Dieta Okinawa, un miracol dovedit stiintific
Dieta inseamna modificarea obiceiurilor alimentare. Aceasta trebuie urmata cu vigilenta pentru a nu provoca carente alimentare. De aceea s-au inventat atatea diete, pentru a raspunde nevoilor fiecaruia. Sa nu-ti faci griji niciodata in legatura cu colesterolul, sa fii stapana absoluta asupra greutatii tale, sa traiesti mai mult si mai bine...iata doar cateva din promisiunile dietei Okinawa.
Dieta Okinawa si-a primit numele de la un arhipelag japonez, locuit de un numar extrem de ridicat de persoane ce au ajuns la venerabila varsta de 100 de ani. Dieta Okinawa este bazata pe o restricitie calorica si pe consumul alimentelor cu densitate calorica scazuta.
Ce este dieta Okinawa?
Mai mult decat o dieta, Okinawa reprezinta un adevarat stil de viata, bazat pe o viziune pozitiva a vietii si pe o traditie Zen. In insula cu acelasi nume, convivialitatea si efortul fizic, combinate cu un regim alimentar, contribuie la restabilirea echilibrului vietii. Cu alte cuvinte, cu cat consumi mai putine calorii, cu atat organismul tau va reduce productia de radicali liberi. Acest lucru permite limitarea degenerescentei organelor si incetinirea procesului de imbatranire.
Dieta Okinawa in practica
Privilegierea alimentelor cu o densitate calorica scazuta
Cheia reusitei dietei Okinawa consta in notiunea de densitate calorica: chiar daca au acelasi gramaj, doua alimente nu au neaparat acelasi aport caloric. Or, cercetarile arata faptul ca, pentru a parveni la senzatia de satietate, aportul caloric nu este semnificativ insa cantitatea alimentelor ingerate au o anumita influenta. Privilegiind alimentele cu o densitate calorica scazuta iti vei 'manca' pur si simplu foamea, te vei pastra sanatoasa si slaba.
De exemplu: fie ca ai mancat 100g de paine sau 100g de rosii, senzatia de satietate este aceeasi. Cu toate acestea, in primul caz am ingerat 250kcal in timp ce in al doilea caz am ingerat doar 20!
In timpul dietei Okinawa poti consuma fara restrictii urmatoarele alimente:
- Apa si ceai;
- Rosii, andive, ardei, lamaie, dovlecei, laptuci, sparanghel;
- Ciuperci, pepene rosu, guava, ceapa, fasole verde, caisa, piersica, zmeura;
- Mere, prune, pere, ananas;
In timpul dietei Okinawa poti consuma cu moderatie urmatoarele alimente:
- Banane, avocado;
- Peste slab, carne de pasare, oua;
- Cartofi, paste, orez, sushi;
- Leguminoase (linte, fasole rosie sau alba, mazare);
Poti consuma extrem de rar urmatoarele alimente:
- Branza, unt, maioneza;
- Ulei;
- Biscuiti;
- Nuci, migdale, ciocolata;
Avantajele dietei Okinawa:
- Iti permite sa consumi alimente savuroase, diferite;
- Favorabila pentru tranzitul intestinal;
- Scade nivelul de colesterol;
- Reduce riscul de accident cardiovascular, de diabet si hipertensiune;
- Reduce riscurile aparitiei cancerului de san, de colon si de prostata;
- Reduce riscul aparitiei bolilor degenerative;
- Riscul de osteoporoza este extrem de limitat;
- Hormonul DHEA, cunoscut sub numele de hormonul tineretii este reglat;
- Efectul yo-yo este inexistent;
- Vei pierde in jur de 500g pe saptamana;
Pe termen lung, dieta Okinawa iti garanteaza prelungirea vietii;
Nicio carenta alimentara;
Unele alimente cu care erai obisnuita sunt scoase din alimentatie: lactatele, dulciurile sau carnea rosie;
Dieta Okinawa trebuie asociata unei activitati fizice;