6 chei nutriționale pentru o dietă antiaging
Pentru a ne bucura de o viață lungă și sănătoasă, este important să avem o dietă bazată pe alimente naturale și crude, deoarece acestea conțin din abundență unele substanțe care încetinesc sau chiar stopează deteriorarea organismului.
Sedentarismul, stresul și o alimentație dezechilibrată provoacă o îmbătrânire accelerată a organismului și numeroase probleme de sănătate care în multe cazuri devin cronice.
Pentru a evita să arătăm cu câțiva ani mai în vârstă decât avem de fapt, este necesar să limităm consumul anumitor alimente și ingrediente care fac parte din alimentația noastră zilnică, fiind conștienți de cât de mult contribuie acestea la îmbătrânirea pielii. Un exemplu clar în acest sens este alcoolul, deoarece această băutură cauzează deshidratarea organismului, provocând astfel, printre multe efecte nocive asupra sănătății și îmbătrânirea prematură a pielii.
Pentru cei care doresc să urmeze o dietă antiaging, prezentăm în acest articol câteva chei nutriționale esențiale. Iată care sunt acestea:
1. Adăugați verde la toate rețetele
Clorofila, cea care oferă culoarea verde tuturor plantelor, este depurativă și antioxidantă. În plus, culoarea verde indică prezența carotenoidelor și a acidului folic, care este esențial pentru o bună funcționare a sistemului nervos. Tocmai de aceea se recomandă consumul zilnic a cât mai multe legume cu frunze verzi, sub formă de salate proaspete sau diverse shake-uri.
Legumele verzi precum spanacul, ruccola, ridichile, varza, guliile, ceapa verde, ardeii verzi, germenii de cereale, etc., conțin un antioxidant important numit luteină, iar numai 10 mg din această substanță au un puternic efect antioxidant asupra organismului.
2. Consumați zilnic sucuri naturale și shake-uri
Consumul zilnic a diverse shake-uri și sucuri preparate din ingrediente vegetale proaspete este o modalitate simplă și ușoară de a crește cantitatea acestor alimente în dietă. Shake-urile și sucurile au avantajul de a fi ușor de digerat și sunt pline de nutrienți și compuși vegetali benefici care ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la contracararea acțiunii nocive a radicalilor liberi.
3. Optați pentru varietatea culinară
Vegetalele conțin unele substanțe –precum alcaloizii și oxalații– care trebuie să fie consumate cu moderație. Pe de altă parte, antioxidanții din diferite alimente se combină și își potențează reciproc efectele.
Se recomandă consumul unei varietăți de produse naturale și proaspete (de exemplu, diferite tipuri de legume sau fructe) care să fie combinate cu creativitate în diverse preparate culinare. Alimente precum roșiile, ardeii grași, morcovii, sfecla roșii, căpșunii, zmeura, rodiile, grapefruitul roșu, etc. sunt o adevărată sursă de substanțe regenerante și reîntineritoare pentru organism, cu condiția să fie consumate în stare crudă.
4. Creșteți consumul de crudități
Așa cum se știe, o dietă formată preponderent din crudități are beneficii uimitoare asupra sănătății, stopează procesul de îmbătrânire, previne apariția unor boli grave precum cancerul și întărește sistemul imunitar. Totuși, a deveni raw-vegan peste noapte nu este o idee tocmai bună, pentru că organismul trebuie să fie obișnuit treptat cu cruditățile. De asemenea, unele legume nu se pot consuma crude, ca de exemplu: vinetele, cartofii și alți tuberculi sau rădăcini care se gătesc.
Cel mai indicat este să se crească consumul ingredientelor crude încetul cu încetul, acordând atenție semnalelor pe care le trimite organismul, până când cruditățile vor reprezenta aproximativ un 70% din totalul de alimentelor consumate.
5. Urmați ritmurile naturale ale corpului
Procesele fiziologice ale corpului se adaptează la momentele specifice ale zilei, de aceea este important să ne programăm mesele principale ale zilei în funcție de acestea. A trăi în armonie cu ritmurile naturii ne ajută să avem o viață longevivă și sănătoasă. Iată care sunt acestea:
Între orele 4 și 12 dimineața se produce faza de eliminare, când corpul activează procesele de purificare și evacuare. Se recomandă consumul unui pahar cu apă călduță cu lămâie la trezire, pe stomacul gol. Micul-dejun se va lua după minim o jumătate de oră.
Între orele 12 și 20 după-masa are loc faza de asimilare, iar corpul maximizează asimilarea nutrienților din alimentele consumate. Puteți lua prânzul începând cu ora 12 și până la ora 16. Încercați să luați cina în jurul orei 20.
Între orele 20 și 4 noaptea are loc faza de regenerare a organismului. În această fază corpul folosește nutrienții asimilați din alimente pentru repararea și regenerarea celulelor și țesuturilor. Se recomandă o cină bogată în proteine vegetale (leguminoase, semințe, fructe uscate) și orele de odihnă începând cu ora 22:30.
6. Consumați alimente care vă întineresc
Puterea antioxidantă a următoarelor alimente a fost dovedită prin numeroase teste și studii științifice. Includeți cât mai des următoarele alimente în dieta dumneavoastră și vă veți bucura de longevitate și sănătate:
- Cuișoare: sunt considerate condimentele cu cea mai mare putere antioxidantă. Le puteți folosi separat sau în amestec cu alte plante aromatice pentru a condimenta mâncărurile.
- Nucile Pecan: sunt foarte bogate în vitamina E care are puternice efecte antioxidante, în zinc și în magneziu.
- Fructele de soc: fructele uscate de soc se pot consuma sub formă de infuzie, la temperatura ambiantă.
- Prunele uscate: conțin antocianine antioxidante și mucilagii care purifică intestinele.
- Ghimbirul proaspăt: conține anumiți compuși care au o puternică acțiune antioxidantă și antiinflamatorie.
- Semințele și uleiul de cânepă: ambele sunt surse bogate de acizi grași de tip omega-3, care este necesar pentru o bună sănătate vasculară și nervoasă.
- Salate Kale: este o sursă bogată de caroten și conține de trei ori mai mult calciu decât broccoli.
- Fructul de Acai: consumat crud sau sub formă de suc, acest fruct exotic are o mare concentrație de antocianine. Datorită conținutului său ridicat de antocianine și de alte flavonoide, fructul de Acai ne protejează de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, evitând astfel daunele celulare. De fapt, fructul de Acai are cu 300% mai mulți antioxidanți decât alte fructe precum coacăzele sau strugurii.
- Cacao: în varianta sa bio, de calitate superioară, cacaua crudă este unul dintre alimentele cele mai antioxidante.
Evitați alimentele care contribuie la îmbătrânirea prematură a organismului precum: dulciurile care conțin zahăr alb rafinat, alimentele procesate de tip fast-food sau junk-food, băuturile energizante, produsele lactate, margarina, făina albă, carnea roșie, băuturile și alimentele care conțin cafeină, grăsimile de tip trans, băuturile alcoolice, sarea și alimentele picante.