Legătura dintre alimentație și starea emoțională
În continuarea articolului despre dieta fericirii vă prezentăm în rezumat principalele alimente care ne pot îmbunătăți starea de dispoziție, deoarece favorizează producerea unor neurotransmițători cheie, precum serotonina, melatonina sau dopamina.
Dacă doriți să potențați și mai mult o stare pozitivă de dispoziție, optați pentru alimentele care vă pot ajuta să vă simțiți binedispuși, deoarece ajută la producerea unor neurotransmițători importanți precum:
- Dopamina: aceasta reglează starea de bună-dispoziție. Pentru ca acest hormon al bunei-dispoziții să-și îndeplinească cu succes funcția, includeți cât mai des în dieta zilnică alimente precum: migdale, avocado, banane, grapefruit, mango, portocale, semințe de susan și cât mai multe fructe și legume de culoare portocalie.
- Serotonina: este denumită și «hormonul fericirii», iar producerea sa de către organism poate fi favorizată prin consumul unor alimente precum semințele crude de dovleac și semințele de floarea-soarelui, uleiul extravirgin de cocos, uleiul de luminița-nopții, semințele și uleiul de cânepă presat la rece și ciocolata neagră de bună calitate cu un conținut de minim 70% cacao.
- Melatonina: acest hormon reglează echilibrul dintre starea de somn și cea de veghe și este esențială pentru ca organismul să se relaxeze și să se regenereze. Următoarele alimente ne ajută să creștem nivelele de melatonină din corp: nucile, fisticul, stafidele, bananele, orezul, legumele crude, cireșele și ghimbirul crud.
Pe de altă parte, luați în considerare faptul că unele carențe de minerale sau de alte elemente esențiale pot provoca stări de oboseală, apatie, iritare, melancolie, depresie, etc. Uneori cauza poată să fie un dezechilibru la nivelul florei bacteriene din intestine, care este slăbită sau un aliment la care avem intoleranță. Analizele medicale de specialitate ne pot indica cu precizie eventualele carențe sau intoleranțe alimentare.
Rețete care favorizează o stare de bună-dispoziție și fericire
Să vedem în continuare câteva rețete foarte ușor de preparat în casă, din ingrediente sănătoase care contribuie la stimularea neurotransmițătorilor responsabili de o stare de bună-dispoziție și de fericire:
Rețeta nr. 1: Suc de rodii
Acest suc este foarte bogat în vitamina C care ne oferă o stare de energizare și de bună-dispoziție și stimulează absorbția fierului în organism. Se vor folosi următoarele:
Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 rodii
- 2 lingurițe de pulbere de Açai
- o lingură de miere naturală de albine
- o linguriță de polen crud
Cum se prepară?
1. Rodia se taie în jumătate, în sens transversal. Se extrag semințele cu o lingură.
2. Cu ajutorul unui blender se procesează bine toate ingredientele, timp de câteva secunde până se obține un suc omogen.
3. Sucul se strecoară printr-o sită fină sau un tifon curat și se consumă imediat, proaspăt, la micul-dejun sau între mese.
Rețeta nr. 2: Shake de mango, ananas și banane
Acest shake este plin de vitamine esențiale pentru producerea de dopamină și serotonină, care sunt hormonii responsabili de o stare excelentă de dispoziție. Pentru prepararea sa se vor folosi următoarele:
Ingrediente:
- 1 mango mare
- 1/2 banană coaptă
- 1/2 de cuburi de ananas proaspăt
- 250 ml de lapte de migdale
- câteva fructe goji
- o lingură de fulgi de cocos
Cum se prepară?
1. Fructele se curăță de coajă și se taie cubulețe.
2. Cu ajutorul unui blender se procesează bine toate ingredientele până se obține un shake cu o consistență lichidă, însă cremoasă. Dacă nu aveți la îndemână lapte de migdale puteți folosi lapte de cocos sau de orez.
3. Shake-ul se consumă proaspăt, pe stomacul gol, la micul-dejun sau ca gustare sănătoasă între mese.
Rețeta nr. 3: Lapte de migdale cu cacao
Aceasta este o băutură delicioasă, nutritivă și sănătoasă, pe bază de migdale, cacao, ulei de cocos și zahăr de cocos. Toate aceste ingrediente contribuie la menținerea unei stări optime de bună-dispoziție. Sunt necesare următoarele:
Ingrediente:
- 200 gr de migdale înmuiate în apă 8 ore
- 1 litru de apă plată
- 1 lingură de ulei de cocos
- 3 linguri de zahăr de cocos
- 4 linguri de cacao pulbere
Cum se prepară?
1. Migdalele înmuiate în prealabil se curăță de coajă.
2. Cu ajutorul unui blender se procesează câteva minute împreună cu apa.
3. Amestecul astfel obținut se strecoară printr-o sită fină sau un tifon curat.
4. În vasul unui blender se adaugă laptele de migdale, zahărul de cocos, cacaua și uleiul de cocos topit în prealabil pe baie de aburi.
