Dieta Cretana, o dieta protectoare
Iti doresti sa previi bolile cardiovasculare dar si alte boli grave precum cancerul? Ai auzit vorbindu-se cu siguranta despre dieta cretana, sinonimul longevitatii. Care este secretul acestei diete?
Un studiu efectuat in anii 50 a scos in evidenta faptul ca locuitorii Cretei, in ciuda unei alimentatii bogate in materii grase, aveau o speranta de viata mai mare dar si un procent de afectiuni cardiovasculare mai scazut spre deosebire de persoanele din Europa de Nord sau din Statele Unite.
Cercetatorii au pus initial aceste rezultate pe seama climatului si stilului de viata: mai putin stres, mai putina poluare, mai multa activitate fizica. Insa, si-au dat rapid seama ca si alimentatia este in mare parte responsabila.
Ce contine meniul cretanilor?
Produse naturale, vegetale in special. O asociere de fructe si legume, asezonate cu ulei de masline, ierburi si mirodenii, usturoi, ceapa, cereale integrale (grau si orz), peste si moluste, oleaginoase, branza si iaurt de capra.
Ingredientul numarul 1: acizi grasi mononesaturati si acizi grasi esentiali
Aceasta dieta se caracterizeaza prin lipide de calitate, bogate in acizi mononesaturati care au un efect protector asupra sistemului cardiovascular, diminuand nivelul de colesterol. Aceasta dieta este bogata si in acizi grasi esentiali Omega 3 a caror beneficii nu mai trebuie demonstrate in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara. Grasimile sunt deci aduse doar de uleiul de masline, consumul acestuia ajungand pana la 100g pe zi. Acesta este folosit in special la asezonare. Pestii si oleaginoasele precum nucile reprezinta principalele surse de Omega 3.
Cretanii consuma foarte putina carne: doar 30g pe zi. De asemenea Cretanii consuma putin sau chiar deloc unt si smantana.
Ingredientul numarul 2: antioxidanti, polifenoli, vitamine si minerale
Cretanii acorda o deosebita importanta fructelor si legumelor, de preferinta proaspete si de sezon. Acestia consuma in jur de 500g de fructe pe zi. Aceste vegetale dar si legumele uscate si cerealele integrale sunt bogate in fibre, vitamine si minerale, drept urmare, antioxidanti. Acesti micronutrienti au efecte protectoare vis-a-vis de bolile cardiovasculare dar si impotriva cancerului si imbatranirea celulara. Antioxidantii sunt prezenti si in fructele colorate precum strugurii, grapefruitul, murele, kiwi...dar si in ceai.
Exemplu de meniu cretan
Micul dejun: paine cu cereale si ulei de masline; iaurt cu lapte de capra si miere; fructe proaspete si nuci; ceai;
Pranz: cruditati, salata de fructe cu menta sau branza de capra proaspata;
Cina: salata de rosii cu feta, orez integral cu legume si ulei de masline, fructe proaspete;
Dieta cretana este mai degraba un stil de viata.