Dezobișnuiește-te de zahăr. Cele 10 porunci
Vrei să intri la o cură de dezintoxicare și să scapi cumva de gustul de dulce? Gata cu produsele industriale. Trebuie să îți gândești altfel plăcerile… trebuie să scapi în sfârșit de cei care nu îți vor deloc bine.
Nu mai pune zahăr în băuturi
Cafea sau ceai, nu mai adăuga așa mult zahăr și diminuează încet-încet cantitățile până nu vei mai adăuga deloc. Dacă și se pare cam amară, încearcă să consumi alte mărci față de obicei și nu mai prepara cafeaua atât de tare. În ceea ce privește zahărul caută unele variante mai aromatizate și nu amare.
Descifrează etichetele
Pentru a alege între două produse identice trebuie să studiezi cantitatea de zahăr indicat în valoarea nutrițională și să optezi pentru cel care conține cel mai puțin. Uită de numărul de calorii și concentrează-te asupra lista ingredientelor și renunță la cele care au printre primele menționate zahăr, sirop de glucoză, sirop de glucoză-fructoză, dextroză, maltoză, etc.
Trebuie să privilegiezi produsele fără zahăr adăugat
Trebuie să verifici însă dacă zahărul nu a fost cumva înlocuit cu edulcoranți și nu confunda fără zahăr adăugat cu light în zahăr. De exemplu, compoturile care sunt mai light în zahăr, conțin zahăr dar mai puțin ca și un compot normal. Cele fără zahăr adăugat nu conțin decât acel conținut de miere.
Evită dulciurile din comerț
Bomboane, creme tartinabile, biscuiți și produse industriale, dulceață sau deserturi cu lapte, înghețată sau batoane de ciocolată… lista este destul de lungă. Și cum nu ai cum să administrezi cantitatea de zahăr pe care o consumi trebuie să le eviți pur si simplu. Dacă e mai greu la început, consumă produse cu edulcoranți.
Diminuează și cantitatea de zahăr indicată în rețete
La început poți înlocui zahărul cu miere lichidă sau cu sirop de agave care are o putere de îndulcire mai ridicată. Și poți diminua apoi progresiv dozele. Mai ales pentru rețetele care conțin ciocolată sau fructe care vin deja cu o savoare fructa-tă. Uneori poți chiar împarți la doi gramajul afișat.
Îți poți customiza produsele lactate
Nu trebuie să le îndulcești. Poți adăuga mirodenii – anason, scorțișoară, vanilie sau mentă, produse oleaginoase- migdale, nuci, extrase naturale de vanilie sau de lămâie, chiar și unele uleiuri esențiale culinare dar și o porție de fructe – kiwi, fructe roșii, etc.
Prepara tu singur sucurile de fructe acasă
Celelalte băuturi sunt pline de zahăr care sub forma lor lichidă și în absența fibrelor ridică foarte tare nivelul de insulină. Dacă apa ți se pare a fi mult prea fadă, mai poți adăuga în carafă scoarță de citrice, cu ierburi proaspete: mentă, lavandă, lămâiță sau cu mirodenii: batoane de vanilie de exemplu. Și îți poți prepara tu singur sucurile de fructe acasă.
Consumă 3 mese complete
Și pentru a nu mai ronțăi între mese trebuie să păstrezi o bună structură alimentară și să consumi la fiecare masă proteine, fibre, dar și glucide cu un indice glicemic scăzut. Dar dacă îți este foame poți consuma un produs lactat sau o felie de jambon, un ou, legume sau oleaginoase.
Nu consuma mai mult de două fructe pe zi
Fructele conțin în mod natural fructoză. Surse de fibre și de nutrienți esențiali pentru organism, acestea nu trebuie să fie eliminate dar savurate cu parcimonie. Trebuie să supraveghezi cantitatea pe care o consumi și să le consumi întregi. Nu consuma fructe niciodată fructe în afara meselor.
Delectează-te altfel
În absența plăcerilor gustative, trebuie să folosești în bucătărie destule materii grase și condimente. Consumă brânzeturi și mezeluri în cantități mici și și mizează pe bucăți de carne și de pește mai savuroase.