În ce constă dieta cu struguri?
Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fie o propunere tentantă atunci când vrem să slăbim, cu toate acestea, ele nu ajută la rezolvarea excesului de greutate de la rădăcină. Din acest motiv, astăzi efectuăm analiza unei alte diete foarte cunoscute, care în acest caz se numește dieta cu struguri.
Bazându-și propunerea pe puterea purificatoare și antioxidantă a strugurilor, această dietă ne propune să consumăm numai struguri și infuzii din plante medicinale pe o perioadă de 3 până la 5 zile, cu scopul de a elimina toxinele și de a genera pierderea în greutate.
Între 1,5 și 3 kilograme de struguri ar trebui să se consume pe tot parcursul zilei, repartizate pe o medie de 5 mese pe zi. În plus, fructele trebuie consumate împreună cu coaja pentru a profita de toți antioxidanții și nutrienții acestora. Dieta cu struguri promite pierderea în greutate, deoarece purifică organismul și ajută la controlul și eliminarea retenției de lichide, precum și la protejarea ficatului și a funcției cardiovasculare printr-o cantitate mare de potasiu derivat din strugurii consumați ca bază a dietei.
Se crede că dieta de detoxifiere a strugurilor poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor și la reducerea greutății prin curățarea corpului și eliminarea deșeurilor toxice. Dieta cu struguri este un plan alimentar folosit în mod obișnuit de cei care doresc să piardă în greutate, să devină mai sănătoși și uneori ca o încercare de a elimina bolile grave, cum ar fi cancerul și bolile pulmonare.
O sud-africană pe nume Johanna Brandt a adus dieta de vindecare a strugurilor în SUA în 1926. Fusese diagnosticată cu cancer de stomac terminal și susținea că strugurii au ajutat-o să înlăture complet boala. Un alt african pe nume Basil Shackleton era bolnav de mai bine de 40 de ani și a mai rămas doar cu un rinichi nefuncțional, care nu răspundea la tratamentele convenționale. El a susținut că a fost vindecat de o dietă de struguri și a continuat să scrie o carte intitulată „Grape Cure: A Personal Testament”.
Dieta de detoxifiere cu struguri constă în consumul numai de struguri și apă. Practicanții recomandă să începeți cu cantități mici și să creșteți puțin în fiecare zi, deoarece sâmburii de struguri și conținutul ridicat de fibre pot provoca probleme digestive, cum ar fi constipația, dacă sunt consumați prea mult la început.
Beneficiile dietei cu struguri
Un studiu realizat de Universitatea din Michigan (Statele Unite) arată că strugurii pot fi chiar mai utili în prevenirea bolilor de inimă decât alte fructe și legume despre care se știe că scad tensiunea arterială. Acest lucru se poate datora substanțelor fitochimice găsite în struguri, care sunt antioxidanți naturali. Semințele de struguri conțin oligomeri procianidolici sau PCO. Acestea sunt flavonoide care nu sunt doar antioxidanți puternici, dar se crede că ajută și la întărirea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sanguine. Aceste PCO sunt de până la 20 de ori mai puternice decât cele ale vitaminei C și de 50 de ori mai puternice decât cele găsite în vitamina E.
Care sunt greșelile dietei cu struguri?
Dieta cu struguri este o mono-dietă și este o propunere rapidă de slăbit, dar, deși acest fruct are proprietăți nutritive bune, nu poate fi baza și doar alimentația unei diete.
În plus, dieta cu struguri oferă antioxidanți buni și mult potasiu, precum și fibre, dar elimină complet consumul de alimente proteice bogate în grăsimi bune, astfel încât ar putea provoca un deficit de acizi grași esențiali dacă este prelungită în timp.
De asemenea, nu este o dietă cu un conținut scăzut de calorii, deoarece 3 kilograme de struguri adaugă mai mult de 2000 de calorii pe parcursul zilei, astfel încât această dietă poate provoca pierderea în greutate la unii oameni, în timp ce la alții, poate să nu genereze vreo schimbare.
Principalul motiv pentru care dieta cu struguri nu este nepărat o propunere recomandabilă de a pierde în greutate sau de a purifica organismul este acela că nu protejează sănătatea sau nu ne învață să mâncăm mai bine, adică nu produce o schimbare eficientă și sănătoasă a obiceiurilor în conduita noastră.
Când urmați o dietă de detoxifiere cu struguri, este posibil să aveți boli, amețeli și dureri de cap. Dacă urmăriți detoxifierea cu struguri pentru a trata o boală gravă, luați în considerare faptul că, potrivit site-ului web Cancer.org, strugurii pot avea unele componente care sunt promițătoare în tratarea cancerului, dar există puține dovezi științifice care să susțină afirmațiile că consumul de struguri, consumul de vin roșu sau respectarea dietei cu struguri pot preveni sau trata cu succes cancerul la oameni.
Mulți oameni sunt atrași de dietele de detoxifiere ca mijloc de slăbit. Potrivit site-ului National Institutes of Health, multe diete de detoxifiere nu sunt suficient de nutritive și nu susțin pierderea permanentă în greutate. Institutul Național de Sănătate afirmă că cheia pierderii în greutate este arderea mai multor calorii decât consumăm, prin urmare, controlul porțiilor este important, indiferent de alimentele pe care le consumăm.