Ne pot afecta dietele minune sănătatea?
În societatea contemporană, aspectul fizic este un factor deosebit de important. Acum, mai mult ca niciodată se pune accent pe talia de viespe pe care femeile ar trebui să o aibă, pe șoldurile curbate, pe coapsele perfecte, pe sânii rotunzi și pe lipsa celulitei. Dar și în cazul bărbaților lucrurile stau asemănător. Și aceștia își fac din ce în ce mai multe griji în legătură cu aspectul lor fizic. Burtica nu mai este la modă, la fel cum nu mai sunt nici formele rubensiene în cazul femeilor, iar bărbații tind din ce în ce mai mult spre perfecțiune, aceasta implicând un abdomen plat, pectorali bine lucrați, mușchi evidențiați și picioare de fier. În ambele cazuri, atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților, există tendința de a pierde kilogramele în plus într-un timp cât mai scurt. În secolul vitezei, nici oamenii nu mai au răbdare să slăbească în mod sănătos, schimbându-și stilul de viață, trecând pe o alimentație sănătoasă și echilibrată și alegând să facă sport. Acum, dietele minune care ne ajută să slăbim chiar și zece kilograme pe săptămână sunt la modă. Dar aceste diete ascund pericole foarte mari pentru sănătatea noastră, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.
Dieta cu supă de varză
Dieta cu supă de varză este poate cea mai populară metodă de a pierde un număr impresionant de kilograme într-un timp foarte scurt. Această dietă se bazează pe consumul zilnic, pe o anumită perioadă, a unei supe de varză, cu ingrediente foarte puține, foarte fadă și lipsită de aspect și de gust, care nu aduce niciun aport caloric și nu asigură cantitatea necesară de nutrienți pentru corpul uman. Această dietă ne face să picăm într-o capcană foarte periculoasă. Dieta cu supă de varză ne promite că vom scădea între cinci și șapte kilograme în șapte zile, având astfel rezultate miraculoase. Dar în afară de acea oribilă supă de varză, nu mai putem consuma nimic altceva, ori organismul nostru are nevoie și de alte substanțe hrănitoare, precum proteine, calciu, fier, etc. Dieta cu supă de varză poate avea consecințe la nivel intern, nu numai extern. În afara faptului că ne vom simți obosiți, slăbiți, poate chiar deshidratați, aportul de fier din sânge va scădea, ceea ce va provoca anemie și în ultimă instanță cu crize cardiace.
Dieta cu oțet de mere
Înainte de o petrecere, un eveniment important din viața noastră, și nu numai, simțim nevoia să arătăm mai bine. Astfel că ne lăsăm amăgiți de mirajul dietelor minune care ne promit să pierdem foarte multe kilograme într-un timp foarte scurt. Printre aceste diete se numără și cea în care oțetul de mere este vedeta. Această dietă presupune consumul a trei linguri de oțet de mere (diluat în apă) înainte de fiecare masă, iar mesele nu trebuie să fie foarte copioase, ba dimpotrivă. Oțetul de mere taie pofta de mâncare, și intervine în dezintegrarea celulelor adipoase. Aceste fapte sunt total adevărate, însă dieta este extrem de periculoasă datorită abordării sale eronate. Această dietă este una foarte acidă, deoarece oțetul este acid, și nu este recomandat pentru toate persoanele. Această aciditate poate provoca boli foarte grave de stomac și poate afecta sănătatea pe termen lung.
Dieta minune cu suc de lămâie
O altă dietă ce promite scăderea a zece kilograme în doar două săptămâni, este dieta cu lămâie. Mai exact, pe parcursul a 14 zile, ne este recomandat să bem după fiecare masă câte un pahar mare de suc de lămâie, la început în cantități mici, după care vom ajunge să bem sucul a șapte lămâi. Există o dietă asemănătoare și cu sucul de grapefruit. Dieta are succes garantat, deoarece lămâia și în general citricele ajută la eliminarea celulitei și la intensificarea arderilor de grăsime. Dar această diată ne poate afecta foarte grav digestia, și sistemul digestiv. De asemenea, pot apărea boli la stomac, oasele pot fi afectate, această dietă favorizează apariția cancerului și îmbătrânirea.
Pericolele ascunse ale regimului disociat
Regimul disociat, sau dieta Montignac are la bază ideea că alimentele nu trebuie consumate în orice fel de combinații, astfel că se propune consumul unei singure grupe de alimente timp de câteva zile, urmând apoi celelalte grupe alimentare, pe rând. De asemenea, se interzice asocierea, la aceeași masă, a glucidelor cu lipidele sau proteinele animale. Problema cu această dietă este faptul că, dacă persoanele în cauză consumă câteva zile o singură grupă de alimente, spre exemplu fructe sau lactate, corpul este privat de substanțele nutritive necesare pe care și le ia dintr-un regim alimentar variat. Pot apărea diferite riscui și în cazul acestei diete, spre exemplu, un consum ridicat de carne sau lactate permise în acest regim poate îngreuna digestia și îmbolnăvi inima din cauza nivelului ridicat de colesterol. Mai mult decât atât, organismul este privat de substanțele nutritive necesare și, pe o perioadă lungă de timp, acest regim este chiar dăunător pentru organism, favorizând malnutriția.
