Ce este dieta ketogenică?
Pentru unii dieteticieni, dieta ketogenică reprezintă un tratament alternativ contra cancerului, prin eliminarea carbohidraților și înlocuirea acestora cu grăsimi sănătoase și cu proteine.
Premiza în cadrul acestei diete este aceea că celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta. Odată ce carbohidrații intră în corp prin intermediul alimentației, aceștia se transformă în glucoză, de aceea se susține teoria conform căreia prin eliminarea consumului de carbohidrați, celulele canceroase literalmente vor muri de foame. În literatura de specialitate, acest proces se numește apoptoză sau moarte celulară programată, proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semnal.
Acest tip de dietă, cum este dieta ketogenică, în care se înlocuiesc carbohidrații cu cantități moderate de proteine de bună calitate și cu cantități ridicate de grăsimi benefice, este în general recomandată, fie că o persoană are cancer sau nu. Această dietă este de fapt un tip de alimentație care ajută la optimizarea greutății corporale și a stării generale de sănătate. În plus, dieta ketogenică determină schimbarea arderii carbohidraților cu arderea grăsimilor.
Dieta ketogenică poate ajuta în cazul cancerului cerebral
Thomas Seyfried, Doctor în medicină, este unul dintre principalii susținători ai dietei ketogenice. Profesorul Seyfried vorbește despre modul în care cancerul cerebral malign, ca tulburare metabolică ce implică dereglarea procesului respirator, poate fi tratat prin intermediul unor schimbări în mediul metabolic. Iată ce a afirmat cu privire la acest subiect complex Dr. Seyfried:
“În contrast cu neuronii normali care fac tranziția de la corpurile cetonice (beta-hidroxibutiratul) la energia respiratorie atunci când se reduc nivelele de glucoză, tumorile cerebrale maligne - în majoritatea cazurilor - depind de un nivel de fosforilare neoxidativă datorită anomaliilor structurale și funcționale din mitocondrii. Glucoza și glutamina sunt principalii combustibili ai celulelor canceroase maligne.
Tranziția de la glucoză la corpii cetonici ca sursă de energie este o adaptare ancestrală păstrată din vremurile în care oamenii au fost privați de alimente, ceea ce a permis supraviețuirea celulelor normale în timpul schimbărilor cu adevărat extreme în ceea ce privește nutriția. Doar celulele care au un genom flexibil și perfecționat de-a lungul a milioane de ani de transformări ambientale și de variabilitate a selecției naturale, pot trece de la un stadiu de energie la altul.
Prin dieta ketogenică propunem o abordare diferită pentru controlul cancerului cerebral, în cadrul căreia se are în vedere flexibilitatea metabolică a celulelor normale în detrimentul defectelor genetice și a dereglărilor metabolice. Această perspectivă evolutivă și metabolică pentru controlarea cancerului cerebral este susținută prin numeroase studii realizate pe animale având cancer cerebral, precum și prin studiile de caz ale pacienților umani.
Restricția caloriilor și dieta ketogenică (R-KD) care reduc nivelele de glucoză și care cresc nivelele de cetone, sunt metode anti-invazive, anti-angiogenice și pro-apoteotice pentru cancerul cerebral malign.”
Dieta ketogenică este cercetată ca tratament contra cancerului
Dr. Dominic D´Agostino împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea de Sud din Florida, Statele Unite studiază dieta ketogenică. Acești cercetători au descoperit că atunci când animalele de laborator erau alimentate cu o dietă fără carbohidrați, au supraviețuit unui cancer metastazic foarte agresiv și au avut cele mai bune rezultate în comparație cu cobaii tratați cu chimioterapie. Canalul de știri CBN News din Statele Unite consemnează următoarele:
“Am înregistrat o creștere dramatică a ratei de supraviețuire în cazul dietei ketogenice”, a afirmat Dr. D´Agostino. “Așadar considerăm că este important să oferim aceste informații. Nu doar cobaii de laborator au înregistrat progrese, ci au existat rezultate similare și în cazul persoanelor. Am urmărit un mare număr de persoane, a menționat Dr. D´Agostino. Cel puțin douăzeci de pacienți anul trecut și toți sunt în viață, în ciuda pronosticurilor negative.”
