7 alimente care scad colesterolul

 

Colesterolul bun protejează inima

7 alimente care scad colesterolul Următoarele alimente conțin grăsimi bune care cresc nivelul de colesterol bun (HDL), dar în același timp scad colesterolul rău (LDL). Cu cât este mai mult colesterol bun în organism, cu atât mai protejată va fi inima.

 Iată în continuare o listă cu alimente care scad colesterolul rău și câteva sfaturi pentru a crește valorile colesterolului bun:

 

1.  O nouă varietate de brocoli

 O nouă varietate de brocoli, cunoscută sub denumirea de Beneforte, se pare că reduce în mod semnificativ nivelul colesterolului rău, conform unei cercetări realizate de către Institute of Food Research (Institutul de Cercetare a Alimentației). Din datele obținute, această nouă varietate conține un procent dublu de glucorafanină, o substanță care se transformă în organism în sulforafan și care la rândul său activează răspunsul sistemului imunitar și evită creșterea în corp a cantității de colesterol rău.

 

2.  Avocado

 Un studiu realizat de către Universitatea Pensilvania, din Statele Unite, a evidențiat faptul că fructul de avocado ajută la menținerea unor nivele optime de colesterol. Mai mult de 50% din compoziția acestui aliment sunt grăsimi mononesaturate, bune pentru creșterea nivelului de colesterol bun. Cercetătorii au subliniat de asemenea că dacă avocado este consumat zilnic, în cadrul unei diete echilibrate și formată preponderent din crudități și alimente proaspete, acesta ajută la scăderea nivelului de LDL și a trigliceridelor.

 

3. Nucile

 O cercetare realizată de Universitatea Loma Linda, din California, a descoperit că persoanele care consumau o cantitate mică de nuci zilnic (aproximativ un pumn) își reduceau astfel cu aproximativ 8% nivelele de colesterol. Se crede că acest aliment atât de sănătos de altfel, ajută la absorbția grăsimilor rele, tocmai de aceea este recomandată includerea lor în cadrul unei diete sănătoase. În plus, nucile conțin acizi grași polinesaturați care protejează contra cancerului de sân.

 

4.  Migdalele

 Migdalele sunt un alt tip de fructe uscate care ajută la reducerea nivelelor de colesterol rău și a trigliceridelor și cresc colesterolul bun. Migdalele sunt bogate în grăsimi nesaturate care cresc nivelul de colesterol bun, așa cum a indicat un alt studiu publicat în revista medicală Circulation. Studiul realizat a arătat că migdalele pot reduce cu circa 10% nivelele de colesterol rău. Totuși, aceste fructe uscate au destul de multe calorii, de aceea trebuie să fie consumate cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos în care să fie incluse și exercițiile fizice. Migdalele pot fi consumate atât la micul dejun, ca adaos la un bol de cereale sau ca gustare între mese. Pentru a elibera enzimele sănătoase pe care le conțin, se recomandă ca migdalele să fie înmuiate în apă, timp de câteva ore, iar apoi să fie consumate.

 

5.  Uleiul de măsline

 Uleiul de măsline este un ingredient fundamental pentri creșterea colesterolului bun. Uleiul de măsline, care este emblema dietei mediteraneene și este considerat ca fiind aurul lichid al gastronomiei, este un ingredient esențial pentru ridicarea nivelelor de colesterol bun. În plus, un studiu recent a semnalat faptul că dieta mediteraneană poate contribui în mod semnificativ la oprirea deteriorărilor cognitive și chiar a bolii degenerative Alzheimer.

 

6.  Dieta mediteraneană

 Dieta mediteraneană este cea mai bună pentru creșterea colesterolului bun. Un studiu recent a arătat că această dietă poate crește nivelele de colesterol bun cu până 10%. Studiul menționat a fost publicat în Revista spaniolă de Cardiologie și oferă informații valoroase despre beneficiile acestui tip de alimentație pentru menținerea sănătății cardiovasculare sau inclusiv pentru combaterea cancerului.