Dieta Atkins și pericolele ascunse
Ca orice dietă, nici dieta Atkins nu este lipsită de probleme și de provocări. Dieta Atkins funcționează pe principiul reducerii drastice a carbohidraților din meniul zilnic, și a devenit extrem de populară deoarece este preferată de multe vedete de la Hollywood. Dieta Atkins ținută pe termen lung prezintă pericole din punct de vedere nutrițional, astfel că pot apărea deficiențe de vitamine și minerale în organism, și mai mult, de antioxidanți. Pe de altă parte, pot apărea stări prelungite de oboseală, insomnie, anemie, pot apărea boli cardiovasculare, și această dietă afectează și funcționarea normală a rinichilor și a ficatului.
Efectul yo-yo al dietelor minune
După terminarea oricărei diete, nu numai a dietelor minune, trebuie să fim foarte atenți la cum ne alegem regimul alimentar pe viitor și stilul de viață. Aceste diete, însă, au un mare dezavantaj, și anume acela că după ce reușim să slăbim câteva kilograme într-un timp foarte scurt, mai mult prin înfometare, apare efectul yo-yo, ceea ce presupune redobândirea kilogramelor în plus într-un timp scurt. Astfel că, după ce ați slăbit cinci kilograme în zece zile, vă puteți trezi că după alte zece zile, ați câștigat șapte kilograme în plus, deoarece aportul caloric în timpul regimului drastic este extrem de redus, și după terminarea lor, când ne întoarcem la aceleași obiceiuri alimentare, kilogramele se vor depune mult mai rapid. În plus, este un lucru dovedit acela că în timpul unei astfel de diete, se pierde apă, și nu grăsime. Dar, la finalul dietei, când reluăm alimentația noastră obișnuită, se va acumula grăsime în exces, iar astfel de diete sunt un factor de risc foarte mare pentru colesterol, hipertensiune și afecțiunile cardiace.
Dietele minune și anorexia, în special în rândul adolescentelor
Din punct de vedere statistic, adolescentele și tinerele sunt primele care cad în capcana dietelor minune deoarece normele societății actuale privind aspectul fizic sunt din ce în ce mai drastice. Cu modele precum Bianca Drăgușanu, tinerele aleg să își distrugă corpul ținând tot felul de diete. Nu apelează la ajutorul unui specialist, și cu siguranță nu vor să țină cont de sfaturile unei alimentații sănătoase și a unui mod de viață echilibrat, ce implică și exerciții fizice. Astfel că, după ce se hotărăsc că este timpul să renunțe la fast food, la sucurile acidulate și la chipsuri pentru o perioadă, se hotărăsc să nu mai mănânce aproape nimic. Acestea recurg la dietele ce promit rezultate spectaculoase, practic prin înfometare, și anume consumul a maximul 1500 de calorii zilnic, deși, de multe ori, consumul este mult mai redus și este combinat cu ceaiuri sau pastile pentru slăbit. O tânără ce abia s-a îndrăgostit și vrea să arate mai bine, sau care trebuie să meargă la o petrecere în câteva zile și vrea să mai dea jos câteva kilograme, este practic imposibil de convins că o astfel de dietă o va afecta pe termen lung. Tinerele se vor simți prinse într-un cerc vicios, și vor apela la astfel de diete foarte des, acest lucru ducând la tot felul de dezechilibre în corpul lor, care le vor afecta la maturitate. Mai mult decât atât, aceste diete pot provoca și apariția anorexiei, o boală extrem de gravă ce poate duce la deces.
Cum să ne ferim de dietele fulger?
În primul rând, trebuie să consultăm un specialist atunci când dorim să ținem un regim alimentar ceva mai strict. Apoi, trebuie să ținem cont de faptul că kilogramele în plus nu se pot da jos în câteva zile, ci este un proces ce necesită timp, răbdare, și multe exerciții fizice. Pentru a nu cădea în capcana acestor diete, trebuie să avem un regim alimentar cât mai variat, să consumăm minimum 2 litri de apă pe zi și să facem mișcare cel puțin 30 de minute zilnic. De asemenea, un regim alimentar nu este făcut pentru câteva zile, ci trebuie ținut o viață. Trebuie să încercăm să ne schimbăm principiile stilului de viață și să adoptăm alte tactici, alte abordări, să includem în meniul nostru fructe și legume proaspete, cărniță fiartă sau friptă, lactate slabe, și să renunțăm la prăjeli, dulciuri sau mâncare de tip fast food.