Tot canalul de știri CBN News a publicat în anul 2013 un articol impresionant despre dieta ketogenică. În mod cert, multe persoane au realizat că prevenirea cancerului trebuie să fie primul pas dacă se dorește reducerea incidenței crescute de cancer la toate grupele de vârstă. Însă varianta cea mai surprinzătoare, pentru mulți specialiști, în termeni de tratament, este aceea că această boală gravă, cancerul ar putea răspunde la ceva atât de simplu cum este schimbarea alimentației. Iată ce relatează canalul de știri CBN News:
“Dr. Fred Hatifield este un tip impresionant: un campion la culturism, autor a zeci de cărți, un om de afaceri milionar, având o familie fericită. Însă el afirmă că cea mai mare reușită a sa este faptul că a învins cancerul în ultimul moment,” scrie CBN News. “Medicul oncolog mi-a dat ca prognostic trei luni de viață datorită faptului că acest cancer metastazic se răspândise în întreaga structură osoasă. Trei luni, trei medici diferiți mi-au pus același diagnostic.”
Dr. Hatfield se pregătea realmente să moară atunci când a auzit pentru prima oară despre terapia metabolică, cunoscută de asemenea sub denumirea de dietă ketogenică. Nu mai avea nimic de pierdut, astfel că a decis să o încerce, iar în cazul său...a funcționat! Cancerul a dispărut complet, iar până în momentul realizării acestui interviu, Dr. Hatfield nu mai avea cancer de mai mult de un an.
Cum acționează dieta ketogenică asupra celulelor canceroase?
În prezent, cancerul este cea de a doua boală letală din Statele Unite după boala cardiacă. Dieta ketogenică, care constă într-o dietă bogată în grăsimi sănătoase și în proteine, dar săracă în carbohidrați, a reprezentat în ultimii ani o soluție de succes pentru multe persoane, inclusiv după ce au fost diagnosticate cu un cancer agresiv, iar medicii nu le-au dat prea multe șanse de supraviețuire.
Dr. D´Agostino subliniază faptul că dieta ketogenică poate avea un efect puternic (și rapid) asupra cancerului. Toate celulele din corp se alimentează cu glucoză, inclusiv celulele canceroase. Totuși, celulele canceroase au un mare defect: mai exact, acestea nu au flexibilitatea metabolică pe care o au celulele normale, tocmai de aceea nu se pot adapta la corpii cetonici pentru a-i folosi ca și combustibil, spre deosebire de celulele sănătoase.
Astfel, atunci când se înlocuiesc în alimentație carbohidrații cu grăsimile sănătoase, celulele canceroase încep să fie distruse, deoarece nu li se mai oferă combustibilul necesar, respectiv glucoza, de care au nevoie pentru a crește. Iată ce explicații ne oferă Dr. D´Agostino:
“Celulele normale au flexibilitatea metabolică de a se adapta la schimbarea glucozei în corpii cetonici, dar celulele canceroase nu au această flexibilitate metabolică. Acest fapt constituie baza dietei ketogenice.”
Cum poate o dietă să combată cancerul?
Pentru a menține o sănătate generală excelentă și pentru a preveni cancerul, modificarea alimentației trebuie să fie primul pas de pe listă. Bineînțeles, alimentele procesate și băuturile răcoritoare din comerț nu aparțin unui tip de alimentație sau unei diete capabile să prevină cancerul, deoarece acest gen de produse sunt pline de carbohidrați care se transformă în combustibil pentru celulele canceroase. La rândul lor, carbohidrații cresc nivelele de insulină și de leptină. Menținerea unor nivele optime de insulină și de leptină este un pas imperativ dacă se dorește evitarea bolilor cronice de orice tip, inclusiv a cancerului.
Alimentele procesate conțin în marea lor majoritate grăsimi de tip trans, care este unicul tip de grăsimi pe care nutriționiștii ne recomandă să-l evităm. Grăsimile de tip trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl reduc pe cel bun. Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și a termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, carnea de miel și lactatele grase.
Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate pe cât posibil sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chiflele pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksurile, popcornul pentru microunde, chipsurile, napolitanele, bomboanele și produsele semi-preparate congelate.
