primare, cum ar fi foamea, somnul, procrearea sau alăptarea bebelușilor. Dar instinctele au, de asemenea, o componentă emoțională și sunt legate de impulsuri precum ură, mânie, răzbunare sau obsesie.
Instinctele, explică doctor Costa, au grijă de noi fără să ne dăm seama, acționând din creierul primitiv și din sistemul nervos autonom. Acestea fluctuează în funcție de nevoile noastre cele mai adânci și ne determină, de exemplu, să consumăm anumite alimente în anumite momente ale anului și altele când se schimbă sezonul. Problema este că în prezent instinctele sunt influențate, iar o mare parte a industriei de consum care domină societatea modernă se bazează pe acea capacitate de influențare pentru a le distorsiona și pentru a crea unele nevoi artificiale.
Vindecarea emoțională cu baza științifică
Însă acea conexiune cu emoțiile ne deschide, de asemenea ușile pentru a acționa terapeutic pentru a restabili echilibrul cu „sufletul nostru vegetativ“, așa cum denumea Aristotel instinctele.
Medicul psihiatru David Servan-Schreiber, după cercetările de zeci de ani din domeniul neurobiologiei emoțiilor, a scris cartea intitulată The instinct to heal (Instinctul de a vindeca sau Vindecarea emoțională) unde prezintă tehnicile de vindecare emoțională cele mai eficiente.
Dr. Servan-Schreiber explică faptul că creierul emoțional are o altă organizare și proprietăți biochimice diferite de cele ale neocortexului. Acesta funcționează independent și controlează tot ce ține de bunăstarea psihologică, precum și o mare parte din fiziologia organismului: impulsurile inimii, tensiunea arterială, sistemul digestiv, hormonal și imunitar. Tulburările emoționale își au cauza în disfuncțiile acestui creier, adesea cauzate de traume vitale trecute care continuă să influențeze percepțiile și experiențele noastre actuale.
Terapiile mentale și corporale care acționează asupra instinctelor
Putem interveni asupra creierului emoțional prin unele tehnici psihofizice cu o mai mare mai eficiență decât raționamentul și limbajul. Terapiile tradiționale, cum ar fi acupunctura și cele moderne, precum EMDR sau coerența cardiacă, profită de mecanismele naturale de a acționa asupra creierului emoțional și de a ne ajuta să ne recuperăm sănătatea.
Sub denumirea de "instinctoterapie" nu ne referim la o dietă și nici la o tehnică terapeutică. Aceasta este de fapt un mod de viață sau, mai degrabă, revenirea la un nou mod de viață. Numai că schimbarea este atât de mare, consecințele ei atât de puternice, încât produce imediat reacții în organism: curățare, detoxifiere, eliberare emoțională, etc. Prin urmare, instinctoterapia este considerată o terapie.
Pentru a înțelege instinctoterapia, trebuie să ținem cont de artificiile pe care le-a desfășurat ființa umană pentru a transforma alimentele și pentru a forța consumul acestora. Procesele termice cum ar fi gătitul la temperaturi înalte sau înghețarea modifică structurile biochimice ale alimentelor și, în consecință, proprietățile lor. În prezent, majoritatea alimentelor sunt de asemenea, modificate prin unele proceduri precum utilizarea de îngrășăminte, pesticide, potențiatori de gust și aditivi alimentari.
O clasificare instinctivă a alimentelor
Conform criteriilor specifice instinctoterapie, alimentele pot fi clasificate în trei grupe principale:
- Originare: sunt cele pe care primii oameni le-au găsit în mediul în care s-au dezvoltat.
- Progenetice: acestea nu au suferit modificări semnificative și mențin o corespondență genetică cu organismul uman și rămân relaționate cu instinctele.
- Inadecvate: cum ar fi produsele lactate sau preparatele industrializate (pâine, paste, supe și tot felul de alimente preparate și fierte la temperaturi ridicate).
Conform acestei clasificări, produse alimentare „permise“ de instinctoterapie acoperă primele două grupuri și ar fi, de exemplu, fructe locale sau exotice, legume fără sos, ciuperci, ierburi, tuberculi, nuci și semințe, toate acestea consumate în stare brută și separat.
Cultivarea corectă a alimentelor se poate face prin diverse tehnici de cultură biologică, sau ecologică ce împiedică complet utilizarea substanțelor chimice și respectă ciclurile naturii. Ideile lui Masanobu Fukuoka pot fi foarte interesante în această privință. Fermierul, biolog și filosoful japonez arată în lucrările sale intitulate Revoluția cu un pai (Ed. Ecohousing) și Calea naturală de cultivare, cum se pot reproduce în mod fidel condițiile naturale în care cresc plantele vii, astfel încât solul să fie îmbogățit în mod progresiv, iar calitatea alimentelor cultivate să crească fără efort, îngrijire sau manevrare.
Cum ne poate vindeca instinctul?
Odată ce am făcut tot ce ne stă în putință pentru a obține atât alimente originale cât și progenetice, următorul pas este să ne abandonăm instinctul ca o strategie fundamentală pentru conservarea sănătății și pentru auto-vindecare, dacă este necesar.
Mirosul și gustul sunt cele două simțuri cheie care ne ghidează atunci când respingem sau alegem alimentele de care avem nevoie. Orice aliment care este atractiv pentru gust și miros este util pentru organism și invers: dacă un aliment este dăunător sau inutil, va fi respins de instinctul nostru prin gustul și mirosul său. Se știe că femeile însărcinate au o sensibilitate deosebită la alimente. Este probabil ca instinctul să devină mai acut atunci când este în joc dezvoltarea unei noi vieți, dar putem cultiva cu toții această sensibilitate instinctivă.
Terapiile de detoxifiere
În caz de boală, ne va ajuta, de exemplu, să punem în mișcare mecanismele de detoxifiere care reînnoiesc mediul nostru intern și ajută la vindecarea numeroaselor tulburări de sănătate. Motivul fundamental pentru care aceste mecanisme biologice funcționează este acela că există o adaptare a instinctelor și a funcțiilor digestive și metabolice la biomoleculele originale prezente în alimente. Pe de altă parte, aceste mecanisme nu sunt adaptate la cantitatea de substanțe străine prezente în multe alimente moderne și procesate.
Consumul de alimente, proaspete, naturale și de sezon este extrem de important pentru un organism sănătos și detoxifiat. Corpul poate digera cu ușurință astfel de alimente, deoarece sunt mai ușoare pentru sistemul digestiv. Aportul adecvat de nutrienți joacă, de asemenea, un rol esențial pentru o viață sănătoasă. Regula de aur, în timp ce alegeți alimente sănătoase este de a opta pentru acele alimente pe care organismul le poate absorbi și digera cu ușurință. Când vă planificați mesele, mâncați alimente care sunt locale, de sezon, naturale, proaspăt preparate și organice.
De asemenea, organismul uman nu este conceput să absoarbă substanțele din alimentele procesate și rafinate, deoarece acestea conduc la o acumulare de toxine nedigerate. Procesele de înghețare, conservare, întărire, texturizare, etc. care sunt folosite pentru conservarea alimentelor - modifică de fapt compoziția alimentelor și a nutrienților din acestea.
Un alt fapt important este acela că organismul asimilează alimentele atunci când este în stare activă. Aceste substanțe nutritive sunt folosite la rândul lor în perioada de detoxifiere, în special de către ficat și vezica biliară (între orele 11 și 1 noaptea).