Muzicoterapia, o metodă naturală de vindecare
Încă din timpuri îndepărtate, muzica a fost considerată o metodă naturală de prevenire și chiar de vindecare a unor boli fizice și mentale. Primele dovezi referitoare la folosirea muzicii în scopuri curative datează din epoca civilizației egiptene.
În unele papirusuri egiptene se face referire la muzica instrumentală ca la un remediu natural care favorizează fertilitatea femeii, combate durerile reumatice și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.
În Grecia antică, Aristotel și Platon s-au dedicat studiului aprofundat al muzicii, deoarece aveau certitudinea că aceasta era foarte benefică pentru tratarea unor probleme fizice, dar și a unor afecțiuni psiho-mentale ale ființei umane.
Totuși, doar începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea muzicoterapia a fost acceptată în mod oficial ca disciplină terapeutică, fiind utilizată pentru tratarea unor tulburări precum autismul, dislexia, boala Parkinson, probleme de învățare sau de comunicare. În prezent, muzicoterapia se aplică în multe centre geriatrice, grădinițe, spitale psihiatrice și clinici private.
Muzicoterapia este o terapie destinată să amelioreze diverse afecțiuni și tulburări de sănătate prin intermediul muzicii, incluzând afecțiunile fizice, psihice, cognitive și sociale cu scopul de a ameliora sănătatea și bunăstarea emoțională și fizică a pacientului. Abilitățile care se ameliorează cu ajutorul muzicoterapiei sunt următoarele: abilități senzoriale, cognitive, motrice, sociale și emoționale. Această terapie specială ne poate ajuta de asemenea să reducem consumul unor analgezice, antiinflamatorii sau alte calmante, deoarece reduce în mod semnificativ durerile.
Muzica are anumite componente care acționează în mod benefic asupra creierului uman și stimulează anumite părți ale acestuia pentru ca glandele să secrete serotonină, care este hormonul bunei-dispoziții și al fericirii.
Tocmai din acest motiv, tot mai multe persoane recurg la muzicoterapie pentru a-și rezolva anumite probleme de sănătate. Muzicoterapia oferă multe beneficii, atât adulților cât și copiilor, iar muzicoterapeuții adaptează terapia la necesitățile specifice fiecărei persoane și poate fi urmată în mod individual sau în grup.
În ce constă muzicoterapia?
Teoria muzicoterapiei se bazează pe faptul că multe boli își au originea la nivelul creierului, iar prin stimularea acestuia prin intermediul unei muzici armonioase și relaxante se provoacă o stare de relaxare și bună-dispoziție care împiedică sau reduce stimulul care a cauzat boala. Iată care sunt tulburările și bolile care au un răspuns pozitiv la folosirea muzicoterapiei:
- Insomnie
- O slabă circulație sanguină
- Depresie, anxietate, stres și dureri musculare
- Cancer
- Lipsa de concentrare sau de memorare
- Dependență de droguri sau alcool
- Tulburări de comportament alimentar, precum anorexia și bulimia
- Hiperactivitate
- Probleme de limbaj sau de capacitate expresivă
- Autism și paralizie cerebrală (muzicoterapie combinată cu exerciții de psihomotricitate).
Senzațiile pe care fiecare tip de muzică sau sunet le produce:
- Sunetele grave: induc somnul;
- Sunetele acute: însuflețesc și cresc energia în mod natural; stimulează reflexele și starea de răspuns la diverși stimuli;
- Mantrele și sunetele din natură: calmează, liniștesc atât mintea cât și trupul și oferă o stare de stabilitate interioară;
- Cântecele indigene, gregoriene și tibetane: induc o stare de contemplare și de relaxare, sunt benefice în cazul persoanelor anxioase și agitate;
- Imnurile și marșurile: stimulează și oferă energie;
- Blues-urile și compozițiile de Bach: stimulează concentrarea și oferă o stare de claritate mentală;
- Muzica instrumentală: determină o stare de armonie, liniște și calm;
- Muzica de Mozart: stimulează memoria și procesul de învățare.
Instrumente muzicale recomandate
Este important să observăm faptul că în funcție de instrumentul muzical folosit se generează un răspuns sau o senzație în cazul persoanei care urmează o sesiune de muzicoterapie. De exemplu, dacă se urmărește obținerea unei stări de relaxare și de odihnă, instrumente precum oboiul, clarinetul, pianul și flautul sunt cele mai adecvate, în timp ce pentru stimulare și însuflețire se recomandă trompeta, vioara și bateria.
În cadrul unei sesiuni de terapie muzicală, terapeutul trebuie să cunoască profilul pacientului respectiv (adult, copil, persoană în vârstă, etc.) precum și problemele sau afecțiunile pe care acesta le are. Apoi, muzicoterapeutul trebuie să descopere ce tip de muzică se adaptează cel mai bine la personalitatea pacientului pe care îl tratează.
