În formă, dar fără dietă!
Decizia de a pierde în greutate, pe lângă faptul că este asociată cu un concept estetic sau de frumusețe, este adoptată de persoanele care caută modalități eficiente pentru a avea o viață sănătoasă și longevivă.
Pentru a ne menține în formă nu înseamnă că trebuie să renunțăm să mai mâncăm, ci doar să adoptăm obiceiuri sănătoase de viață care să ajute organismul să fie într-o stare perfectă.
În acest articol vă oferim 5 recomandări pentru a menține o greutate sănătoasă și echilibrată, fără a fi necesară o dietă anume. Iată care sunt acestea:
1. Eliminați glutenul din dietă
Cu toate că glutenul în sine nu este un ingredient care să aibă efecte negative majore asupra sănătății (cu excepția celor care au vreo tulburare de sănătate specifică, cum este autismul) totuși, acest ingredient este folosit în prepararea produselor care au un nivel caloric ridicat. Glutenul, care nu este altceva decât o variantă de proteină, poate fi întâlnit în cereale precum grâul, secara și orzul.
Dacă doriți să pierdeți în greutate, fără a urma totuși o dietă anume, luați în considerare eliminarea pâinii, a biscuiților, a sosurilor preparate din comerț, a tartelor și prăjiturilor, dar și a anumitor băuturi alcoolice cum este berea.
De asemenea, există gluten în ovăz, însă acesta poate fi consumat în cantități mici fără a fi amestecat cu lapte de vacă, ci doar cu lapte vegetal (lapte de migdale, de cocos, de caju, etc.) pentru a nu avea un impact negativ asupra digestiei.
Majoritatea alimentelor procesate conțin acest ingredient, de aceea este important să citiți etichetele produselor pe care le cumpărați și să evitați consumul alimentelor care conțin gluten, zaharuri adăugate și alte ingrediente nocive.
Recomandări: Carnea albă precum cea de pui, somonul, orezul basmati, ciocolata neagră, lintea și morcovii sunt unele dintre alimentele care nu conțin gluten și care pot fi incluse în dieta zilnică.
2. Atenție la carbohidrați!
Conform unor studii științifice, consumul exacerbat de alimente pe baza de carbohidrați determină acumularea kilogramelor în plus, pe lângă faptul că atrage o serie de complicații de sănătate, precum diabet, hipertensiune și probleme cardiace.
În cazul oricărei diete sănătoase și echilibrate, nu este vorba să renunțați să mâncați, ci doar să cunoașteți în primul rând care sunt alimentele care conțin carbohidrați, de exemplu, produsele lactate, pâinea, brânza, zahărul rafinat și grăsimile procesate.
Pentru a contracara efectele carbohidraților, este indicat să se crească consumul de proteine, astfel organismul nu va consuma mai multă energie decât trebuie. Așadar, încercați să consumați mai multă carne slabă, precum și cereale integrale, legume proaspete și leguminoase precum lintea, năutul, fasolea, mazărea, etc.
3. Urmați o dietă mediteraneană
Conform unor studii medicale de specialitate, în timpul anilor 60 s-a dovedit că populații întregi din Spania, Italia și Grecia aveau o durată de viață foarte lungă, aceasta datorită în primul rând alimentelor pe care le consumau.
Experții în sănătate au denumit acest tip de dietă “dieta mediteraneană”, care include produse tradiționale proaspete și specifice acestor regiuni, precum uleiul extravirgin de măsline, brânza de capră, vinul roșu, strugurii, roșiile și citricele. Aceste alimente se remarcă în primul rând datorită bogăției de antioxidanți pe care îi conțin și a substanțelor fitochimice specifice care combat apariția multor boli, inclusiv a cancerului.
Urmarea unei diete mediteraneene are ca beneficii pe termen lung atât menținerea unei greutăți corporale echilibrate, cât și prevenirea unor boli și tulburări de sănătate.
4. ...sau optați pentru Dieta Paleo
Multe persoane urmează “dieta Paleo” care constă în a consuma doar alimente de proveniență organică, neprocesate și fără adaos de sodiu, zaharuri sau grăsimi.
Dintre alimentele incluse în “dieta paleo” se remarcă așa-numitele alimente “pure”, care nu au fost procesate, cum sunt legumele și fructele proaspete, dar și cerealele și leguminoasele.
În cadrul acestei diete se va evita consumul orezul și a făinii albe nerafinate, a produselor lactate, a dulciurilor din comerț și a oricărui alt produs alimentar care necesită prea multă procesare și care conține conservanți sau alte substanțe chimice.
De asemenea, este recomandat să se reducă consumul de calorii și să se aloce suficient timp odihnei și exercițiilor fizice. Toate aceste măsuri, puse în aplicare cu perseverență vă vor ajuta să vă mențineți silueta dorită fără a vă urma diete chinuitoare sau frustrante.