Recomandări nutriționale pentru sănătatea mentală

 

Perspective holistice asupra sănătății mentale

Recomandări nutriționale pentru sănătatea mentală Alimentele hrănesc atât corpul, dar și mintea, oferindu-ne nutrienții necesari pentru a ne menține plini de energie și într-o stare cât mai bună. Poate să vă surprindă sau nu, însă creierul este de fapt primul organ care primește nutrienții care intră în corp, deoarece este organul care dirijează celelalte organe, celulele și procese metabolice. Atunci, ce se petrece dacă nutriția noastră este deficitară? Poate acest lucru să ne afecteze creierul?

 Cu toate că deficiențele nutriționale nu prezintă întotdeauna evidente simptome mentale sau psiho-emoționale, pot apărea unele simptome subclinice minore. Unele deficiențe din anumiți nutrienți sunt suficiente pentru a schimba starea de dispoziția și chimia creierului, în special în cazul persoanelor mai sensibile. Antidepresivele, inclusiv plantele medicinale recomandate contra anxietății cum este sunătoarea, pot să nu fie suficiente pentru a ameliora simptomele de tip depresiv în cazul persoanelor care suferă de astfel de deficiențe nutriționale subdiacente.

 Medicina holistică abordează vindecarea întregii ființe, acordând atenție aspectelor nutriționale, biologice, genetice, emoționale și mentale. Când ne confruntăm cu tulburări ale stării sufletești, chiar cu o tulburare care uneori poate să fie mai gravă, este necesar să luăm în considerare toate aceste aspecte. O abordarea foarte frecventă și care dă rezultate foarte bune este folosirea remediilor naturale precum planta kava kava și sunătoarea. Câteva dintre remediile naturale cele mai eficiente pentru a menține o stare de optimism și un echilibru mental adecvat sunt următoarele:

 - Vitaminele din grupa B: oferă o protecție eficientă contra atrofiei cerebrale și a deteriorării cognitive, în special în cazul adulților.

 - Acizii grași de tip omega-3: acizii grași esențiali, în mod specific acizii grași de timp omega-3, joacă un rol important în menținerea sănătății și echilibrului creierului și sunt de asemenea utili pentru îmbunătățirea stării de dispoziție;

 - Sunătoarea: este o plantă medicinală care are proprietăți terapeutice deosebite, fiind recomandată pentru menținerea unei stări de bună-dispoziție, fiind un antidepresiv redutabil;

 - Kava kava: este o plantă mai puțin cunoscută, originară din Pacificul de Sud și care este recunoscută datorită proprietăților sale de combatere a stresului.

 Psihoterapia și terapiile medicale convenționale au adeseori mai mult succes atunci când pacientul gândește cu claritate și se găsește într-o stare mentală pozitivă. Folosind anumiți nutrienți și plante medicinale precum kava kava și sunătoarea, sănătatea mentală se poate îmbunătăți considerabil împreună și cu alte abordări terapeutice convenționale.

Legătura dintre nutriție și depresie

 De exemplu, dieta americană standard este foarte săracă în nutrienții de care creierul nostru (precum și întregul corp) au nevoie pentru a se menține într-o stare optimă. În prezent, multe persoane au o dietă bogată în carbohidrați procesați și săracă în acizi grași esențiali, iar acest factor nutrițional poate prejudicia atât mintea, cât și corpul persoanelor adulte, a adolescenților și copiilor. Adeseori, majoritatea persoanelor nu înțeleg și nici măcar nu se gândesc la rolul pe care îl are nutriția în menținerea sănătății mentale. Deoarece din păcate multe persoane sunt supralimentate însă au carențe de nutrienți esențiali, nu este de mirare că asistăm în prezent la o explozie constantă de boli și de tulburări mentale în cadrul civilizației occidentale.

 Vă prezentăm o trecere în revistă a celor mai importanți nutrienți care au un rol crucial pentru sănătatea mentală.

Aminoacizii

 Neurotransmițătorii precum dopamina și serotonina sunt necesari pentru transmiterea impulsurilor electrice și a mesajelor între celulele cerebrale. Acești conductori electrici esențiali sunt de asemenea importanți pentru a menține o stare bună de dispoziție, în timp ce nivelele scăzute din creier pot determina apariția simptomelor de depresie. Multe antidepresive convenționale funcționează deoarece cresc nivelele de neurotransmițătorilor, o acțiune care îi este de asemenea specifică sunătorii.

