Oligoterapia sau cum să te tratezi cu ajutorul mineralelor
După cum indică și numele acesteia, oligoterapia este o metodă ce constă în tratarea și prevenirea anumitor afecțiuni cu ajutorul mineralelor. Scopul oligoterapiei este reechilibrarea funcțiilor metabolismului ale corpului pentru a asigura o stare mai bună de sănătate. Fiecare oligoelement în parte conferă organismului nostru beneficii specifice. De aceea, este bine să le cunoști și să știi unde le poți găsi. Pentru a afla mai multe despre oligoterapie, citiți articolul nostru.
Nașterea oligoterapiei
Oligoterapia s-a născut în mod indirect în Antichitate. Oamenii remarcaseră deja de la o vreme că apa stocată în amfore din argint se păstra pentru mai multă vreme. Astfel, argintul se numără printre primii conservanți ai alimentelor. În anul 1894 s-a demonstrat faptul că mineralele joacă un rol important asupra sănătății noastre și garantează o mai bună funcționare a organelor. Specialiștii au decis să le numească oligoelemente.
Ce este un oligoelement?
Oligoelementele sunt niște minerale pure, indispensabile vieții umane care se regăsesc în corpul nostru, dar și în alimente. Familia oligoelementelor regrupează substanțe chimice cu o greutate inferioară 1mg/kg. Aceste elemente ar trebui să se regăsească într-o anumită cantitate în organismul nostru pentru a-i garanta acestuia funcționarea optimă.
Prezente în alimentația noastră, oligoelementele transformă ceea ce mâncăm, pentru a permite astfel organismului nostru să le asimileze și să se bucure de toate beneficiile datorită diferitelor mecanisme chimice induse de metabolismul nostru.
La ființa umană, oligolementele indispensabile sunt fierul, iodul, magneziul, cuprul, zincul, cromul și seleniul.
Utilitatea oligoterapiei
Complementară medicinei tradiționale, oligoterapia se distinge datorită aplicației sale naturale 100% care nu comportă prea multe riscuri. Scopul este de a injecta doze slabe din nutrientul care lipsește pentru a se evita carențele. Oligoterapia este utilă în perioada sarcinii, pentru copii, pentru persoanele în vârstă, dar și pentru toate persoanele care suferă de un deficit de unul dintre aceste elemente. O carență de oligoelemente poate provoca:
- Oboseală puternică;
- Pierderea părului;
- Tulburări musculare;
- Probleme intestinale;
- Stare depresivă;
- Tulburări cardiace;
- Sistem imunitar scăzut;
- Dureri de dinți.
Oligoelementele prezente în alimentație
În mod normal, dacă ai o alimentație sănătoasă și echilibrată nu ar trebui să suferi de o carență de oligoelemente. O bună igienă de viață acoperă toate nevoile. Însă anumite perioade precum cea de creștere sau sarcina poate provoca anumite carențe. Trebuie să încerci să restabilești echilibrul de nutrienți datorită alimentației. Însă care sunt alimentele bogate în oligoelemente?
- Apele minerale – aceste ape conțin o mulțime de minerale esențiale organismului, însă conținutul lor variază de la o marcă la alta.
- Apa de la robinet - și apa de la robinet conține substanțe naturale utile organismului nostru.
- Carnea roșie – în ceea ce privește conținutul de fier, nimic nu este mai bun decât carnea roșie.
- Alegele – spirulina, wakame, datorită conținutului bogat de nutrienți esențiali, algele sunt niște alimente sănătoase, ideale pentru alimentația noastră.
- Peștele și fructele de mare – conțin un număr mare de oligoelemente esențiale organismului precum seleniu, zinc și cupru.
Legume, fructe, feculenți, carne, pește, salate, cereale integrale sau nuci, toate acestea nu ar trebui să lipsească din alimentația ta de zi cu zi.