Postul cu apă – o uimitoare metodă terapeutică

 

Postul cu apă – o uimitoare metodă terapeutică

Postul cu apă – o uimitoare metodă terapeutică Condițiile vieții moderne, cu tot ceea ce implica ea, provoacă o serie de boli care au primit numele de „maladii de civilizație”: diabet, hipertensiune, obezitate, cancer. Numărul de boli devine din ce în ce mai mare, iar consumul de medicamente explodează împreună cu efectele lor secundare în unele cazuri dezastroase.

 Există însă o metodă terapeutică veche, lăudată de religii, îndelung necunoscută de știință și anume postul sau repausul alimentar în care se poate consuma doar apă.

 De mai mult de jumătate de secol în Rusia, Germania, Statele Unite, medici, biologi explorează această posibilitate terapeutica urmărind efectele sale la nivel celular, biochimic, hormonal etc.

 Pornind de la faptul cunoscut că restricția calorică generează un anume efect, cercetătorii și-au pus întrebarea dacă acest efect poate fi mărit prin intermediul postului. Rezultatele au fost surprinzătoare în cazul maladiei secolului – cancerul. Astfel, cercetătorii consideră că postul este o noua metoda pentru tratamentul cancerului, o metodă complementară. Rezultatele acestor studii deschid perspective noi și prefigurează o nouă abordare a bolii și a tratamentului. Oamenii sunt obișnuiți să creadă că a simți foame este o nefericire și este destul de greu de acceptat că postul poate să te vindece. Este chiar mai dificil pentru un medic decât pentru un om obișnuit.

 În Rusia, în mijlocul Câmpiei siberiene există un loc în care postul cu apă a devenit un element central al politicii de sănătate publică, fapt care se bazează pe experiența a peste 40 de ani de cercetări științifice pe mii de bolnavi. Aceste studii au dat naștere unei metode riguroase care este pusă în practică aici, în centrul din Koriacinsk, la câteva sute de metri de lacul Baikal, centru care există din anul 1915! Adesea ajung la acest centru oameni care au încercat alte metode terapeutice care nu i-au ajutat.

 

Postul – metoda de tratament universală

 Postul este o metodă universală care poate fi eficace pentru mai multe maladii. Primul pas în aplicarea acestei metode este încrederea în ea, adeziunea pacientului fiind esențială. Tratamentul este extrem de simplu: se bea doar apa și doar apa timp de o perioada variabilă, funcție de gravitatea și vechimea bolii, în medie 12 zile, perioada în care nu se mănâncă nimic altceva. Pentru afecțiunile cronice medicamentele sunt întrerupte după 2-3 zile.

 În aceste centre, pacienții sunt plasați sub observație medicală, iar analizele medicale arată că în timpul postului nu există o adevărată lipsă de elemente nutritive. Se poate observa o diminuare a procentajului de vitamina C, D, E și a altor componenți ai metabolismului, dar nu sunt pierderi critice. În 15 ani, peste 10 mii de persoane s-au tratat aici, iar dosarele lor medicale sunt păstrate în arhiva.

 

Bolii tratate prin metoda postului numai cu apă sunt:

 - diabet

 - hipertensiune

 - reumatism

 - alergii, etc.

 La două treimi dintre ei au dispărut simptomele după una sau mai multe cure.Toți cei care au ținut astfel de cure de post numai cu apă spun că cel mai dificil nu este să se priveze de hrană căci senzația de foame dispare după 2-3 zile.

 Momentul mai dificil este ceea ce se numește „criza de acidoza”, care se traduce uneori printr-o senzație de slăbiciune, de vomă sau prin migrene, reacție de adaptare a organismului la această schimbare radicală.Corpul învață să trăiască din propriile rezerve, iar din ziua a treia începe procesul de dezintoxicare, apoi organismul se curăță și funcționează din ce în ce mai bine. După medicii rusi, această criză este o etapă esențială în procesul de vindecare. Analizele de urină evidențiază această criza. Prin modificarea alimentației aciditatea sângelui creste, iar în timpul acestei crize simptomele se amplifică în cazul tuturor bolilor. Este însă foarte important de știut că aceasta criză nu durează foarte mult, de regulă 24-36 de ore și ea reprezintă semnul unei schimbări profunde în organism;corpul începe să se susțină prin propriile resurse.

