Care sunt beneficiile muzicoterapiei?

Muzicoterapia, o metodă naturală de vindecare

Care sunt beneficiile muzicoterapiei? Încă din timpuri îndepărtate, muzica a fost considerată o metodă naturală de prevenire și chiar de vindecare a unor boli fizice și mentale. Primele dovezi referitoare la folosirea muzicii în scopuri curative datează din epoca civilizației egiptene.

 În unele papirusuri egiptene se face referire la muzica instrumentală ca la un remediu natural care favorizează fertilitatea femeii, combate durerile reumatice și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.

 În Grecia antică, Aristotel și Platon s-au dedicat studiului aprofundat al muzicii, deoarece aveau certitudinea că aceasta era foarte benefică pentru tratarea unor probleme fizice, dar și a unor afecțiuni psiho-mentale ale ființei umane.

 Totuși, doar începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea muzicoterapia a fost acceptată în mod oficial ca disciplină terapeutică, fiind utilizată pentru tratarea unor tulburări precum autismul, dislexia, boala Parkinson, probleme de învățare sau de comunicare. În prezent, muzicoterapia se aplică în multe centre geriatrice, grădinițe, spitale psihiatrice și clinici private.

 Muzicoterapia este o terapie destinată să amelioreze diverse afecțiuni și tulburări de sănătate prin intermediul muzicii, incluzând afecțiunile fizice, psihice, cognitive și sociale cu scopul de a ameliora sănătatea și bunăstarea emoțională și fizică a pacientului. Abilitățile care se ameliorează cu ajutorul muzicoterapiei sunt următoarele: abilități senzoriale, cognitive, motrice, sociale și emoționale. Această terapie specială ne poate ajuta de asemenea să reducem consumul unor analgezice, antiinflamatorii sau alte calmante, deoarece reduce în mod semnificativ durerile.

 Muzica are anumite componente care acționează în mod benefic asupra creierului uman și stimulează anumite părți ale acestuia pentru ca glandele să secrete serotonină, care este hormonul bunei-dispoziții și al fericirii.

 Tocmai din acest motiv, tot mai multe persoane recurg la muzicoterapie pentru a-și rezolva anumite probleme de sănătate. Muzicoterapia oferă multe beneficii, atât adulților cât și copiilor, iar muzicoterapeuții adaptează terapia la necesitățile specifice fiecărei persoane și poate fi urmată în mod individual sau în grup.

În ce constă muzicoterapia?

 Teoria muzicoterapiei se bazează pe faptul că multe boli își au originea la nivelul creierului, iar prin stimularea acestuia prin intermediul unei muzici armonioase și relaxante se provoacă o stare de relaxare și bună-dispoziție care împiedică sau reduce stimulul care a cauzat boala. Iată care sunt tulburările și bolile care au un răspuns pozitiv la folosirea muzicoterapiei:

 - Insomnie

 - O slabă circulație sanguină

 - Depresie, anxietate, stres și dureri musculare

 - Cancer

 - Lipsa de concentrare sau de memorare

 - Dependență de droguri sau alcool

 - Tulburări de comportament alimentar, precum anorexia și bulimia

 - Hiperactivitate

 - Probleme de limbaj sau de capacitate expresivă

 - Autism și paralizie cerebrală (muzicoterapie combinată cu exerciții de psihomotricitate).

Senzațiile pe care fiecare tip de muzică sau sunet le produce:

 - Sunetele grave: induc somnul;

 - Sunetele acute: însuflețesc și cresc energia în mod natural; stimulează reflexele și starea de răspuns la diverși stimuli;

 - Mantrele și sunetele din natură: calmează, liniștesc atât mintea cât și trupul și oferă o stare de stabilitate interioară;

 - Cântecele indigene, gregoriene și tibetane: induc o stare de contemplare și de relaxare, sunt benefice în cazul persoanelor anxioase și agitate;

 - Imnurile și marșurile: stimulează și oferă energie;

 - Blues-urile și compozițiile de Bach: stimulează concentrarea și oferă o stare de claritate mentală;

 - Muzica instrumentală: determină o stare de armonie, liniște și calm;

 - Muzica de Mozart: stimulează memoria și procesul de învățare.

Instrumente muzicale recomandate

 Este important să observăm faptul că în funcție de instrumentul muzical folosit se generează un răspuns sau o senzație în cazul persoanei care urmează o sesiune de muzicoterapie. De exemplu, dacă se urmărește obținerea unei stări de relaxare și de odihnă, instrumente precum oboiul, clarinetul, pianul și flautul sunt cele mai adecvate, în timp ce pentru stimulare și însuflețire se recomandă trompeta, vioara și bateria.

 În cadrul unei sesiuni de terapie muzicală, terapeutul trebuie să cunoască profilul pacientului respectiv (adult, copil, persoană în vârstă, etc.) precum și problemele sau afecțiunile pe care acesta le are. Apoi, muzicoterapeutul trebuie să descopere ce tip de muzică se adaptează cel mai bine la personalitatea pacientului pe care îl tratează.