Aceste alimente procesate de tip fast-food conțin o mulțime de substanțe chimice similare hormonilor care contribuie chiar și mai mult la apariția cancerului și a altor probleme de sănătate. De asemenea, o proporție greșită între grăsimile de tip omega-6 și omega-3 crește riscul dezvoltării celulelor cancerigene.
Dr. Rosedale, a fost unul dintre primii specialiști care au subliniat importanța unei alimentații sărace în carbohidrați și moderate în proteine (și implicit a consumului ridicat al grăsimilor sănătoase).
Dr. Rosedale recomandă consumul a 1 gram de proteine zilnic (sau 0.5 grame per kilogram de masă corporală). Cu toate că se pot consuma carbohidrați în cadrul dietei ketogenice, aceștia trebuie să fie în cantități foarte reduse. Cheia dietei ketogenice constă în consumul zilnic al proteinelor de calitate pentru a preîntâmpina toate necesitățile corpului. Proteinele participă la numeroase funcții în interiorul organismului, de aceea este necesar să fie incluse într-o dietă echilibrată și adecvată necesităților noastre pentru a evita posibilele carențe și probleme de sănătate. Cele mai bune surse de proteine vegetale sunt următoarele alimente: drojdia de bere, germenii de grâu, lintea, fasolea uscată, năutul, mazărea, semințele (de cânepă, floarea soarelui, pin, dovleac, chia), fisticul, nucile, arahidele, migdalele, alunele de pădure, fulgii de ovăz, nucile de Brazilia, făina integrală de grâu, orzul, ovăzul, porumbul, orezul integral, orezul sălbatic, germenii de lucernă, usturoiul, fulgii de cocos, ciupercile.
În ceea ce privește grăsimile sănătoase, cheia constă în adăugarea acestora în dieta zilnică pentru a înlocui carbohidrații și excesul de proteine. Nutriționiștii recomandă ca surse de grăsimi sănătoase următoarele alimente:
- măslinele și ulei extravirgin de măsline;
- nucile crude organice, în special nucile de macadamia, care au un conținut redus de proteine și de grăsimi de tip omega-6;
- nuca de cocos și uleiul organic de cocos;
- untul obținut din lapte organic;
- gălbenușurile de ouă organice;
- fructul de avocado.
Alți factori care pot preveni cancerul
Cercetătorii subliniază că există anumiți factori ai stilului de viață care au un impact pozitiv important asupra bolilor cronice și asupra cancerului. Acești factori includ:
Reglarea nivelelor de vitamina D: În prezent, există numeroase dovezi medicale care au semnalat faptul că deficiența de vitamina D are un rol foarte important pentru prevenirea cancerului. Puteți reduce la mai mult de jumătate riscul de cancer prin simplul fapt de a optimiza nivelele de vitamina D din organism prin intermediul expunerii protejate la soare.
Dacă ați fost diagnosticat cu cancer, este probabil ca nivelele mai ridicate de vitamina D din sânge- în jur de 80-90 ng/ml- să fie benefice. În termeni de protecție contra cancerului, s-a descoperit că vitamina D oferă o protecție eficientă în multe moduri, inclusiv prin:
- reglarea expresiei genetice;
- stimularea auto-distrugerii celulelor care au mutații genetice (prin apoptoză sau moartea celulară);
- stoparea reproducerii celulelor canceroase;
- reducerea creșterii unor noi vase de sânge din cele pre-existente, ceea ce reprezintă un pas în tranziția de la tumorile latente la cele canceroase.
Respectarea unui orar regulat de somn: Aceasta implică două aspecte și anume: dormitul într-un anumit interval orar și suficiente ore de somn. Conform medicinii tradiționale indiene Ayurveda, orele ideale pentru a dormi sunt între 10 p.m. și 6 a.m. Cercetările medicale moderne au confirmat deja valoarea acestei recomandări, deoarece apar anumite fluctuații hormonale în timpul zilei și a nopții, iar dacă realizați activitățile adecvate în timpul acestor ore, atunci veți obține nivelele optime de energie. A nu fi în acord cu ritmurile biologice, rămânând treji atunci când ar trebui să dormiți și invers interferează cu aceste fluctuații hormonale.
