Pentru a slăbii, ține cont de culorile alimentelor nu de calorii
Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus și nu știi de unde să începi, trebuie să știi că nu ar mai trebui să numeri caloriile, ci să ții cont de culorile alimentelor pe care le consumi. Atunci când vine vorba despre a pierde kilogramele în plus sau despre a te menține în formă trebuie să te asiguri că ai în farfurie o gamă largă de fructe și de legume proaspete și cât mai colorate. Vei reuși astfel să îți creezi cele mai echilibrate meniuri și să ai un regim alimentar mult mai sănătos.
De ce ar trebui să consumi alimente cât mai colorate?
Pur și simplu pentru că fructele şi legumele colorate sunt cele care te bine dispun, care îți pot ridica moralul dar și ilumina farfuria. Dacă îți vei umple deci farfuria cu fructe și legume în nuanțe de galben, de de roșu, de portocaliu, de albastru, de violet, de alb și chiar de verde vei reuși astfel să îți faci plinul de fitonutrienți, substanțe chimice naturale care pot preveni tot felul de boli.
În schimb, trebuie să fii cât mai moderat atunci când vine vorba despre legumele în nuanțe de maro sau bej, cum ar fi pastele sau feculenții. Atunci când ai niște culori mult prea terne în farfurie luarea în greutate este aproape sigură. Acest lucru este posibil deoarece alimentele în nuanțe de bej sunt bogate în calorii și pot veni mai târziu cu o senzație de foame mult mai rapidă. O ceașcă de fasole bej sau maro poate să ajungă până la 200 de calorii. Dar una cu legume verzi sau roșii va furniza mai puțin de 100.
Dacă vei adăuga la tine în meniu alimentele verzi, roșii, cele de un purpuriu profund sau de un portocaliu luminos vei reuși să mărești valoarea nutritivă a farfuriei pe care o consumi și vei diminua în același timp numărul de calorii. În plus, vei simți o reală plăcere atunci când mănânci deoarece vei avea o varietate de savori și de culori la tine în farfurie.
Să numeri culorile- util sau inutil?
Da, este foarte util dar secretul este să îți concepi un regim alimentar cât mai colorat și să alegi între o gamă diferită de grupe de culori:
Fructele și legumele în nuanțe de verde-violet
Sunt cele care conțin cantități variabile de compuși fitochimici care au grijă de starea de sănătate în general și care au grijă de buna funcționare a creierului. Aici intră murele, vinetele, afinele, prunele sau stafidele.
Grupa alimentelor verzi
Este cea care cuprinde legume verzi precum broccoli, varza de Bruxelles, varza creață sau Bock Choy. Acestea sunt cele care pot stimula genele din ficat pentru a activa producția de enzime care pot descompune produșii chimici cancerigeni din corp.
Grupa alimentelor galbene-verzi
Este cea care cuprinde mazărea, pepenele galben, fructul Avocado sau mierea. Este un grup de alimente care favorizează sănătatea ochilor.
Grupa alimentelor galbene- portocalii
Este cea care cuprinde caisele, morcovii, fructul mango sau dovleacul. Sunt alimente ce conţin carotenoizi şi antioxodanţi care ajută la prevenirea cancerului și la reducerea riscului de a suferi de o criză cardiacă.
Grupa alimentelor albe
Aici intră bananele, conopida, ghimbirul, usturoiul, ciupercile care sunt extrem de utile pentru a menține inima în cea mai bună stare de sănătate.
Grupa alimentelor roșii
În această grupă intră roșiile, grepfrutul sau pepenele roșu care conțin toate licopen. Licopenul este cel care este asociat cu un risc mai slab de a suferi din cauza cancerului de prostată dar și din cauza bolilor cardiovasculare.
Grupa alimentelor roșii-violet
Aici intră strugurii, sucul de struguri, prunele, merișoarele, căpșunile sau merele roșii. Aceste alimente sunt cele care conțin un nivel important de antocianine foarte benefice pentru bolile legate de inimă inhibând formarea cheagurilor de sânge.
Dar ce au culorile până la urmă de-a face culorile cu pierderea de greutate? Cu ajutorul lor îți vei face plinul de nutrienți și vei limita în același timp și numărul de calorii consumate. Fructele și legumele au un nivel important de apă și de fibre, ceea ce vine cu o senzație de sațietate foarte importantă. Încearcă să introduci între 3 și cinci culori pe zi și nu vei regreta. Dacă vei da corpului tău nutrienții de care are nevoie nu vei mai simți nevoia să te arunci asupra alimentelor transformate sau nesănătoase. Un lucru mai mult decât bun.
De exemplu, poți consuma la micul dejun alături de ouă și pâine prăjită, puțin spanac sotat, dovlecel sau roșii sub formă de salată. Sau poți face pur și simplu o omletă de legume. La prânz mai poți adăuga sandwich-ului pe care îl consumi mai multe legume ca de obicei sau poți încerca să faci o salată cu cât mai multe legume cu putință.