Principiile alimentației macrobiotice
Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este principiul universal al Yin și Yang, două concepte foarte vechi care își au originea în taoism. Yin și Yang reprezintă două forțe antagoniste, deși inseparabile, care ne învață multe despre modul în care toate lucrurile funcționează în Univers. Ambele energii converg și în organismul uman, iar dezechilibrul lor duce la disconfort și boli.
- Yin: este expansiv, pasiv, receptiv și rece. Este forța care se dispersează și se separă și se mișcă în sus și în afară.
- Yang: este compact, activ și fierbinte. Este forța care se contractă și se consolidează și se deplasează în jos și spre interior.
Yin și Yang în alimentație
Cu această teorie universală putem înțelege mai ușor cum este calitatea energetică a alimentelor. La fel ca în cazul alimentației bazate pe cele 3 Gunas, găsim trei aspecte sau calități ale energiei, în alimentația macrobiotică hrana este împărțită în alimente de tip Yin și alimente de tip Yang. Consumul acestora trebuie să fie echilibrat pentru a atinge bunăstarea fizică și psihică.
Ceea ce alegem să mâncăm și stilul de viață pe care îl avem, sunt factorii care influențează în principal sănătatea noastră și starea noastră de bine.
- Alimentele de tip Yin: sunt alimente a căror calitate energetică este rece, expansivă și dispersantă.
- Alimentele de tip Yang: sunt alimente a căror energie se încălzește, tonifică și se contractă.
Deși nimic nu este complet Yin sau Yang, aceste calități energetice se găsesc și în alimente și, ca urmare, ele produc anumite efecte la nivel mental, emoțional și organic. Când consumul de alimente este extrem de Yin sau Yang este foarte dificil să atingem echilibrul pentru a ne bucura de o sănătate optimă. Atunci, pentru a obține echilibrul, ar trebui să consumăm alimente care nu sunt nici prea Yin, nici prea Yang.
Care sunt cheile nutriției macrobiotice?
- O farfurie de cereale trebuie să fie prezentă la fiecare masă, pe care, de preferință, o vom consuma sub formă de cereale integrale. Orezul brun este considerat cel mai echilibrat aliment, dar se poate include în dietă o mare varietate de cereale precum grâul, grâul spelta, kamutul, orzul, ovăzul, orezul brun, quinoa, secara, meiul sau porumbul.
- În viziunea alimentației macrobiotice, legumele ar trebui să reprezintă o treime din alimentele zilnice. Consumați o mare varietate de legume, atât rădăcinoase (morcovi, gulie, țelină, sfeclă, ridichi etc.), cât și legume cu frunze (spanac, ruccola, brocoli, etc.) verzi și legume rotunde. Alimentația macrobiotică recomandă reducerea sau chiar eliminarea din dietă a legumelor foarte acide sau de origine tropicală, cum ar fi roșiile, vinetele, cartofii, ardeii, etc.
- Leguminoasele (mazărea, năutul, fasolea, etc.) și alimentele proteice ar trebui să reprezinte 10% din dieta zilnică.
- Pot fi incluse în alimentația macrobiotică surse de proteine vegetale precum tofu, tempeh sau seitan.
- Algele marine sunt o mare sursă de săruri minerale cărora alimentația macrobiotică le acordă o valoare deosebită. O cantitate mică de alge poate fi inclusă în supe, salate, aperitice și preparatele din leguminoase.
- Supa Miso este foarte prezentă în fiecare zi la fiecare masă, fiind o modalitate excelentă de a menține sănătatea florei intestinale datorită procesului de fermentare prin care este produs acest minunat condiment japonez.
- În cadrul alimentației macrobiotice se recomandă de asemenea băuturile care nu au efecte stimulente sau care conțin zaharuri. Ceaiurile verzi de tip Bancha și Kukicha sunt ceaiuri tradiționale în alimentația macrobiotică și hrănesc corpul, au grijă de sănătatea intestinelor și stimulează capacitatea de concentrare, fără a fi prea excitante.
- Condimentele utilizate în mod obișnuit în alimentația macrobiotică sunt gomasio (un amestec de semințe de susan măcinate și sare de mare), sosul de soia, oțetul de orez sau de prune umeboshi, precum și uleiurile vegetale obținute prin presare la rece.
- Includeți în dietă consumul semințelor de susan, a semințelor de floarea soarelui, de dovleac și nucile care sunt o sursă foarte bună de proteine vegetale, grăsimi sănătoase și săruri minerale.
- Alimentația macrobiotică nu recomandă consumul de fructe proaspete în cantități mari. De asemenea, evitați zahărul și toate alimentele care îl conțin. Puteți folosi în schimb îndulcitori naturali cum ar fi mierea de albine, extractul de stevia și siropul de agave.
- Proteinele de origine animală pe care le vom consuma vor fi de preferință din pește.
- Se recomandă reducerea sau suprimarea completă a cărnii roșii, a produselor lactate și a tuturor derivatelor din acestea.
În măsura în care doriți să adoptați o dietă ușoară și destul de orientată spre vegetarianism, alimentația macrobiotică este un sprijin util pentru menținerea sănătății și a longevității. Pe măsură ce veți schimba obiceiurile alimentare, veți deschide ușa către un mod de viață complet și vital. Pentru a include obiceiuri bune în dieta dumneavoastră macrobiotică:
- Evitați alimentele extrem de Yin sau Yang extrem.
- Consumați alimente de sezon, care provin din zona în care locuiți.
- La fiecare masă, căutați o mare varietate de culori, texturi și arome pentru a satisface toate simțurile.
- Mâncați cu moderație și numai atunci când simțiți că vă este cu adevărat foame, mestecați bine alimentele și cu atenție deplină.
- Evitați produsele industriale, procesate și rafinate și introduceți mai multe alimente organice în dieta dumneavoastră de zi cu zi.