 

Cum supraviețuiește organismul în timpul postului numai cu apa?

 Postul cu apă – o uimitoare metodă terapeuticăOrganismul dispune de trei carburanți: glucidele(glucoza), lipidele si proteinele.Carburantul esențial este glucoza, cel de care organismul are absoluta nevoie pentru a funcționa. Creierul nu poate fi privat de glucoza! Dar,după o zi de post stocul de glucoză este epuizat. Iar organismul începe sa transforme glucoza din proteine și va folosi rezervele de lipide pentru a crea un substitut al glucozei – corpii cetonici. Aceasta operațiune de transformare se realizează în ficat. Deci, exista trei faze:

 - prima în care se epuizează rezervele de glucide

 - a doua în care organismul începe să consume din proteine

 - a treia faza în care organismul își economisește proteinele și începe să folosească și să transforme lipidele. Această fază poate dura în funcție de rezervele de lipide.

 Aceste mecanisme au fost identificat la o serie de animale care intră în mod natural în perioadele de hibernare și au fost confirmate prin studiile pe animalele de laborator. De exemplu, pinguinul imperial este capabil să supraviețuiască prin aceste mecanisme timp de 4 luni fără să se alimenteze.Postul este astfel considerat ca un mecanism al supraviețuirii.

 Din acest punct de vedere, organismul este mai adaptat să facă față unei astfel de perioade de post, decât situației din viața moderna care înseamnă mese regulate, hipercalorice, mișcare mult mai puțină, toate acestea determinând apariția maladiilor de civilizație. Deci, organismul este mai adaptat la lipsa de hrană decât la excesul ei. Postul ne reactivează reflexe atavice înrădăcinate in memoria corpului

 

Dezintoxicarea prin post

 După criza de acidoză, ce survine de regulă în cea de a treia zi de post, organismul își găsește un nou echilibru și există unele îngrijiri care ajută pentru ca postul sa fie mai bine suportat: spălaturi intestinale( clisme), masajul, sauna iar medicii rusi recomandă 2 sau 3 ore de exerciții fizice pe zi. Toate converg spre un singur obiectiv: stimularea organelor de eliminare.

 Rinichii, intestinele, ficatul, plămânii, pielea sunt solicitate, permițând corpului să elimine deșeurile metabolice. Purificându-se , corpul găsește resorturile interioare de a se reporni, de a se vindeca, eliminând astfel dependența de medicamente.

 Un factor important în acest demers este psihicul care influențează puternic organismul, făcându-l să creadă în nevoi pe care nu le are cu adevărat. Mulți pacienți declară că ziua cea mai grea este cea de a treia zi în care nu corpul ci mintea este cea care reclamă nevoia de mâncare. Când aceasta foame psihică dispare,simțurile se ascut și se instalează o stare de euforie, de libertate și forță interioara. Toate aceste sunt rezultatul unor transformări benefice în organism , transformări care au fost evidențiate prin numeroase teste și analize științifice și medicale.

 

Postul ameliorează și chiar vindeca unele tulburări psihice

 Unul din pionierii acestor cercetări științifice a fost psihiatrul Iuri Nicolaev care, printr-un hazard, a descoperit puterea vindecătoare a postului și apoi a verificat-o pe numeroși pacienți cu afecțiuni psihice:schizofrenie,depresii, fobii, sindroame obsesionale. Pentru a-și susține demersurile Nicolaev a realizat un amplu program de cercetare ce cuprindea examene fiziologice, biochimice, parametri hormonali, encefalograme realizate în timpul postului și după. El a tratat peste 8000 de pacienți prin post, cu un progres net pentru 70% dintre ei.

 Cercetătorii au ajuns la concluzia ca postul are impact nu numai asupra bolilor mentale, dar și asupra întregii personalități, are un efect stimulant si antidepresor. Efectul stimulant are loc în prima săptămână a postului, iar efectul antidepresor în momentul realimentării.. Al treilea efect este sedativ, calmant și se observa după criza de acidoza.