 Aminoacizii sunt precursorii producerii neurotransmițătorilor și majoritatea oamenilor obțin toți aminoacizii de care au nevoie din proteinele din dietă. Cei trei aminoacizi care sunt în mod direct relaționați cu starea de dispoziție și depresia sunt fenilalanina, tirozina și triptofanul. Fenilalanina și tirozina produc noradrenalina și triptofanul, doi neurotransmițători necesari pentru a menține o stare de dispoziție stabilă.

 Unele cercetări medicale recente au indicat faptul că terapia cu aminoacizi poate să fie la fel de eficientă ca medicamentele tradiționale contra depresiei; fenilalanina și tirozina sunt doi dintre aminoacizii care au rezultate similare cu medicamentele antidepresive. S-a demonstrat de asemenea că aminoacizii pot reduce nivelele de durere din corp, prin menținerea unor nivele sănătoase de endorfine, care sunt analgezicul natural al corpului.

Vitamina B1 (Tiamina)

 Tiamina este necesară pentru a transforma glucoza (zahărul din sânge) în combustibil pentru celulele din creier și din corp. Fără această conversie, creierul nu poate accesa sursa sa de energie preferată și pot apărea simptome precum oboseala, depresia, dificultatea de concentrare, iritabilitatea și anxietatea. Pierderile de memorie, anorexia și insomnia sunt de asemenea simptome relaționate cu o deficiență de vitamina B1. Administrarea de tiamină la pacienții diagnosticați cu Alzheimer a demonstrat o îmbunătățire a abilităților cognitive. Următoarele alimente sunt bogate în vitamina B1: mazărea, sparanghelul, spanacul, ciupercile, varza de Bruxelles, heringii, semințele de susan, semințele de floarea-soarelui, semințele de in și fisticul.

Vitamina B6 (Piridoxina)

 Există o strânsă legătură între deficiența de B6 și declanșarea depresiei, deoarece acest nutrient este de asemenea necesar pentru crearea neurotransmițătorilor. Surse naturale de vitamina B6 sunt următoarele alimente: ouăle organice, drojdia de bere, cerealele integrale, bananele, somonul, spanacul, seminţele de floarea-soarelui și fructul de avocado.

Vitamina B12 (Cobalamina)

 Vitamina B12 a primit multă atenție în ultimii ani și este considerată de mulți cercetători un puternic stimulent energetic. Această vitamină, care derivă în principal din surse de origine animală, este importantă pentru formarea globulelor roșii. Lipsa acestei vitamine poate determina apariția anemiei pernicioase, o afecțiune care poate conduce la schimbări bruște ale stării emoționale, iritabilitate, paranoia, confuzie, anorexie și depresie. Cele mai bune surse naturale de vitamina B12 sunt produsele de origine animală, cum este carnea de pui, somonul, tonul, fructele de mare (scoicile, midiile, calamari, creveții, etc.), unele produse lactate și ouăle organice.

Acidul folic

 O altă vitamină din grupul B, acidul folic ajută de asemenea la producerea neurotransmițătorilor. Deficiențele de această vitamină pot conduce la anemie, care are aceleași simptome mentale relaționate cu deficiența de vitamina B12. Psihiatrii ortomoleculari au utilizat suplimente de acid folic timp de câțiva ani pentru a reduce frecvența pierderilor de memorie în cazul pacienților diagnosticați cu demență. Totodată, unele cercetări au indicat faptul că această vitamină poate fi utilă pentru a combate depresia. Consumul alimentelor bogate în acid folic este o modalitate excelentă pentru a menține nivele adecvate în organism. Alimentele care conțin acid folic sunt următoarele: spanacul, sparanghelul, broccoli, varza,varza de Bruxelles, conopida, sfecla, porumbul, țelina, morcovii, dovleacul, lintea, fasolea, mazărea, fructul de avocado, portocalele, grapefruitul, papaya, căpșunii, zmeura, semințele de floarea-soarelui, arahidele, semințele de in, migdalele.

