Caloriile goale – unde se ascund și cum poți consuma mai puține?
În perioadă de regim ai pornit la vânătoare de calorii? Nu uita însă că sunt bune pentru ca organismul nostru să funcționeze așa cum trebuie și că vin cu unii nutrienți de calitate – proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, fibre, etc. În schimb, unele alimente care conțin o mulțime de calorii nu prezintă nici un interes din punct de vedere nutrițional. Acestea se numesc caloriile goale.
Ai grijă la băuturile pe care le consumi
Este ușor uneori să uităm că băuturile conțin calorii. Iar sucurile de fructe, cele carbogazoase, cele light conțin și zahăr. Deci dacă îți plac sucurile, trebuie să le prepari în casă și să nu adaugi zahăr. Trebuie să limitezi și cantitatea de alcool deoarece și el conține zahăr și puțini nutrienți.
Înlocuiește cerealele cu musli
Cerealele industriale conțin cereale goale. Bogate în zahăr, dar și în materii grase, un bol de cereale poate să conțină un procent de peste 50% de zahăr. Chiar și acelea așa-zise light conțin și ele un număr ridicat de calorii.
Dacă preferi cerealele pentru micul dejun cel mai bine ar fi să apelezi la musli care sunt mult mai sănătoase și mult mai echilibrate. Conțin glucide complexe, grăsimi bune, fibre, deci vin și cu o senzație de sațietate și ameliorează tranzitul intestinal.
Consumă bomboanele și biscuiții cu moderație
Dulciurile compuse doar din zahăr și biscuiții mult prea dulci și bogați în materii grase trebuie să fie evitate. Dacă ai poftă de o ciocolată cel mai bine ar fi să apelezi la o bucată de ciocolată cu un procent de 70%, bogată în magneziu sau la un fruct bogat în vitamine.
Evită felurile de mâncare industriale
Nu trebuie să te alimentezi deci cu mâncărurile industriale sau cu junk food. Sunt bogate în grăsimi și în zahăr, vin cu prea multe calorii și cu puțini nutrienți. Au și prea multă sare. Dacă nu poți renunța la pizza, la hamburgeri sau la hot-dog, le poți prepara în casă.
Limitează aportul de materii grase
Felurile de mâncare prăjite sau pane trebuie să fie o excepție la tine în alimentație. Felurile de mâncare cu sos trebuie să fie și ele preparate cu mai puține grăsimi. Pentru a da mai multă savoare alimentelor trebuie să apelezi la ierburile aromatice, la uleiul de măsline și la mirodenii.
Caloriile pline sau caloriile bune se află în alimentele care nu sunt transformate precum fructele, legumele, leguminoasele, peștele, carnea, laptele, iaurtul și produsele integrale.