Vara, anotimpul ideal pentru diete
Odată cu sosirea verii, avem la îndemână o mulțime de fructe și legume de sezon care sunt surse excelente de nutrienți și vitamine. Vă oferim în acest articol câteva idei de diete ideale de ținut pe timpul verii, având ca scop purificarea și regenerarea organismului.
Iată în continuare care sunt acestea:
1. Monodieta de purificare:
Perioada ideală pentru efectuarea acestei diete se situează în perioada cuprinsă între data de 15 și 30 iunie.
Perioada de pregătire:
Durata: 3 zile
Micul-dejun:
Suc de fructe (grapefruit, mere, pere sau cireșe) cu adaos de apă plată.
Se mestecă sucul impregnându-l bine cu salivă înainte de a-l înghiți, ca și cum ar fi un aliment solid.
Gustare:
Suc de fructe (mere, pere, caise, piersici, cireșe sau mango).
Între mese se pot consuma infuzii din plante medicinale precum: crețușcă, tei, lavandă, roiniță, cimbru sau rozmarin.
Cina:
Suc de legume (una sau două, la alegere), cu puțină apă plată.
2. Monodieta cu cireșe
Durata: 3 zile
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de cireșe cu puțină apă plată.
Micul-dejun:
O jumătate de kilogram de cireșe crude.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de cireșe cu puțină apă plată.
Prânz:
O jumătate de kilogram de cireșe crude.
Cină:
Compot de cireșe.
Pe toată durata zilei se pot consuma infuzii din următoarele plante medicinale: rozmarin, cicoare, cimbru, mentă.
Compot de cireșe:
Rețeta: 500gr de cireșe, 3 ramuri de mentă proaspătă.
Se fierb ușor la aburi cireșele cu tot cu sâmburi, apoi se curăță de sâmburi și se adăugă într-un bol de salată împreună cu frunzele de mentă tăiate mărunt. Pregătiți acest compot cu 24 de ore înainte de a-l consuma.
3. Monodieta cu piersici
Micul-dejun:
Un bol mare cu “supă de piersici”.
Prânz:
O jumătate de kilogram de piersici crude.
Gustare și cină:
Compot de piersici.
Pe tot parcursul zilei puteți consuma infuzie de mentă.
Supă de piersici:
Rețeta: într-un blender adăugați 3 piersici, 3 linguri de flori de portocale și o picătură de ulei de mentă și amestecați totul, turnați într-un pahar mare și consumați imediat.
Compot de piersici:
Gătiți 2 minute la aburi 500 grame de piersici, decojit sau nu, după preferințe. Preparați apoi un piure fin de piersici, dați pe răzătoare coaja unei lămâi organice mici, stoarceți sucul acesteia și adăugați-l la piure. Se consumă imediat.
4. Monodieta cu caise
Pe stomacul gol:
Suc de caise cu puțină apă plată.
Micul-dejun:
O jumătate de kilogram de caise crude.
Gustare:
Suc de caise cu puțină apă plată.
Prânz:
O jumătate de kilogram de caise crude.
Gustare și cină:
Compot de caise cu verbină
Pe tot parcursul zilei puteți consuma infuzii din următoarele plante medicinale: păducel, rozmarin, coada-șoricelului, lavandă, gălbenele, menta.
Compot de caise cu verbină:
Rețeta: Curățați 500 grame de caise coapte de sâmburi și gătiți-le 5 minute la aburi. Transformați-le într-un piure fin și adăugați aproximativ 10 frunze de verbină. Păstrați compotul într-un loc răcoros înainte de a-l consuma.
5. Cura cu legume verzi și salate
Durata: o săptămână
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de legume, o singură legumă sau un amestec de două legume la alegere.
Micul-dejun:
Supă de legume verzi, obținută prin gătire delicată, respectiv fierbere la aburi, timp de 10 minute a următoarelor legume: morcovi, dovlecei, vinete, ceapă, usturoi, ardei, salată, castravete, fasole verde, cimbru. Strecurați supa și consumați-o caldă sau călduță.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de legume.
Prânz:
Un pahar mare cu suc de legume; 1/3 de legume crude (dovlecel, țelină, morcovi, fenicul și salată verde), 2/3 legume gătite la aburi.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de legume.
Cina:
Un pahar mare cu suc de legume (1/3 crude, 2/3 gătite la aburi).
Pentru a ajuta la restaurarea și regularizarea marilor funcții ale organismului, această dietă va fi însoțită de următoarele infuzii: 10gr de lumânărică, 10gr de nalbă, 20gr de tătăneasă, 20gr de crețușcă, 20gr de mentă.
6. Monodieta cu o singură legumă
Durata: 3 zile
Pe stomacul gol:
Un pahar mare cu suc de legume cu frunze de mentă.
Micul-dejun:
1/3 de legume crude, 2/3 de legume gătite cu plante aromatice proaspete .
Gustare:
Un pahar mare cu suc de legume cu busuioc proaspăt.
Prânz:
1/3 de legume crude, 2/3 de legume gătite cu pătrunjel proaspăt adăugat.
Gustare:
Un pahar mare cu suc de legume.
Cina:
Un pahar mare cu suc de legume, 1/3 crude și 1/3 dintre legume gătite cu pătrunjel proaspăt adăugat.
Înainte de culcare:
Un pahar cu suc de legume la alegere.
Recomandare extra:
Această cură se recomandă să fie ținută la intervale regulate pe tot parcursul verii, respectiv din 3 în 3 săptămâni, schimbând legumele de fiecare dată. Puteți consuma pe tot parcursul zilei infuzii din plante medicinale precum mentă, busuioc, cimbru sau salvie.