Dieta pentru combaterea îmbătrânirii

 

Când începem să îmbătrânim?

Dieta pentru combaterea îmbătrânirii Specialiștii afirmă că la vârsta de 20 de ani, organismul atinge capacitatea sa fizică maximă. Începând de la această vârstă, organismul începe să îmbătrânească. Nivelele hormonale scad și încep să-și facă efectul radicalii liberi, care provoacă oxidarea celulară și îmbătrânirea. Sub acțiunea radicalilor liberi, pielea își pierde elasticitatea, apar primele riduri, iar organismul este mai predispus la apariția diferitelor boli.

 Totuși, se pare că dacă se controlează în mod adecvat dieta și nutrienții care se consumă, se practică în mod regulat o activitate fizică, se verifică din timp starea de sănătate pentru a preveni posibile patologii precum cele cardiovasculare, diabetul, obezitatea și inclusiv cancerul; nu se fumează și nici nu se consumă alcool, se tratează eventualele carențe de vitamine sau de minerale, calitatea vieții crește, iar posibilitatea de a trăi mai mult și mai bine se transformă în realitate.

 

De ce îmbătrânim?

 Conform doctorului Roberto Vimbert, cercetător în cadrul Institutului pentru sănătate publică și metode de cercetare biomedicală, “radicalii liberi apar în mod natural datorită expunerii ambientale, a fumului și a radiațiilor. Radicalii liberi sunt o amenințare inevitabilă. Aceștia străbat întregul organism și sunt foarte reactivi. Viața lor biologică medie este foarte scurtă, însă reușesc să reacționeze cu tot ceea ce îi înconjoară, cauzând astfel distrugerea lanțului celular.

 Radicalii liberi sunt factori importanți în declanșarea a mai mult de 80 de boli grave precum cancerul, diabetul, boala Alzheimer, bolile cardiovasculare, autoimune, și artrită. Acest lucru a generat diferite mituri despre radicalii liberi și daunele pe care le determină în organism. Cu siguranță că radicalii liberi pot cauza o distrugere a lanțului de grupuri celulare, însă în același timp organismul este capabil să-i neutralizeze cu ușurință.”

 Iar aici intră în scenă faimoșii antioxidanți. Antioxidanții protejează celulele de efectele radicalilor liberi, neutralizându-i prin inhibarea reacțiilor de oxidare care sunt cele care generează distrugerea celulară.

 

Dieta mediteraneană, sursă bogată de antioxidanți

 Există tot mai multe dovezi științifice despre beneficiile dietei mediteraneene pentru a controla acțiunea radicalilor liberi, care sunt principalii responsabili ai procesului de îmbătrânire. Se pare că această dietă binecunoscută conține antioxidanți valoroși care ajută la întârzierea declanșării procesului de îmbătrânire.

 Conform lui José Daniel Custodio, biolog și masterand în fitoterapie clinică, “acest tip de dietă poate modula dereglarea sistemelor biologice asociate cu stresul oxidativ. În ciuda faptului că dispunem de eficiente mecanisme antioxidante endogene (adică proprii organismului), cerințele modului de viață actual (solicitant și stresant) solicită un consum zilnic variat și adecvat de alimente antioxidante. În cadrul acestui grup de alimente se regăsesc citricele, surse bogate de vitamina C și de alte principii active pentru sănătate”.

 De exemplu, coaja citricelor conțin niște substanțe cunoscute sub numele de bioflavonoide. Acestea acționează ca antioxidanți, protejând acidul ascorbic (vitamina C) și alte componente ale plantei, de procesul oxidării.

 Studii medicale recente au demonstrat că aceste substanțe acționează în mod sinergic cu vitamina C și îmbunătățesc permeabilitatea capilară. Acest fapt ajută la prevenirea fracturilor și hemoragiile (evitând astfel tromboza). Bioflavonoidele previn și alte tulburări și afecțiuni precum răcelile, infecțiile virale, acționând ca niște puternici antioxidanți, îmbunătățesc vederea, etc.

