Natura ne menține în formă! Dieta Raw Vegan
Dieta Raw Vegan și-a făcut apariția timid la noi în țară în ultimii ani. Nu toată lumea este de acord cu aceasta deoarece are atât avantaje cât și dezavantaje. Ce presupune, de fapt, dieta Raw Vegan? Consumarea alimentelor în stare pură, neprocesate, și anume fructe, legume, semințe, ierburi, alge, toate „netrecute prin foc„. Fierberea alimentelor sau procesarea lor în orice alt mod nu este permisă. Sunt însă oameni care au adoptat dieta Raw Vegan, nu numai pentru o perioadă de timp, pentru a mai da jos câteva kilograme, ci pentru întreaga viață.
Mâncarea Raw Vegan sau mâncare gătită?
Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți cu mâncarea gătită. Nici nu ne imaginăm poate cum ar arăta o săptămână fără o omletă, fără o tocăniță sau o ciorbiță de pui. Dar iată că sunt oameni care au reușit să renunțe la aceste stereotipuri, la aceste mâncăruri gătite. Unii spun că dieta raw vegan este cea mai bună cale spre o sănătate de fier în vreme ce alții susțin că este cea mai bună cale spre a deveni subnutrit. Unde este adevărul? Ca de obicei, adevărul se află undeva la mijloc.
Dieta raw vegan nu este una tocmai ușor de urmat. Aveți nevoie de timp, răbdare, și un serviciu sau o activitate mai puțin solicitantă. Cum consumăm alimentele? Păi acestea pot fi consumate în salate, sau stoarse și consumate sub formă de sucuri, pasate pentru a obține creme, deshidratate, și rezultatele sunt uimitoare. Se pot prepara supe creme, prăjituri cu blaturi din semințe și chiar spaghete raw. În primul rând, mâncarea raw vegan ar trebui să fie mult mai sănătoasă decât cea gătită. Alimentele își păstrează proprietățile originale, substanțele flavonoide, și există credința că fierberea poate distruge nutrienții din unele ingrediente. Organismul însă nu are nevoie chiar de toate enzimele plantelor, deoarece sistemul nostru digestiv produce propriile enzime în funcție de ce mâncăm, așadar, hrana gătită nu este chiar atât de nocivă cum se prezintă a fi. În plus, mâncarea raw vegan este foarte lăudată de susținătorii acestei diete deoarece hrana rămâne în stare naturală, și ne întoarcem astfel la începuturi atunci când omul consuma efectiv mâncare negătită. Dar omenirea a evoluat, și de vreme ce ne putem prepara hrana din punct de vedere termic, dieta raw vegan nu ar trebui susținută ca și un scop în sine în viață. Dieta raw vegan însă ne poate ajuta să scăpăm de câteva kilograme bune în plus.
Cât este de sănătoasă dieta Raw Vegan?
Dieta raw vegan are și plusuri, dar și minusuri. Avantajele și dezavantajele acestei diete se resimt totuși numai asupra corpului nostru. Așadar, înainte de a adopta dieta raw vegan ca și stil de viață, trebuie să știți că această dietă pe un termen lung poate duce la scăderea colesterolului rău, a trigliceridelor, dar de asemenea poate provoca un mare deficit de vitamina B12 în organism, ce poate duce la anemie și la probleme neurologice. În plus, vorbim de o carență de fier, zinc și acizi grași Omega 3 ce pot fi obținute din produse de origine animală. Mai mult decât atât, dieta raw vegan este sănătoasă atunci când vine vorba de slăbit și de detoxifierea organismului, pe perioade nu foarte lungi, sau cu pauze între etapele dietei. Așadar, a adopta un asemenea stil de viață nu este tocmai o alegere ideală, deși depinde de organismul fiecăruia și bineînțeles de opiniile personale. O astfel de dietă ne-ar putea ajuta însă să slăbim considerabil. Putem lua în vedere dieta raw vegan pe o perioadă scurtă, și trebuie să fim atenți la semnalele pe care ni le transmite organismul, în funcție de cât de bine se adaptează la această dietă.
Cum ținem dieta Raw Vegan în mod corect?
Dieta raw vegan pe care o adoptați pentru a slăbi, și nu ca un stil de viață nu trebuie să fie introdusă brusc. Treptat, încercați să renunțați la produsele din carne, de origine animală, lapte, ouă, brânză, pe parcursul a două săptămâni. Apoi, vreme de o săptămână încercați să consumați o masă de tiă raw vegan pe zi și restul hrana dvs. obișnuită. De asemenea, renunțați pe parcursul următoarei săptămâni la prânzul fiert sau copt, și încercați să renunțați și la dulciuri și să consumați numai fructe. De asemenea, evitați să consumați produse foarte bogate în calorii, precum alunele, nucile, fructele deshidratate, cerealele germinate, avocado, bananele, laptele de cocos, etc. Un mic dejun raw vegan ar trebui să includă vegetale neacide, așadar se poate consuma o salată de legume dar și un suc de legume, castraveți, țelină, morcovi, ardei... La prânz veți consuma o supă de tip raw vegan, o lasagna vegetală sau preparate cu germeni, iar cina poate presupune consumul unor fructe, a unui ceai raw vegan sau chiar o brânzică raw.