Există o creștere a melatoninei între miezul nopții și ora 1 a.m., a cărei neglijare pe termen lung poate avea consecințe destul de grave pentru sănătate. Melatonina nu este doar hormonul somnului, ci este și un puternic antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi, combatând astfel inflamația din corp. Melatonina reduce cantitatea de estrogeni produși de corp și întărește sistemul imunitar. Acest hormon are de asemenea un rol important în prevenirea cancerului și a îmbătrânirii celulare.
Melatonina inhibă proliferarea unei mari varietăți de tipuri de celule canceroase și activează de asemenea apoptoza (auto-distrugerea) celulelor canceroase. Melatonina interferează de asemenea cu furnizarea sângelui de care au nevoie tumorile pentru a crește în mod rapid (angiogeneza). Melatonina poate ajuta de asemenea la reducerea toxicității chimioterapiei în cazul cancerului. Melatonina are un efect calmant asupra diferiților hormoni reproductivi, ceea ce ar putea explica de ce oferă protecție contra tipurilor de cancer relaționate cu hormonii, incluzând aici cancerul de ovare, endometrial, de sân, de prostată și cel testicular. Alte studii similare au avut rezultate asemănătoare pentru cancerul de plămâni, pentru cel pancreatic, colorectal și alte tipuri de cancer.
Reducerea nivelelor de stres: Atunci când ne confruntăm cu un anumit tip de tensiune, atât externă cât și internă, corpul nostru reacționează răspunzând prin stres. Stresul cronic slăbește enorm sistemul imunitar și contribuie la apariția diferitelor boli, deoarece hormonii stresului, precum cortizolul, pot slăbi răspunsul imunitar. Cercetările științifice au arătat că efectele stresului cronic asupra activării proceselor cancerigene în corp sunt indiscutabile. În mod normal, atunci când apare o celulă canceroasă potențial periculoasă, un sistem imunitar sănătos o distruge. Însă dacă acest sistem este inhibat de stres, probabilitatea apariției cancerului este mai mare.
Cercetările medicale recente au evidențiat faptul că dacă se experimentează un eveniment traumatic sau excesiv de stresant, cum ar fi moasrtea unei persoane apropiate, riscul de cancer sân va fi de 12 ori mai ridicat în următorii cinci ani după acest eveniment. Psihologii și psihoterapeuții ne recomandă să recurgem la diverse metode și tehnici terapeutice pentru a face față cu brio stresului. Putem recurge la tehnici de eliberare emoțională (EFT) care să ne ajute să conștientizăm și să vindecăm toate emoțiile negative reprimate.
Realizarea regulată a exercițiilor fizice: În prezent, există mai multe studii medicale care au demonstrat faptul că exercițiile fizice pot ajuta atât la reducerea riscului apariției cancerului, dar la și reducerea riscului de recurență a cancerului. Una dintre modalitățile principale prin care exercițiile fizice reduc riscul de cancer este prin scăderea nivelelor crescute de insulină. Aceasta creează un mediu sărac în zahăr care împiedică creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase.
În plus, exercițiile fizice stimulează circulația celulelor imunitare în sânge. Sistemul imunitar este prima linie de apărare contra oricărei boli, de la o simplă răceală până la o boală mortală cum este cancerul.
Exercițiile fizice efectuate în mod regulat pot fi cheia pentru reducerea în mod semnificativ a probabilităților de apariție a cancerului de ficat, care este unul din tipurile cele mai întâlnite de cancer. s-a demonstrat că bărbații și femeile active din punct de vedere fizic au un risc cu 30-40% mai mic de a dezvolta cancer de colon, în comparație cu persoanele inactive Referitor la cancerul de sân, există evidențe foarte clare a faptului că femeile active din punct de vedere fizic au un risc de cancer cu 20-30% mai mic, în comparație cu femeile inactive.
Secretul exercițiilor fizice constă în folosirea corectă a acestora. Aceasta vă va asigura toate beneficiile, evitarea leziunilor și executarea unei varietăți corecte de exerciții pentru a echilibra întreaga structură fizică. În plus, un program regulat de exerciții fizice ajută la menținerea forței, a flexibilității precum și a nivelelor aerobice și anaerobice optime.
Sursa: Ayurvedic Medica