Dieta Flexitariana
Dieta flexiteriana reprezinta un derivat al regimului vegetarian, celebru pentru beneficiile conferite organismului. Persoanele vegetariene cântăresc cu 15% mai puțin decât persoanele care mănâncă carne și trăiesc mai mult cu 3.6 ani.
Trebuie să-ți revizuiești aportul de proteine
A manca flexitarian înseamnă a-ți diminua consumul de carne, mai exact, consumul de proteine animale, crescând aportul de fructe, legume, cereale și leguminoase (surse de proteine vegetale). O serie de reguli ușor de urmat, sănătoase și economice, pe care trebuie sa le adopți in viata de zi cu zi pentru a te păstra sănătoasă dar și pentru a slabi.
Mizează pe leguminoase si cereale in timpul dietei Flexitariana
Corpul are nevoie de proteine pentru a funcționa în mod corespunzător. In momentul în care decizi sa urmezi dieta flexitariana, limitezi automat consumul de carne, de peste și de oua. Combinațiile de leguminoase (fasole uscată, mazăre, linte) și de cereale (nu foarte rafinate de preferință, mai degrabă semiintegrale sau integrale) iți conferă doza zilnica recomandata de proteine, de o calitate echivalenta cu cea oferita de carne. Rația ideala pentru a slabi: 150-200g de legume uscate+100-200g cereale pe zi.
In timpul dietei Flexitariana ai grija la indexul glicemic al alimentelor
Studiile au demonstrat faptul ca vegetarienii sunt mai slabi decât restul. Acest lucru se datorează in mare parte faptului că vegetarienii consumă multe produse (vegetale, cereale și leguminoase) cu un index glicemic scăzut sau moderat. Cu cat indexul glicemic este mai ridicat, cu atât stocam mai mult zahăr identificat drept excedentar sub forma de grăsime. De aceea, dieta flexitariana mizează pe fructe și legume (alimentele cu cel mai scăzut indice glicemic), pe preparate cat mai naturale cu putință și elimina preparatele industriale, pâinea alba, zaharurile.
In cadrul dietei flexitariene toate legumele si fructele sunt permise
In cadrul dietei flexitariene, vegetalele ocupa un loc privilegiat. Crude, fierte, in supe, sub forma de piure...toate fructele și legumele sunt permise. Acestea au un aport important de vitamine, de fibre, nu conțin multe calorii. Deoarece participa la reglarea nivelului de glicemie si la echilibrul ponderal, acestea sunt indispensabile. Oleaginoasele (migdalele, nucile, arahidele) detin o serie de atuuri interesante: conțin proteine, vitamine, magneziu si foarte puține grăsimi, protejându-ti inima si arterele.
Cum arata o zi din cadrul dietei flexitariene?
- Micul dejun: pâine prăjită cu unt de migdale sau arahide, un mar sau un mix alcătuit din fulgi de ovăz, stafide și semințe de floarea soarelui.
- Prânz: salata de vara cu linte sau avocado cu fasole neagra.
- Cina: orez brun fiert cu asparagus și migdale sau salata cu quinoa.
- Gustarea poate fi compusa dintr-o felie de pizza, popcorn sau ca desert, spuma de ciocolata cu zmeura.