Regimul Sati te ajută să slăbești în stil indian
Știi și tu bine acest lucru: dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, nu înfometarea este cea mai bună soluție. Urmează regimul Sati cunoscut și sub numele de „dieta indiană”. Principiile: vegetarianism și echilibru.
Ce este regimul Sati?
Regimul Sati se inspira din alimentația tradițională indiană și este bazat pe mâncărurile vegetariene. Majoritatea indienilor sunt vegetarieni. Medicina tradițională acordă o importanță deosebită luptei împotriva obezității. Pe scurt, regimul Sati înseamnă să consumi alimentele potrivite la momentul potrivit.
Spre deosebire de regimurile restrictive, regimul Sati impune consumarea a cinci-șase mese pe zi. Necesarul zilnic de calorii se va calcula în funcție de vârsta, sexul, starea generală de sănătate și activitatea fizică a celei care urmează acest regim. O modalitate excelentă de a oferi corpului nostru tot ce are nevoie, nici mai mult nici mai puțin!
Care sunt beneficiile regimului Sati?
Chiar dacă pierderea în greutate depinde de fiecare în parte, specialiștii estimează că datorită regimului Sati se va pierde în jur de 800g-1 kilogram pe săptămână. Un alt avantaj: regimul Sati este de durată. Datorită acestui regim nu avem parte de restricții deoarece cu cinci-șase mese pe zi nu ne este foame. Un regim care permite schimbarea obiceiurilor alimentare respectându-ne nevoile în același timp. Riscurile de a ne îngrășa din nou sunt limitate.
Cele opt reguli de aur ale regimului Sati
1. Cinci-șase mese pe zi, odată la trei ore
În India, cea mai importantă masă a zilei este prânzul. Micul-dejun, cina și gustările sunt și ele respectate. Principiul? Acela de a-i conferi corpului cantități mici de hrană, odată la trei ore pentru a dispune de o energie constantă și pentru a evita ca zaharurile să se transforme în grăsime.
2. Consumă un fruct înainte de fiecare masă
Fructele au o importanță capitală în cadrul regimului Sati. Consumă un fruct înainte cu aproximativ 30 de minute înainte de o masă principală. Fibrele regăsite în fructe permit “umplerea” stomacului. Astfel, evităm să mâncăm între mese.
3. Evită consumul de carne
În India, vaca este considerată animal sacru. Drept urmare este interzis consumul de carne de vită. Regimul Sati propune suprimarea aporturilor de carne roșie. În cazul în care nu poți renunța la carne, consumă carne albă de maxim două ori pe săptămână.
4. Variază meniurile
Nu mânca niciodată același tip de preparat două zile la rând. De ce? Fiecare aliment în parte conferă o anumită energie. De aceea, pentru a-ți păstra atât forma fizică cât și cea mentală este esențial să variezi meniurile.
5. Bea apă sau ceai
Dacă apa și ceaiul sunt autorizate în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte, cafeaua, băuturile carbogazoase și bineînțeles alcoolul sunt interzise deoarece dezechilibrează organismul.
6. Limitează cantitățile
Spune stop farfuriilor pline. Dacă nu mănânci atunci când îți este foame vei provoca un dezechilibru. Trebuie să consumi alimente care conferă rapid senzația de sațietate și să consumi cantități limitate.
7. Alimente și băuturi la temperatura camerei
Pentru a fi digerate cu cât mai mare ușurință, alimentele și băuturile trebuie să fie consumate la temperatura camerei.
8. Mănâncă în liniște, nu te grăbi
Conform regimului Sati, emoțiile influențează digestia. Mâncatul în zgomot favorizează stresul, anxietatea și luarea în greutate.
În afară de carnea roșie, aproape toate alimentele sunt autorizate, în cantitate rezonabilă desigur. Iată un exemplu de meniu:
La micul-dejun:
- 2 felii de pâine integrală, un iaurt cu 0% grăsimi, un ou-două și un ceai.
La prânz:
Un bol cu orez sau cereale, legume gătite la abur și creveți.
La cină:
File de pește la cuptor cu puțin orez și legume.
Gustare:
Un fruct, un iaurt, un pumn de fructe uscate (migdale, nuci, arahide).