 

Vitamina C, campioana antioxidanților

 Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismului. Ea a fost izolată din lămâie, în anul 1932, de către cercetătorul Szent-Gyorgy care a câştigat Premiul Nobel în medicină pentru descoperirea sa.

 Vitamina C se absoarbe în organism prin mucoasa bucală, cea esofagiană şi prin intestinul subţire. Asimilarea sa este însă mult diminuată de stres, de consumul de alcool, de fumul de țigară, de cortizon şi de antibiotice. În cazul categoriilor de oameni la care se produc frecvent radicali liberi (fumători, bolnavi cronici sau sportivi de performanță) se constată și o reducere a nivelului de vitamina C din corp şi de aceea, în special în cazul acestora, este necesar un aport crescut de vitamina C.

 Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi, ajutând celulele să se reînnoiască în mod permanent şi să-și păstreze sănătatea. Ea întărește sistemul imunitar și luptă eficient împotriva oricăror agenți patogeni, paraziți, virusuri şi microbi. Vitamina C este considerată în prezent cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor.

 

Care sunt ingredientele cheie ale dietei mediteraneene?

 Să vedem în continuare care sunt ingredientele cheie ale dietei mediteraneene. Aceasta include la capitolul cereale integrale, paste, leguminoase: orzul, ovăzul, lintea, orezul integral, pastele integrale și cartofii.

 Se vor evita grăsimile nesănătoase, iar sursa de grăsimi bune este reprezentată de oleaginoase (migdale, nuci, alune, fistic, nuci braziliene), uleiul extravirgin de măsline, avocado, peşte și fructe de mare.

 Legumele incluse în această dietă sunt variate și se folosesc din abundență: broccoli, roșiile, mazărea, spanacul, morcovii, ceapa, ardeiul gras, usturoiul, castraveții, dovleceii, salata verde, vinetele.

 Ca și condimente și verdețuri se folosesc următoarele: mixul de ierburi italiene, oregano, pătrunjelul, chimionul, chilli, busuiocul, coriandru, menta, salvia, rozmarinul, cimbrul și mărarul.

 Lactatele preferate sunt laptele cu 2% grăsime, ouăle (preferabil cele organice), iaurtul grecesc, brânzeturile (mozzarella, parmezan) și lactatele de capră.

 Fructele care se regăsesc preponderent în cadrul acestei diete sunt citricele (portocalele, grapefruitul, mandarinele, lămâile, lămâile verzi, pomelo), dar și piersicile, strugurii, merișoarele, curmalele, căpșunii, pepenele roșu și cel galben, zmeura, afinele, toate acestea fiind surse bogate de minerale, vitamine şi antioxidanţi. De asemenea, mierea de albine (preferată în locul zahărului) și produsele stupului în general, sunt folosite și apreciate în cadrul dietei mediteraneene.

 Se consumă de asemenea, cu moderație, vinul roșu care este o sursă bogată de resveratrol, iar dacă se dorește evitarea alcoolului, acesta poate fi înlocuit cu sucul proaspăt de struguri roșii.

 

Supa gazpacho și plantele aromatice antioxidante

 S-a dovedit prin experimente, de exemplu, că consumul popularului gazpacho poate avea un rol critic în procesele oxidative și inflamatorii și în scăderea tensiunii arteriale, reducând apariția hipertensiunii la persoanele care au un risc cardiovascular crescut.

 Faimoasa supă gazpacho este originară din Andaluzia (Spania) și a fost creată special pentru zilele caniculare de vară, deoarece se servește rece. Gazpacho a devenit foarte populară datorită mixului savuros de legume și arome pe care le conține: roșii (ingredientul principal), castraveți, ardei gras, usturoi și ceapă.

 Aceste ingrediente se regăsesc în special în rețeta de supă de gazpacho din Andaluzia, însă există o varietate de rețete de gazpacho. Unele dintre ele exclud roșiile și se bazează pe fructe ca avocado, pepene roșu, struguri, etc.

 “Pe lângă citrice, continuă Custodio, există unele condimente care prezintă puternice acțiuni antioxidante în contextul acestei diete. Pe de altă parte, unele plante aromatice prezente în ambientul mediteranean au de asemenea proprietăți care oferă multe beneficii sănătății. Amintim aici condimentele precum rozmarinul, salvia, oregano sau cimbrul, toate foarte bogate în antioxidanți.