Vitamina C

 Beneficiile majore ale vitaminei C sunt relaționate cu capacitatea sa antioxidantă, unul dintre factorii principali la protejarea creierului. Numeroase cercetări medicale au dovedit că vitamina C poate reduce simptomele maniei și ale depresiei, iar un studiu realizat recent a indicat că o singură doză de 3 grame de vitamina C ne poate aduce toate aceste beneficii. Vitamina C este solubilă în apă și este necesar să se consume zilnic cu scopul de a obține beneficii pentru sănătate. Citricele şi sucurile proaspete de citrice sunt surse bogate de vitamina C, precum şi alte fructe precum căpșunile, cătina, afinele, acerola, coacăzele-negre, cireșele, kiwi, mango, papaya, pepenele roşu, pepenele galben. Alte surse bune de vitamina C sunt legumele cum ar fi varza creaţă, broccoli, varza de Bruxelles, mugurii de fasole, conopida, ardeiul roşu şi ardeiul verde, mazărea şi roşiile.

Vitamina D

 Persoanele care suferă de depresie au cel mai adesea, nivele foarte scăzute de vitamina D în comparație cu persoanele care prezintă puține sau niciun simptom de depresie. În prezent există multe studii medicale care au prezentat corelația directă dintre lumina soarelui și apariția simptomelor de depresie sau anxietate. Lumina soarelui, principala modalitate prin intermediul căreia vitamina D naturală se produce în corp, a fost asociată cu reglarea nivelelor de serotonină și melatonină din creier, iar un studiu efectuat recent de către cercetătorii norvegieni a indicat faptul că lumina soarelui este un puternic stimulator cognitiv precum și al stării de dispoziție al persoanelor deprimate.

Mineralele

 Există aproximativ 15 minerale care sunt esențiale pentru sănătatea umană, iar 5 dintre acestea sunt cruciale pentru menținerea agilității mentale. Chiar dacă toți nutrienții acționează în mod sinergic pentru a crea o stare dinamică de sănătate, următorii nutrienți au constituit obiectivul majorității cercetărilor relaționate cu stabilizarea mentală și emoțională.

Sodiul și potasiul

 Atât sodiul, cât și potasiul acționează împreună pentru a menține echilibrul electroliților în corp, iar a avea cantități excesive sau insuficiente din acești nutrienți poate perturba acest echilibru. Atunci când se alterează echilibrul nutrienților, neurotransmițătorii sunt afectați în mod direct, producând simptome relaționate cu depresia. De asemenea, folosirea pe termen lung a diureticelor poate determina o deficiență de potasiu, care se poate manifesta prin simptome de depresie. Surse bune de sodiu sunt sarea de mare sau sarea de Himalaya (dar și sarea obișnuită), algele marine, laptele, sfecla de zahăr, țelina și chiar apa plată.

 Cele mai bune surse alimentare de potasiu sunt următoarele: cartofii dulci, roșiile, legumele cu frunze verzi, sfecla roșie, fasolea albă, cartofii copți, somonul, fructul de avocado, ciupercile, bananele (de exemplu, o banană medie conține aproximativ 0,4 grame de potasiu și asigură 12% din necesarul zilnic din acest mineral), curmalele, stafidele, iaurtul.

Fierul

 O deficiență de fier poate cauza anemie, o afecțiune care poate produce simptome precum depresie, deficit de atenție și de concentrare, oboseală și iritabilitate. Fierul produce energie în parenchimul cerebral al creierului și este esențial pentru producerea neurotransmițătorilor. Adeseori, copiii diagnosticați cu deficit de atenție (sindromul ADHD) au deficiențe de fier. Cercetătorii au indicat faptul că fierul este un nutrient util pentru a stimula focalizarea și concentrarea mentală adecvată.

 S-a demonstrat de asemenea că deficiența de fier este cea care cauzează oboseală mentală și depresie în cazul anumitor persoane. În cazul în care în urma analizelor de sânge sunteți diagnosticat cu anemie, se recomandă să includeți în dieta zilnică alimente bogate în fier cum sunt: orezul integral, germenii de grâu, pâinea integrală din grâu, fulgii de ovăz, semințele de floarea soarelui, năutul, fasolea verde, sfecla roșie (care crește numărul globulelor roșii), legumele cu frunze verzi, mazărea, brânza tofu, fisticul și migdalele. Legumele cu frunze verzi cum sunt broccoli, salata verde, castraveții, guliile, pătrunjelul, spanacul, rucola, leurda, germenii de lucernă, varza de Bruxelles, urzicile, ceapa și usturoiul verde, prazul, andivele și frunzele de păpădie sunt surse foarte bune de fier. De asemenea, luați în considerare faptul că pentru a ajuta corpul să absoarbă fierul, organismul are nevoie de suficientă vitamina C.