 

Alte boli ce pot fi tratate prin post

 S-a constatat ca nu numai maladiile mentale sunt vindecate, ci și bolile somatice- hipertensiune, poliartrita, astm, eczeme. Cecetările au luat amploare și astfel s-au putut face liste cu afecțiuni în care este indicat postul:

 -afecțiuni respiratorii

 -afecțiuni cardiovasculare

 - afecțiuni digestive,

 - afecțiuni endocrine,

 - afecțiuni osoase,

 - afecțiuni ale pielii.

 Postul are, deci, capacitatea de a stimula forțele curative ale organismului.

 

Influența postului în astmul bronșic

 Profesorul SerjeiOsinin, pneumolog, specialist în astm bronșic, a evidențiat la nivel celular modul în care postul influențează evoluția în cazul acestei afecțiuni. Astfel, celulele mucoasei plămânilor care inițial erau ocupate de prezența histaminei( substanța care provoacă hipersecrețiile și spasmele bronsice) după 12 zile de post erau fără conținutul de histamina, pline de lipide și spasmele au dispărut.

 El concluzionează astfel că, în urma postului, dispar materiile care provoacă edemurile și inflamația. După medicina actuală, astmul bronsic este o maladie care nu poate fi vindecată, ci doar limitată, bolnavii fiind condamnați la folosirea de inhalatoare sau medicamente care le ușurează provizoriu starea.

 Cercetările profesorului Osinin arată însă că se poate scăpa de aceasta maladie. El a studiat si efectele pe termen lung, iar studiile arata ca după 7 ani, peste 50% din pacienți au stabilizat efectele pozitive in special la cei care au adoptat un regim alimentar corespunzător. În unele cazuri a fost necesare mai multe cure de post prelungit numai cu apă.

 

Particularitățile metodei de post Buchinger

În Germania există, de asemeni centre speciale, de exemplu clinica Buchinger, în care se urmează aceste cure prelungite de post cu apă atât pentru a trata anumite afecțiuni cronice, cât și în scop curativ, pentru a combate factorii de risc ca diabetul, hipertensiunea și obezitatea.

Particularitatea metodei pusă la punct de fondatorul clinicii, Otto Buchinger este aceea că în primele zile se servește de doua ori pe zi o supă sau un pahar cu suc natural ce aduce un aport de 250 de calorii și care ușurează criza de acidoza.

 

Postul și „hormonul fericirii”

Postul cu apă – o uimitoare metodă terapeutică Profesorul Michelson, în Berlin, a condus numeroase studii științifice privind efectele postului. El propune această terapie pacienților săi cu reumatism, cu sindrom metabolic sau cu afecțiuni cardiace. Fără să cunoască cercetările ruse, el a studiat schimbările hormonale în corp constatând prezența adrenalinei, noradrenalinei, dopaminei, leptinei și a serotoninei, adică hormonii care influențează foarte mult metabolismul și care influențează de asemeni starea psihica. Concentrația de serotonină, numită adesea „hormonul fericirii” creste. Astfel se explică senzația de euforie, libertate și starea de bine pe care cei care țin post o trăiesc.

 Ca și psihiatri rusi, Michelson a constat îmbunătățirea stării psihice a pacienților care țin post, o scădere a durerii și o mai bună sensibilitate a receptorilor la insulină. Pacienții care au ținut post sunt mult mai dispuși să adopte după aceea un regim de viata propice sănătății.

 

Recomandări pentru ieșirea din post

 Ieșirea din post este un moment crucial care dacă nu este realizat corespunzător poate compromite reușita acestui tratament și ar putea fi chiar foarte periculos. Corpul trebuie sa se obișnuiască treptat cu mâncarea.

 În astfel de clinici, atât în Germania cât și în Rusia, realimentarea este strict supravegheată. Ieșirea din post se realizează cu o supă cremă de legume, destul de diluată, astfel încât trecerea să se realizeze lent. În zilele următoare se poate opta pentru sucurile de fructe sau legume și se recomandă evitarea produselor de origine animală.

 O alimentație bazată pe fructe și legume este indicat să se adopte după astfel de cure prelungite de post cu apă pentru a stabiliza și menține efectele terapeutice obținute.

Sursa: Ayurvedic Medica

Mai poți citi din Diete, Cure, Regimuri

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...