 De exemplu, un agent activ al condimentului oregano este acidul rozmarinic, care este un antioxidant puternic și care poate întări capacitatea de apărare a sistemului imunitar. Oregano are una din ratele cele mai ridicate de activitate antioxidantă, de exemplu are o putere antioxidantă de 42 de ori mai mare decât cea a merelor.

Mai poți citi din Diete, Cure, Regimuri

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

Viitorul inteligenței …

Progresul continuu al IA: un punct de cotitură în tehnologie  În ultimele decenii, inteligența...

Viitorul strălucitor a…

Introducere în energie solară  Energia solară, o sursă de energie curată și regenerabilă di...

Schimbările metabolice…

Exercițiile fizice declanșează modificări metabolice în sânge  Astăzi toată lumea știe c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

Dieta macrobiotică: be…

Ce este o dietă macrobiotică?  După cum afirmă Institutul Kushi – una dintre autoritățile ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

Infuzii perfecte pentru…

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor  Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape n...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

7 pași pentru o atitud…

Ce este atitudinea pozitivă?  Cu siguranță de multe ori ai auzit sau ați citit despre cât de ...

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Băuturi cu efecte deto…

De ce să alegem băuturile detoxifiante?  Atât de mulți dintre noi muncim din greu în fiecare ...

Îngrijirea pielii și …

Noaptea, aliatul frumuseții  Noaptea deține un potențial enorm pentru frumusețea noastră, deo...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

Stresul și depresia, i…

Cum influențează stresul și depresia alimentația?  Stresul și depresia au fost asociate de mu...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

8 infuzii ideale pentru…

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar  Pe lângă înfruntarea frigului, ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

Dieta de detoxifiere cu…

În ce constă dieta cu struguri?  Dietele miraculoase nu încetează să ne surprindă sau să fi...

5 rețete de toamnă cu…

Care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate?  Prunele sunt foarte versatile în gastronomie, ...

Corpul uman ca și temp…

Corpul fizic poate să fie un aliat al creșterii interioare  Corpul fizic ne permite toate experi...

Beneficiile apei pentru…

Beneficiile consumului de apă  Știm cu toții că ar trebui să bem „suficientă apă” - dar...

3 rețete originale cu …

Pepenele roșu, fructul vedetă al verii  Pepenele roșu, cu miezul său răcoritor, este fructul ...

3 rețete de salate del…

3 rețete de salate delicioase de vară  Pe timpul verii salatele sunt ideale pentru că sunt ușo...

20 beneficii pentru să…

Exercițiile fizice au grijă de sănătatea ta  Găsirea timpului și a motivației pentru a real...

Insulele greceşti - ce…

Insulele greceşti, destinaţia pentru această vară  Eşti în căutarea unui loc unde să îţi...

10 ciuperci cu propriet…

Ciupercile medicinale, folosite de mii de ani  Medicina alternativă se bazează pe experiențe de...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

13 recomandări pentru …

Profitați de orele zilei: a face mai mult cu mai puțin  Cerințele de muncă, obligațiile perso...

Alimentația macrobioti…

Principiile alimentației macrobiotice  Unul dintre fundamentele alimentației macrobiotice este p...

6 semne ale anxietăți…

Ce este anxietatea?  Anxietatea este un episod atât cu caracter emoțional, cât și fizic, care ...

Beneficiile majore ale …

Studii medicale despre beneficiile sportului  American College Sports Medicine (Colegiul american ...

Deserturi la cupe pentr…

Deserturile la cupe, o tendință la modă  Aceste deserturi pot fi atât pentru plăcerea voast...

Alimente care previn in…

Alimente și băuturi care ne pot afecta somnul  Dacă aveți insomnie sau vă treziți frecvent ...

Despre rezistența la s…

Ce înseamnă rezistența la schimbare?  De multe ori ne agățăm de credințe și comporta...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

Mască naturală pentru…

De ce este particulară pielea mixtă?  Rutina zilnică de îngrijire pentru pielea mixtă poate f...

