Dieta curcubeu – culori pentru sănătate

 

Culorile fructelor și legumelor și beneficiile lor pentru sănătate

Dieta curcubeu – culori pentru sănătate În natură, nimic nu este la întâmplare. De exemplu, este mai puțin cunoscut faptul că în funcție de culoarea pe care o au fructele, legumele și verdețurile acestea au anumite beneficii, anumiți compuși antioxidanți și alți nutrienți buni pentru sănătate.

 În prezent mulți nutriționiști semnalează importanța de a consuma alimentele în funcție de culori. Așa a apărut dieta curcubeu, care se bazează pe ideea conform căreia, mâncând o varietate de alimente de culori diferite, oferim organismului nostru diverse vitamine şi minerale. Acest lucru se bazează mai ales pe faptul că atât vitaminele cât şi mineralele, antioxidanţii sau fitochimicalele se află în pigmentul care colorează fructele şi legumele. Respectând culorile curcubeului, dieta trebuie să conțină alimente roșii, galbene, portocalii, verzi, albastre, violet și respectiv albe.

 Consumând cât mai des fructe și legume viu colorate ajutăm organismul să lupte împotriva multor boli și tulburări și inclusiv împotriva cancerului. Este esențial să se consume fructele și legumele cât mai crude (bineînțeles cele care pot fi consumate fără a fi fierte sau coapte) sau sub formă de suc proaspăt.

 

 Să vedem în continuare care sunt proprietățile specifice pentru vegetalele de diferite culori:

Fructele și legumele de culoare violet

 Acestea sunt alimentele vegetale în special bogate în antocianine și alte bioflavonoide având beneficii antioxidante foarte utile pentru reducerea acțiunii negative a radicalilor liberi, care așa cum se știe, sunt relaționate cu apariția anumitor boli, ca de exemplu bolile de inimă sau cancerul. Fructele și legumele de culoare violet sunt o sursă excelentă de compuși fenolici. Acești compuși au un rol foarte important pentru organismul nostru și ne protejează împotriva procesului de oxidare de la nivel celular. Compușii fenolici susțin de asemenea buna funcționare a sistemului imunitar, circulator și respirator.

 Acest tip de alimente ne mai protejează de bolile cardiovasculare, totodată reduc nivelul de colesterol rău LDL și mențin starea de sănătate a tractului urinar.

 Principalele fructe și legume de culoare violet sunt: strugurii, coacăzele, murea, afinele, smochinele, vinetele, varza roșie, ceapa roșie, sfecla roșie, conopida violet, sparanghelul violet.

 

Fructele și legumele de culoare portocalie

 Trebuie să diferențiem fructele și legumele de culoare portocalie de cele care sunt mai degrabă de culoare galben spre portocaliu, deoarece proprietățile lor variază în funcție de aceste nuanțe.

 Astfel, de exemplu, în cazul alimentelor vegetale de culoare portocalie, acestea sunt foarte bogate în betacaroten. Betacarotenul este o substanță carotenoidă cu proprietăți puternic antioxidante care ajută la reducerea acțiunii radicalilor liberi, stoparea procesului de îmbătrânire prematură, menținerea sănătății sistemului respirator și prevenirea apariției cancerului. Betacarotenul ajută de asemenea la reducerea riscului de a suferi de boli cardiace și previne tulburările de vedere, deoarece organismul folosește betacarotenul pentru a produce vitamina A.

 Principalele fructe și legume de culoare portocalie sunt: portocalele, mandarinele, grapefruitul, mango, papaya, nectarinele, piersicile, caisele, pepenii cantalup, morcovii, cartofii dulci, dovlecii, ardeii portocalii.

 

Fructele și legumele de culoare galbenă

 Fructele și legumele de culoare galbenă se caracterizează prin bogăția lor de beta-criptoxantina, un carotenoid având o puternică acțiune antioxidantă. De asemenea, ele mai conțin betacaroten, zeaxantină, flavonoide, licopen, potasiu și vitamina C. Aceste substanțe reduc riscul de cancer de prostată, ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, la formarea colagenului și a articulațiilor sănătoase. Ele luptă contra radicalilor liberi nocivi și împreuna cu magneziul și calciul ajută la formarea oaselor sanatoase. 

 Totodată, regenerează țesuturile și ajută la prevenirea cancerului și a bolilor degenerative.

 Principalele fructe și legume de culoare galbenă sunt: lămâile, pomelo, ananasul, perele, merele galbene, pepenele galben, porumbul, cartofii, ardeii galbeni, fasolea galbenă.

 

Fructele și legumele de culoare roșie

 Fructele și legumele de culoare roșie se remarcă prin conținutul lor ridicat de licopen, un carotenoid al cărui consum este fundamental mai ales în cazul bărbaților pentru a preveni cancerul de prostată. Fructele și legumele de culoare roșie mai conțin și antocianine, care sunt flavonoide cu acțiune antioxidantă.

 Printre beneficiile cele mai importante ale fructelor și legumelor de culoare roșie putem menționa capacitatea acestora de a preveni tulburările legate de prostată, bolile cardiace și întărirea sistemului imunitar.

 Principalele fructe și legume de culoare roșie sunt: merele roșii, coacăzele roșii, pepenele roșii, cireșele, vișinele, rubarba, căpșunii, zmeura, rodia, fructele goji, merișoarele, strugurii roșii, roșiile, ardeii și ridichile roșii.

 

Fructele și legumele de culoare albă

 Acest tip de alimente vegetale este foarte bogat în polifenoli dintre care se remarcă antoxantinele, care au o mare capacitate și acțiune antioxidantă. Acestea conțin de asemenea alicină și alți bioflavonoizi.

 Printre beneficiile cele mai importante ale fructelor și legumelor de culoare albă putem menționa: menținerea unei tensiuni arteriale scăzute, combaterea infecțiilor bacteriene, prevenirea riscului de cancer de sân sau de prostată și încetinirea procesului de îmbătrânire.

 Principalele fructe și legume de culoare albă sunt: perele albe, bananele, usturoiul, ceapa, prazul, conopida, ciupercile champinion, țelina, păstârnacul, ridichile albe, vinetele albe.

 

Fructele și legumele de culoare verde

 Fructe și legume de culoare verde sunt foarte bogate în luteină, xeazantină, clorofilă, fibre, calciu, acid folic, vitamina C si betacaroten. Aceste substanțe nutritive reduc riscul de cancer, scad tensiunea arterială și nivelul de colesterol rău. Ele normalizează timpul de digestie, mențin sănătatea retinei, luptă eficient împotriva radicalilor liberi nocivi și stimulează activitatea sistemului imunitar.

 Printre calitățile cele mai importante ale fructelor și legumelor de culoare verde se remarcă mai ales reducerea riscului de apariție a problemelor de vedere (de exemplu pierderea vederii și cataracta), întărirea sistemului imunitar și prevenirea apariției cancerului. În plus, fructele și legumele de culoare verde sunt ideale pentru menținerea sănătății sistemului circulator și pentru prevenirea osteoporozei.

 Principalele fructe și legume de culoare verde sunt: lămâile verzi, kiwi, strugurii și merele verzi, avocado, castraveții, varza, varza de Bruxelles, varza chinezească, brocoli, mazărea, fasolea verde, spanacul, salata verde, sparanghelul, ardeii verzi, dovlecii, pătrunjelul, mărarul, busuiocul, țelina.

Mai poți citi din Diete, Cure, Regimuri

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...