Micronutritia, o disciplina care iti vrea binele
Micronutritia este o disciplina relativ noua care te-ar putea ajuta sa scapi de micile afectiuni din viata de zi cu zi dar si sa previi unele boli mai grave.
Rolul micronutrientilor
Legatura dintre alimentatie si sanatate nu mai trebuie demonstrata. Alaturi de macronutrienti – lipide, glucide si proteine – a caror unitate de masura este caloria deoarece furnizeaza energia necesara organismului nostru, micronutrientii isi dovedesc zi de zi importanta pentru buna functionare a celulelor noastre.
Aceste vitamine, minerale, acizi grasi esentiali, antioxidanti, acizi aminati, probiotici au o multime de proprietati benefice. Alimentatia moderna are tendinta sa creasca aportul caloric in detrimentul acestor micronutrienti. De unde si necesitatea de a corecta aceste mici deficiente care, conform micronutritionistilor, au un efect important asupra organismului nostru. Obiectivul: gata cu durerile de stomac cronice, gata cu alergiile sau durerile articulare.
Ai grija de intestinele tale
Pentru a restaura cele cateva miliarde de bacterii care constituie microbiota intestinala si pentru a facilita cicatrizarea acesteia, micronutritionistii iti recomanda sa consumi probiotice. Acestea se regasesc in iaurturi, laptele fermentat (kefir) si miso (preparat din soia). Mai exista suplimente sub forma de pudra de fermenti lactici la fel de recomandate de specialisti.
Ai grija la asocierea alimentelor
O alta particularitate a unui regim alimentar bogat in proteine si sarac in vegetale este faptul ca este extrem de acid. Corpul nostru, care trebuie sa isi mentina PH-ul sangelui la 7,4, isi restabileste echilibrul extragand din calciu, magneziu si potasiu. Ceea ce provoaca oboseala, demineralizare, o fragilizare a muschilor si a tendoanelor precum si calculi renali. De unde necesitatea de a compensa aporturile alimentare acidifiante cu ajutorul alimentelor alcalinizante. In mare, in afara de tofu, toate proteinele (carne, peste si lapte) sunt acidifiante. Fructele si legumele sunt alcalinizante. Proportia ideala: 70% alimente alcalinizante si 30% alimente acide.
Alege-ti in mod corect zaharurile si grasimile
Micronutritionistii sunt de parere ca se consuma mult prea multe zaharuri rapide (cereale rafinate) in detrimentul glucidelor cu un indice glicemic scazut si a grasimilor. Acizii grasi nu sunt dusmanii nostri. Acestia sunt indispensabili neuronilor. In farfurie, acizii grasi favorizeaza asimilarea antioxidantilor precum licopenul si carotenoidele, fara sa mai vorbim de vitamine – A, D, E. Pentru a te proteja de bolile cardiovasculare, echilibrul este esential: consuma peste gras (sardine, hering, macrou, ton), carne alba. Inlocuieste uleiul de floarea soarelui cu uleiul de rapita sau de nuci.
Micronutritia are doar beneficii asupra organismului nostru.