 O altă veste bună este aceea că alimentele din cadrul dietei mediteraneene precum: uleiul de măsline, peștele, fructele uscate, legumele și fructele proaspete (mai ales citricele) protejează contra apariției cancerului de sân.

 

7.  Uleiul de porumb

 Uleiul de porumb se pare că reduce și mai mult colesterolul chiar decât uleiul de măsline. Un studiu publicat în revista medicală Journal of Clinical Lipidology semnalează faptul că uleiul de porumb reduce în mod semnificativ nivelele de colesterol rău.

 Așa cum am văzut în cadrul acestui articol, alimentele sănătoase recomandate ajută la creșterea colesterolului bun și la scăderea colesterolului rău. În plus, aceste alimente sunt esențiale pentru a ne bucura de o sănătate optimă și pentru a preveni bolile cardiace sau chiar cancerul.

 

Alte sfaturi pentru scăderea colesterolului rău (LDL):  

 - Evitați alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate și bineînțeles, grăsimile trans.

 Grăsimile trans sunt considerate de specialiștii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospețimii și termenului de garanție a acestora. Mici cantități de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel și lactatele grase. Alimentele în care se găsesc grăsimi trans și care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina și smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane și produsele semi-preparate congelate.

 - Profitați de beneficiile alimentelor bogate în fibre care scad de asemenea colesterolul rău.

 Următoarele alimente sunt bogate în fibre și se recomandă să le includeți în dieta zilnică: cerealele integrale (porumb, grâu, orez, ovăz), ierburile uscate și condimentele (în special scorțișoara, dar și oregano, cimbru, rozmarin, coriandru, cuisoare, busuioc, salvie, fenicul), dovleceii, varza, varza de Bruxelles, brocoli, fasolea albă, neagră sau verde, pudra de cacao și ciocolata neagră (cel puțin 70%), fructele uscate (nuci, migdale, alune, nuci de Brazilia, de macadamia, nuci pecan), semințele de in, de floarea soarelui, de susan, pasta de susan (tahini), fructele (în special merele, perele, bananele, portocalele și strugurii).

 - Faceți în mod regulat exerciții fizice. Mergeți pe jos cel puțin de trei ori pe săptămână, timp de minim 30 minute. Ideal este să mergeți pe jos zilnic între 30 și 45 minute.

 

Cifrele ideale de colesterol

 Știați că colesterolul este necesar unei bune funcționări a organismului? Cu toate că auzim mereu că trebuie să scădem nivelele de colesterol, trebuie să avem totuși în vedere faptul că corpul are nevoie de o anumită cantitate din această substanță seroasă pentru a funcționa.

 Însă, este bine cunoscut faptul că excesul de colesterol din sânge, mai ales cel de colesterol rău LDL, poate adera la artere și crea depuneri de colesterol (plăci ateromatoase). Existența acestor plăci ateromatoase îngustează arterele sau le obstrucționează. În acest caz, sângele nu mai este fluid și aceasta poate determina apariția unei probleme grave precum o boală cardiovasculară sau cerebrovasculară.

 

Cât colesterol bun trebuie să am?

 Atunci când medicii analizează riscul de boli cardiovasculare, evaluează profilul lipidic, adică, colesterolul total, cel bun (HDL), cel rău (LDL) și trigliceridele. Și întotdeauna sugerează aceste cifre:

 - Colesterolul total nu trebuie să fie mai mare de 200.

 - Colesterolul bun se recomandă să fie mai mare de 40. Ideal este să fie mai mare de 60.

 - Colesterolul rău (LDL) se recomandă să fie mai mic de 130 (100 la persoanele cu risc cardiac).

 - Trigliceridele trebuie să fie mai puțin de 150 mg/dl.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Mai poți citi din Diete, Cure, Regimuri

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...