Cum să devii o persoan…

10 trucuri eficiente pentru a deveni o persoană matinală  A vă trezi devreme este mai mult dec...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

Plânsul ca terapie

Reprimarea plânsului are efecte negative  Există momente când evităm plânsul și îl reprimă...

Fiziologia somnului (II…

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dacă avem probleme cu somnul, există o...

7 beneficii ale mersulu…

30 minute de mers pe jos, multiple beneficii  Mersul pe jos ne aduce multe beneficii pentru sănă...

Dieta longevității

Postul poate reprograma organismul  Valter Longo studiază longevitatea timp de 30 de ani și în ...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

Fiziologia somnului (I)

Javier Albares, medic specialist în fiziologia somnului  Dormim prea puțin și prea prost, iar e...

Beneficiile incredibile…

Natația: un sport complet  Există ceva mai bun decât a face o baie în piscină sau la mare atu...

Alimente și remedii pe…

De ce apare celulita?  Celulita este un depozit de grăsime sub piele care se manifestă ca un val...

Pâine integrală de ca…

Pâinea de casă, o variantă sănătoasă și gustoasă  Nimic nu poate întrece gustul, textura ...

15 recomandări pentru …

Identificarea factorilor de stres  Stresul este o reacție fiziologică pe care corpul nostru o ar...

Beneficiile mersului pe…

De ce este bine să mergem cu bicicleta?  Efectuarea unei activități fizice în mod regulat este...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

12 trucuri culinare pen…

Trucuri culinare pentru o sănătate mai bună  În prezent suntem mai conștienți ca niciodată ...

5 chei esențiale pentr…

5 chei esențiale pentru fericire  Conform înțelepților de pe această planetă, fericirea este...

Cele mai bune recomand…

Care sunt cauzele căderii părului?  În prezent, căderea părului a devenit o problemă care af...

Riscurile pentru sănă…

Dacă doriți să trăiți mai mult, mișcați-vă!  Un studiu medical recent sugerează faptul c...

6 sucuri contra anemiei

Ce este anemia?  În prezent, multe persoane din întreaga lume suferă de anemie și, deși nu es...

Chei esențiale pentru …

Cum să ajustăm tonusul corpului?  Tonusul adecvat al mușchilor și al altor țesuturi ale corpu...

12 chei esențiale pent…

Ce este fericirea?  Fericirea este o stare subiectivă. Ceea ce face fericită o persoană poate c...

10 beneficii ale consum…

Ce sunt carbohidrații?  Carbohidrații, alături de proteine și fibre sunt o parte esențială a...

A călători este o inv…

A călători fără regrete  Există numeroase beneficii pe care le oferă călătoriile și cunoa...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Instinctoterapia: calea…

Cum ne ghidează instinctele?  Creierul nostru primar păstrează amintirile instinctive precum: h...

6 rețete nutritive pen…

Beneficiile unui mic-dejun sănătos și nutritiv  Un muesli preparat în casă poate avea benefic...

Combate lenea în 12 pa…

De ce apare lenea?  Lenea poate apărea în orice moment, împiedicându-ne să fim productivi și...

Îngrijirea naturală a…

De ce apare pielea grasă?  Dacă sunteți una dintre femeile care consideră că a avea pielea gr...

6 alternative naturale …

Ce efecte adverse pot avea paracetamolul și ibuprofenul?  Paracetamolul și ibuprofenul sunt dou...

Beneficiile exercițiil…

Ce este Pilates?  Dacă există un antrenament care a devenit la modă, acesta este, fără îndoi...

12 recomandări pentru …

12 recomandări pentru a crește stima de sine  Se spune adeseori că nu poți iubi pe nimeni pân...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

Cuișoarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

10 beneficii ale râsul…

Râsul: unul dintre cele mai bune medicamente  Râsul este un răspuns natural la stimuli pe care ...

Peștele: recomandări …

Beneficiile consumului de pește  Peștele este un aliment nutritiv și sănătos, însă este nec...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Păr perfect, inclusiv …

Produse naturale pentru îngrijirea părului  Multe dintre produsele care există în prezent pe p...