 Cabinetele în care se aplică muzicoterapia sunt bine izolate fonic pentru o audiție cât mai adecvată. Sesiunile de muzicoterapie pot fi individuale sau de grup, maxim de 20 persoane. Muzicoterapia se poate aplica în diferite moduri care includ audiții de piese muzicale, creații de piese sau interpretări ale compozițiilor din partea pacientului.

Care sunt beneficiile muzicoterapiei și când se aplică?

 Muzica este benefică pentru toate persoanele, însă în unele cazuri particulare, muzicoterapia contribuie la îmbunătățirea funcțiilor fizice, psihologice, intelectuale și sociale a persoanelor care se găsesc în diverse situații precum:

 - În cazul copiilor, terapia muzicală se utilizează cu obiectivul de a-i ajuta să-și exprime sentimentele, gândurile, emoțiile, dezvoltarea comunicării și a limbajului, a stimei de sine, pentru îmbunătățirea atenției, a concentrării, a coordonării și a ritmului, dar și pentru stimularea creativității.

 - Persoanele diagnosticate cu neurodiscapitate.

 - Persoanele diagnosticate cu autism.

 - Persoane cu demență senilă, Alzheimer sau Parkinson.

 - Persoanelor care suferă de dureri acute sau cronice.

 - Persoanelor care au deteriorări cerebrale ca și consecință a bolilor sau traumatismelor.

 - Persoanelor care suferă de anxietate și depresie.

Beneficiile muzicoterapiei în cazul adulților:

 - Apar schimbări pozitive ale stării de dispoziție, entuziasm, optimism, încredere în sine;

 - Îmbunătățește socializarea cu ceilalți;

 - Reduce stresul;

 - Diminuează anxietatea;

 - Stimulează capacitatea de rezolvare a problemelor;

 - Ameliorează simptomele în cazul persoanelor care suferă de boli degenerative.

Beneficiile muzicoterapiei în cazul copiilor:

 - Ajută la îmbunătățirea capacității de învățare și la tratarea dificultăților din acest domeniu;

 - Stimulează memoria atât pe termen scurt, cât și pe termen lung;

 - Ameliorează problemele de comportament;

 - Ajută la tratarea și dezvoltarea copiilor autiști;

 - Îmbunătățește stima de sine;

 - Crește gradul de socializare;

 - Ajută la tratarea durerilor cronice și a altor tulburări.

Tipuri de muzică recomandate

 În cadrul sesiunilor de muzicoterapie, specialiștii folosesc anumite piese muzicale în funcție de afecțiunile sau problemele cu care ne confruntăm; totuși acasă putem asculta orice tip de muzică și vom observa în scurt timp efectele pozitive ale acesteia.

 Muzica ne poate ajuta în toate aspectele vieții noastre, de exemplu dacă ne simțim descurajați sau deprimați putem încerca să ascultăm o muzică veselă și antrenantă care să ne schimbe starea de dispoziție în una pozitivă și încrezătoare.

 În continuare detaliem unele tehnici care se utilizează în cadrul muzicoterapiei:

 - Cântatul vocal;

 - Activități pentru dezvoltarea ritmului;

 - Activități de improvizație;

 - Compoziție muzicală;

 - Scriere de texte muzicale;

 - Ascultarea unor piese muzicale;

 - Cântatul la instrumente.

 Fără nicio îndoială că ascultarea muzicii ne influențează în mod pozitiv starea de dispoziție, având proprietăți relaxante, calmante și ne ajută la îmbunătățirea relațiilor interpersonale și la combaterea eficientă a stresului.

Muzicoterapia pentru diferite momente ale zilei

 În funcție de orele zilei sau ale serii și de problemele pacientului, terapeutul poate recomanda următoarele audiții:

 Dimineața: ascultarea unor imnuri sau marșuri ne poate ajuta să începem ziua cu un impuls total al creșterii de energie.

 În timp ce lucrăm sau studiem: ascultarea compozițiilor lui Mozart activează zona frontală a creierului, stimulând raționamentele logice.

 În timpul meselor: în timpul prânzului se pot asculta melodii cu sunete din natură, de tipul chillout, care calmează și stimulează digestia.

 După-masa: pentru a evita căderea de energie care apare după-masa și starea de somnolență, se poate asculta muzică de dans, care activează adrenalina.

 În timpul unei întâlniri cu prietenii: muzica de genul bossa-nova și jazz facilitează comunicarea între persoane și stimulează producerea de serotonină care favorizează o stare de bună-dispoziție.

 În timpul practicării unui sport sau a unei activități fizice: în acest caz cea mai bună opțiune sunt cântecele care au un ritm puternic și bine marcat, care impulsionează mișcările corporale.

 În timpul meditației sau a unei sesiuni de yoga: muzica de genul new-age este cea mai adecvată, deoarece ajută la reducerea activității cerebrală și favorizează o stare de relaxare profundă, stimulând concentrarea și introspecția.

 Înainte de a adormi: muzica instrumentală combate oboseala și relaxează întregul corp, contribuind la obținerea unui somn mai profund și odihnitor.

Mai poți citi din Medicină alternativă

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...