Magneziul

 Din păcate, majoritatea dietelor sunt deficiente în magneziu, un mineral care se găsește într-o mare măsură în legumele proaspete, în nuci și semințe. Magneziul are un rol important în sute de funcții diferite în corp, inclusiv în mecanismele chimice ale creierului. Deficiența de magneziu poate cauza apariția depresiei, a anxietății și a confuziei, precum și unele probleme fizice (crampe musculare, migrene, greață, stări de vomă, palpitații, etc.). Bolile renale, tensiunea arterială ridicată și o absorbție deficitară a magneziului sunt probleme care pot crește riscul unei carențe de magneziu. Magneziul se găsește în toate legumele cu frunze verzi, în morcovi, ceapă, usturoi, fasole verde, spanac, porumb, mere, cacao, mei, orez, grâu, ovăz, soia, migdale, nuca de cocos și banane.

Calciul

 Studiile medicale au indicat faptul că hipercalcemia, adică nivelele ridicate de calciu din sânge este asociată cu unele tulburări ale sănătății mentale. De asemenea, hipercalcemia determină eliminarea magneziului prin urină, crescând astfel și mai mult riscul de a dezvolta și alte probleme de sănătate mentală și depresie. Cele mai bune surse alimentare de calciu sunt următoarele: fasolea albă, năutul, lintea, mazărea (leguminoase) broccoli, varza creață, sparanghelul, spanacul, morcovii, coriandrul, năsturelul, țelina, prazul, varza de Bruxelles, dovleceii, ovăzul, secara, amarantul, quinoa, tapioca, porumbul, semințele de susan, semințele de chia, semințele de cânepă, migdalele, semințele de in, alunele de pădure, fisticul, semințele de floarea soarelui, nucile, castanele, nucile de macadamia, nucile pecan, caisele, stafidele, smochinele, curmalele, cireșele, portocalele, caisele, căpșunii, piersicile și fructele de pădure.

Zincul

 În mod frecvent, o deficiență de zinc conduce la gânduri, emoții și acțiuni depresive, dat fiind faptul că zincul este fundamental pentru stimularea semnalizării celulare în creier. Zincul se găsește în mari cantități în creier, iar studiile medicale au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor depresive în cazul persoanelor care iau suplimente cu acest mineral. Totodată, zincul este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A din corp și este important în dezvoltarea creierului. Surse alimentare de zinc sunt următoarele: semințele de susan și de dovleac, avocado, nuca de cocos, zmeura, caisele, murea, curmalele, fructele de pădure, rodiile, sparanghelul, usturoiul, varza de Bruxelles, mazărea, spirulina, macca, polenul de albine, scoicile, pâinea integrală și ouăle.

Alți nutrienți sănătoși pentru creier

 Suplimentarea dietei cu acizi grași de tip omega-3 și probiotice poate fi utilă pentru unele persoane care suferă de depresie, probleme de concentrare și anxietate. S-a demonstrat în repetate rânduri că acizii grași omega-3 care se găsesc în principal în pește, semințe (de exemplu semințele de in și cele de chia sunt bogate în omega-3) și în uleiurile presate la rece ajută la reglarea funcției cerebrale. În plus, luând în considerare faptul că o mare cantitate de serotonină se găsește în intestine, nu este de mirare faptul că multe studii medicale au explorat rolul probioticelor în obținerea unei stări emoționale echilibrate și a unui bun la randament mental.

Recomandare pentru o bună sănătate mentală

 Conform specialiștilor, sănătatea mentală este influențată de o multitudine de factori, incluzând aici dieta, stilul de viață și moștenirea genetică. Deficiențele nutriționale relaționate cu depresia și cu problemele de concentrare contribuie la multe dintre diagnosticele psihologice. Dacă suferiți de vreun tip de afecțiune mentală, este foarte indicat să realizați și o analiză nutrițională completă pentru a determina și a corecta posibilii factori subdiacenți.

Mai poți citi din Medicină alternativă

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...