Postim și slăbim?
În timpul anului, sunt patru perioade în care creștinii postesc și anume, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Petru și Pavel (fără o durată fixă), Postul Sfintei Mării și Postul Crăciunului. Postul este așadar asociat unei perioade de înfometare sau de limitare a consumului unor alimente. Este just că nu se mai pot consuma produse lactate, ouă, carne de niciun fel (cu excepția dezlegărilor la pește) și a preparatelor aferente. Însă postul nu trebuie asociat neapărat și nu trebuie văzut ca o dietă de slăbit. Postul se face pentru curățarea trupului și a sufletului, pentru o detoxifiere a organismului. De multe ori, cei care postesc doar pentru a slăbi, au neplăcuta surpriză să observe efectul invers al planului lor.
De ce nu slăbim în post?
Postul nu este echivalent cu o cură de slăbire. Chiar dacă ne limităm consumul de lapte, ouă, brânzeturi și carne mai mult sau mai puțin grasă, aceasta nu înseamnă că nu aducem aport caloric din altă parte, prin intermediul altor alimente. Cartofii și fasolea, pastele făinoase, soia și orezul devin baza mâncărurilor de post, pentru mulți dintre români, în primul rând pentru că sunt spornice, dar și ieftine. Dar aceste alimente, consumate mai ales în combinație cu produsele de panificație și anume cu pâinea, au efecte dezastruoase asupra organismului, din punct de vedere al kilogramelor în plus. Și, cum în mentalitatea noastră postul este asociat privării de la anumite alimente, și automat ce ideea de înfometare, căutăm să suplinim acele calorii pe care le-am fi luat din consumul de carne, prin consumul alimentelor de post. Așadar, tindem să nu mai ținem cont de anumite reguli de alimentație (să nu combinăm pâinea cu cartofii spre exemplu) și consumăm tot ce ne este la îndemână. Aceasta este prima greșeală pe care o facem atunci când postim.
Cum să ne menținem greutatea și chiar să slăbim în post?
Postul trebuie să includă și consumul alimentelor raw vegan, sau crude și anume a salatelor de legume, (salata verde cu ceapă și ridichi, salata de rădăcinoase rase – morcov, sfeclă roșie, țelină, păstârnac, ceapă și usturoi, salata de varză și lista este foarte lungă), dar și a sucurilor naturale obținute prin stoarcere. Aceste sucuri și salate aduc un aport de vitamine și minerale extrem de important pentru organism, au un conținut foarte scăzut de calorii, sunt sățioase și reglează tranzitul intestinal. Așadar, un suc de varză combinat cu sfeclă este, spre exemplu, o gustare delicioasă. Merele, portocalele, citricele în general, dar și alte fructe, nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Produsele și preparatele din soia sunt și ele foarte sățioase, așadar trebuie să evitați să le combinați cu mâncăruri grele.
Trucuri utile pentru o dietă echilibrată în post
Pentru a avea o dietă echilibrată în timpul postului, evitați mâncărurile grele și optați mai mult pentru varianta naturală a alimentelor. Spre exemplu, în loc să prăjiți cartofii, sau să îi faceți tocăniță, coaceți-i alături de alte legume, sau pur și simplu gătiți-i la abur. De asemenea, un alt exemplu, în loc să combinați pastele fierte cu sosuri grele, preparați-le simple, alături de legume la abur (dovlecel, ardei, broccoli, conopidă...). Grătarul de legume este o alegere excelentă pentru masa de prânz sau de seară (ciuperci, ardei copți, ceapă, praz, etc.), iar supele-creme (de praz, de ciuperci, de linte și usturoi, de roșii, de broccoli, etc.) și ciorbele acre de zarzavaturi (lobodă, ștevie) precum și mâncărurile light (varza călită, mâncarea de praz cu legume și măsline, mâncărica de spanac, legumele mexicane preparate la cuptor, salata de păstăi de fasole, salata de vinete, etc.) vă vor ajuta să vă săturați și să nu vă îngrășați. Nu trebuie să neglijăm starea de sănătate în perioada postului, iar dacă observăm schimbări semnificative în această perioadă, este bine să consultăm și opinia unui specialist în domeniu care, cu siguranță că ne va da cele mai bune sfaturi în ceea ce privește alimentația și dieta noastră zilnică și ce trebuie să consumăm conform necesităților organismului nostru.