5. Se procesează bine toate ingredientele pâna se obține o băutură omogenă și se consumă imediat.
Rețeta nr. 4: Migdale cu anason stelat
Combinația dintre migdale și acest condiment special și foarte aromat, anasonul, este un stimulent extraordinar pentru persoanele apatice, indispuse sau chiar depresive, ajutând la combaterea acestor stări negative. Iată cum se prepară:
Ingrediente pentru 6 porții
- 250 g de migdale nesărate
- 1 lingură de anason stelat măcinat
- 60 ml de sirop de agave
- 60 ml de apă plată
- un vârf de cuțit de sare
Cum se prepară?
15 minute + 24 ore pentru deshidratare
1. Migdalele se lasă la înmuiat în puțină apă plată cu 8 ore înainte de a prepara rețeta.
2. După aceea se clătesc și se curăță de coajă.
3. Cu ajutorul unui mojar, se zdrobesc migdalele sau se toacă mărunt cu un cuțit ceramic.
4. Într-un bol se adaugă migdalele tocate, anasonul stelat măcinat, siropul de agave, apa și sarea și se amestecă bine toate ingredientele până se obține o pastă.
5. Pasta astfel obținut se lasă într-un deshidratator timp de 24 ore, până devine foarte crocantă și se taie cubulețe.
6. Se poate servi la micul dejun alături de fulgi de ovăz sau ca gustare sănătoasă între mese. Se păstrează într-un borcan de sticlă închis ermetic.
Rețeta nr. 5: Tartă raw-vegană cu ciuperci
Ciupercile sunt bogate în vitamina D, denumită și „vitamina soarelui” care contribuie din plin la menținerea unei stări de bună-dispoziție, iar semințele crude de floarea-soarelui determină producerea serotoninei, cunoscută și ca „hormonul fericirii”. În plus, datorită faptului că acestă tartă este raw-vegană și nu este gătită prin fierbere sau coacere, își păstrează intacți toți nutrienții benefici. Iată cum se prepară această tartă nutritivă și energizantă:
Ingrediente pentru 8 porții
- 300 g de ciuperci champinion
- 30 g de ceapă tăiată fin
- 2 linguri de suc de lămâie
- 3 linguri de ulei de măsline
- 2 linguri de sos tamari
- semințe crude de floarea-soarelui
Pentru bază:
- 150 g de semințe de floarea-soarelui
- 3 linguri de semințe de in
- 1 linguriță de fulgi de drojdie
- un vârf de cuțit de sare
- 1 linguriță de spirulină pulbere
- 60 ml de apă plată
Cum se prepară?
Preparare 30 minute + 24 ore pentru deshidratare
1. Se taie 100 g de ciuperci champinion în rondele fine și se lasă la macerat o jumătate de oră cu o linguriță de sos tamari și una de ulei de măsline. Apoi se lasă la deshidratat la 40-45 °C timp de 24 ore.
2. Pentru a prepara baza acestei tarte, se macină semințele de floarea-soarelui și cele de in, apoi se adaugă fulgii de drojdie, spirulina și apa și se amestecă bine până se obține o pastă omogenă.
3. Se face o umplutură din ciupercile deshidratate, ceapa tăiată foarte fin, o lingură de sos tamari și una de ulei de măsline și se amestecă bine până se obține o pastă cremoasă.
4. Într-o tavă circulară se adaugă mai întâi baza de tartă pregătită anterior șii umplutura cu ciuperci și se deshidratează la 45 °C timp de o oră.
5. Tarta raw-vegană de ciuperci se decorează cu câteva rondele proaspete de ciuperci și semințe de floarea-soarelui.
Rețeta nr. 6: Ciocolată cu cacao și cremă Chai
Această rețetă delicioasă conține ingrediente extraordinar de sănătoase, cum este cacaua crudă, ghimbirul, scorțișoara și uleiul de cocos care determină apariția unei stări de energizare și de bună-dispoziție, favorizând producerea de serotonină, „hormonul fericirii”. Se vor folosi următoarele:
Ingrediente pentru 6 porții
Pentru bază:
- 100 g de fulgi de cocos
- 10 curmale
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1 lingură de ulei de cocos topit pe baie de aburi
- 2 linguri de cacao crudă de calitate superioară
Pentru crema Chai:
- 200 g de nuci de caju
- o jumătate de linguriță de cardamom măcinat
- o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare
- 5 linguri de zahăr de cocos
- 2 linguri de ulei de cocos
- 120 ml de apă plată
- Un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat
Cum se prepară?
1. Înainte de prepararea acestei rețete se vor lăsa la înmuiat nucile de caju în apă plată timp de 6 ore.
2. După aceea se clătesc și se strecoară.
3. Pentru prepararea cremei, în vasul unui blender se procesează nucile de caju cu celelalte ingrediente menționate până se obține o consistență cremoasă.
4. Pentru prepararea bazei, se procesează ingredientele menționate cu un robot de bucătărie.
5. Apoi se intercalează straturi de cremă și straturi de bază într-un recipient rectangular.
8. Se lasă la frigider câteva ore înainte de servire, apoi se taie felii.