Dieta Scarsdale
Dezvoltata in Statele Unite la sfarsitul anilor ʹ70 de catre doctorul Tarnower, dieta Scarsdale, cunoscuta si sub denumirea de SMD (Scarsdale Medical Diet), este o dieta destul de restrictiva, derulata pe o perioada de 14 zile. Doua saptamani in care atentia ta trebuie indreptata spre limitarea considerabila a aportului glucidic si a aportului caloric (in jur de 1000 kcal/zi).
Meniurile dietei Scarsdale sunt compuse in jurul celor trei tipuri de alimente principale: fructele, legumele si proteinele slabe. Trebuie sa stii ca aceasta dieta exista in mai multe versiuni: Exotica, Gurmanda, Economica sau Vegetariana.
Dieta Scarsdale in doua etape
Prima etapa (14 zile). Feculentii, materiile grase (ulei, unt, smantana), majoritatea lactatelor, sucurile de fructe, ciocolata si mezelurile sunt interzise. Consumul anumitor legume este nelimitat in aceasta perioada: telina, morcovi, rosii, laptuci, ciuperci, varza de Bruxelles, ardeiul, spanacul, conopida. Carnea si pestele sunt autorizate daca sunt slabe.
A doua etapa, de stabilizare. Alimentatia este mai variata dar restrictiile inca exista: nu poti consuma mai mult de 2 felii de paine pe zi, zaharul, cartofii, orezul, pastele, avocado, mezelurile si sosurile sunt interzise..
Avantaje: exista in mai multe variante, in functie de obiceiurile si nevoile fiecaruia. Alimentele nu sunt cantarite, nu se tine cont de calorii.
Dezavantaje: kilogramele pierdute se pot pune rapid la loc, de unde necesitatea de a urma perioada de stabilizare.
Meniu tip:
Micul-dejun: ½ grapefruit sau un fruct de sezon, 1 felie de paine prajita, o cafea sau un ceai fara zahar cu frisca sau cu lapte;
Pranz: salata de fructe combinata, cafea sau ceai; sau carne de vita, curcan sau peste la gratar impreuna cu o salata de rosii;
Cina: gratar cu legume si pui fiert.
La gustare se poate consuma telina sau morcovi. In salate nu se va pune ulei sau maioneza. Atentie, dieta nu trebuie sa depaseasca 14 zile.