Postul cu apă – reduce efectele negative ale chimioterapiei
Postul cu apă reduce efectele negative ale chimioterapiei, aceasta este concluzia la care a ajuns un cercetător italian, Walter Longo, biolog de renume internațional, care lucrează într-un laborator al Universității din California, la Los Angeles. Domeniul său de cercetare este gerontologia, dorința sa fiind aceea să găsească metode de a întârzia bolile cronice ce apar odată cu îmbătrânirea, să întârzie boala Alzheimer, dar si apariția cancerului.
Cercetătorii au demonstrat că, dacă se reduce cantitatea de hrană a unui animal, aceasta ii permite să trăiască mai mult și mai sănătos. Longo știa acest lucru și astfel a decis sa studieze efectele unui restricții calorice extreme – a postului- bazându-se pe intuiția că postul ar putea proteja organismul de tot felul de toxine. S-a hotărât astfel să testeze unul din produsele cele mai toxice care exista și se folosesc pe piața medicală – chimioterapia, această otravă destinată să distrugă cancerul.
Studiile științifice demonstrează efectul benefic al postului
Aceste studii au fost făcute pe doua loturi de șoareci afectați de cancer;
- primul lot postește timp de 48 de ore
- celalalt lot este hrănit normal.
Se injectează șoarecilor doze puternice de chimioterapice, de 3-5 ori mai puternice decât cele autorizate la oameni, doze care ar trebui sa provoace efecte negative devastatoare.
Rezultatele sunt surprinzătoare! Toti șoarecii care au postit au rămas în viață se mișcă normal, blana este moale, țesuturile nu sunt atacate, funcțiile cognitive sunt intacte, în timp ce majoritatea șoarecilor care au mâncat au murit iar cei 35% care au supraviețuit se simt rău, rămân imobili, Examinările aprofundate au arătat că inima și creierul lor erau atinse.
Experiența a fost repetată în două laboratoare diferite, iar rezultatele au fost aceleași.
Postul ameliorează simptomele post-chimioterapie
Rezultatele au fost publicate într-o revistă științifică si apoi preluate de presă ca o știre bomba : „Postul protejează de efectele secundare ale chimioterapiei”. Spitalul Norris din Los Angeles, unul din cele mai mari centre oncologice din Statele Unite lansează o încercare terapeutică fără întârziere. Tanya Dorff este medicul coordonator al proiectului este dornica de a găsi o modalitate de a combate efectele chimioterapiei care ataca tot ceea ce creste si se divizează, fără distincție. Proiectul este abordat cu precauție, iar pacienții implicați tin post 24 -48 de ore . Aceasta metodă revoluționară este chiar opusul metodelor clasice în care se recomandă o creștere a caloriilor și a proteinelor înainte de ședințele de chimioterapie.
Aceasta nouă metodă ar putea fi un adjuvant în tratamentul cancerului și ar putea fi aplicată la toate tipurile de cancer conform declarațiilor lui David Quinn, oncolog, director al încercărilor terapeutice de la spitalul Oncologic Norris.
Pacienții care au avut curajul sa experimenteze aceasta alternativa terapeutica au declarat ca au apărut diferențe foarte clare intre modul în care s-au simțit în cazurile în care au ținut post față de atunci când nu au făcut-o. Astfel, ai au declarat că efectele secundare ale chimioterapiei au fost mult mai reduse: s-a simțit mai putina oboseala, neuronii au fost mai puțin afectați. Studiile făcute cu pacienții umani implicați au arătat aceeași concluzie: postul a făcut chimioterapia mai suportabila, oboseală, slăbiciunea, greața și migrenele au fost reduse în mod considerabil.
Modul de acțiune al postului
Modul în care cercetătorii își explică efectul postului este acela că postul provoacă o stare de stres ceea ce lansează în organism noi mecanisme de sanogeneza, de autoreglare care rămân de obicei pasive datorită modului nostru de viață. Confruntat cu această privare de hrană, organismul declanșează alarma, ceea ce provoacă o schimbare hormonală și neuro-endocrină. Hormonii mobilizează rezervele corpului, unele având și efect antiinflamator. Aceste modificări declanșează efectele terapeutice și astfel mulți parametri sangvini se ameliorează: glicemia, colesterolul, trigliceridele, insulina. Consumul de energie al organismului diminuează puțin câte puțin, respirația, ritmul cardiac, presiunea arterială, totul scade și încetinește.
Modul de acțiune al postului asupra genelor
Pentru a înțelege modul în care postul are acest efect, cercetătorul Longo a căutat să identifice modul de comportament al genelor în timpul postului. Astfel, el a identificat faptul că după doua zile de post apare o schimbare radicală a expresiei genelor care declanșează mecanismul atavic prin care celulele intră în alertă și se pun în mod de protecție. O bulversare totală, foarte rapidă, ca și cum aceasta capacitate ar veni dintr-o memorie străveche.
Celulele normale, care au învățat lecțiile supraviețuirii se pun în mod de protecție, trebuie sa se protejeze pentru ca au putina glucoza. Chimioterapia este si ea unul din lucrurile față de care celulele trebuie să se protejeze.
În cazul celulelor canceroase s-a constat că după doua zile de post, genele celulei canceroase se exprimă opus față de genele celulei normale întrucât celulele canceroase au suferit mutații genetice, au pierdut memoria evoluției, iar mecanismele de protecție nu se activează.
Celulele canceroase detesta mediul în care există puțin zahar, putini factori de creștere. Deci, ele nu numai că nu sunt protejate, dar devin mai sensibile la chimioterapie, pot să moară sau cel puțin înmulțirea lor este încetinită. Deci, postul poate să reducă înmulțirea celulelor canceroase chiar și fără chimioterapie. Pentru celulele canceroase postul se dovedește un coșmar.
Sursa: Ayurvedic Medica