Cabinetele în care se aplică muzicoterapia sunt bine izolate fonic pentru o audiție cât mai adecvată. Sesiunile de muzicoterapie pot fi individuale sau de grup, maxim de 20 persoane. Muzicoterapia se poate aplica în diferite moduri care includ audiții de piese muzicale, creații de piese sau interpretări ale compozițiilor din partea pacientului.
Care sunt beneficiile muzicoterapiei și când se aplică?
Muzica este benefică pentru toate persoanele, însă în unele cazuri particulare, muzicoterapia contribuie la îmbunătățirea funcțiilor fizice, psihologice, intelectuale și sociale a persoanelor care se găsesc în diverse situații precum:
- În cazul copiilor, terapia muzicală se utilizează cu obiectivul de a-i ajuta să-și exprime sentimentele, gândurile, emoțiile, dezvoltarea comunicării și a limbajului, a stimei de sine, pentru îmbunătățirea atenției, a concentrării, a coordonării și a ritmului, dar și pentru stimularea creativității.
- Persoanele diagnosticate cu neurodiscapitate.
- Persoanele diagnosticate cu autism.
- Persoane cu demență senilă, Alzheimer sau Parkinson.
- Persoanelor care suferă de dureri acute sau cronice.
- Persoanelor care au deteriorări cerebrale ca și consecință a bolilor sau traumatismelor.
- Persoanelor care suferă de anxietate și depresie.
Beneficiile muzicoterapiei în cazul adulților:
- Apar schimbări pozitive ale stării de dispoziție, entuziasm, optimism, încredere în sine;
- Îmbunătățește socializarea cu ceilalți;
- Reduce stresul;
- Diminuează anxietatea;
- Stimulează capacitatea de rezolvare a problemelor;
- Ameliorează simptomele în cazul persoanelor care suferă de boli degenerative.
Beneficiile muzicoterapiei în cazul copiilor:
- Ajută la îmbunătățirea capacității de învățare și la tratarea dificultăților din acest domeniu;
- Stimulează memoria atât pe termen scurt, cât și pe termen lung;
- Ameliorează problemele de comportament;
- Ajută la tratarea și dezvoltarea copiilor autiști;
- Îmbunătățește stima de sine;
- Crește gradul de socializare;
- Ajută la tratarea durerilor cronice și a altor tulburări.
Tipuri de muzică recomandate
În cadrul sesiunilor de muzicoterapie, specialiștii folosesc anumite piese muzicale în funcție de afecțiunile sau problemele cu care ne confruntăm; totuși acasă putem asculta orice tip de muzică și vom observa în scurt timp efectele pozitive ale acesteia.
Muzica ne poate ajuta în toate aspectele vieții noastre, de exemplu dacă ne simțim descurajați sau deprimați putem încerca să ascultăm o muzică veselă și antrenantă care să ne schimbe starea de dispoziție în una pozitivă și încrezătoare.
În continuare detaliem unele tehnici care se utilizează în cadrul muzicoterapiei:
- Cântatul vocal;
- Activități pentru dezvoltarea ritmului;
- Activități de improvizație;
- Compoziție muzicală;
- Scriere de texte muzicale;
- Ascultarea unor piese muzicale;
- Cântatul la instrumente.
Fără nicio îndoială că ascultarea muzicii ne influențează în mod pozitiv starea de dispoziție, având proprietăți relaxante, calmante și ne ajută la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și la combaterea eficientă a stresului.
Muzicoterapia pentru diferite momente ale zilei
În funcție de orele zilei sau ale serii și de problemele pacientului, terapeutul poate recomanda următoarele audiții:
Dimineața: ascultarea unor imnuri sau marșuri ne poate ajuta să începem ziua cu un impuls total al creșterii de energie.
În timp ce lucrăm sau studiem: ascultarea compozițiilor lui Mozart activează zona frontală a creierului, stimulând raționamentele logice.
În timpul meselor: în timpul prânzului se pot asculta melodii cu sunete din natură, de tipul chillout, care calmează și stimulează digestia.
După-masa: pentru a evita căderea de energie care apare după-masa și starea de somnolență, se poate asculta muzică de dans, care activează adrenalina.
În timpul unei întâlniri cu prietenii: muzica de genul bossa-nova și jazz facilitează comunicarea între persoane și stimulează producerea de serotonină care favorizează o stare de bună-dispoziție.
În timpul practicării unui sport sau a unei activități fizice: în acest caz cea mai bună opțiune sunt cântecele care au un ritm puternic și bine marcat, care impulsionează mișcările corporale.
În timpul meditației sau a unei sesiuni de yoga: muzica de genul new-age este cea mai adecvată, deoarece ajută la reducerea activității cerebrală și favorizează o stare de relaxare profundă, stimulând concentrarea și introspecția.
Înainte de a adormi: muzica instrumentală combate oboseala și relaxează întregul corp, contribuind la obținerea unui somn mai profund și odihnitor.