Stimulează pierderea în greutate cu ajutorul dietei flexitariene
A deveni (semi) vegetarian este un lucru bun pentru siluetă și pentru sănătate. Principiul este simplu: mănânci mai natural, mai verde și mai sănătos. Și slăbești cinci kilograme fără frustrări. Asta ne asigură dr. Franck Gigon, medic specialist în micronutriție și autorul cărții „Metoda Flexitariana”.
Dieta flexitariană, un stil de viață
A deveni flexitarian nu înseamnă a elimina pentru totdeauna din alimentație proteinele animale. Dieta flexitariană presupune curățarea organismului de produsele de origine animală dar și de alimentele transformate (prea rafinate) și de zahăr.
Dieta flexitariană se bazează pe o serie de studii care arată că IMC (indicele de masă corporală) și incidența diabetului de tip 2 sunt mai scăzute la persoanele vegetariene și semi-vegetariene. Este vorba de diminuarea proteinelor animale din alimentație, de introducerea în meniu a vegetalelor de sezon și de eliminarea progresivă a alimentelor transformate. Caloriile nu se calculează, alimentele nu se cântăresc. Mai mult decât un regim, dieta flexitariană este un mod de viață.
Elimină glutenul din alimentație.
În mod global, dieta flexitariană preconizează consumul unui număr redus de cereale. Glutenul pe care îl conțin acestea provoacă două probleme: indicele glicemic ridicat al cerealelor perturbă pe termen lung metabolismul și este extrem de greu de digerat.
Mai puține produse lactate.
Deoarece produsele lactate sunt de origine animală, consumul lor ar trebui redus. Laptele conține factori de creștere care stimulează secreția de insulină. Înlocuiește-le cu produse de calitate, cu lapte de capră de exemplu.
Mai multe alimente naturale.
Elimină progresiv preparatele industriale: prăjituri, sucuri de fructe, mezeluri, băuturi carbogazoase, produse semi-preparate. Alege alimente mai naturale, mai puțin transformate.
Opt săptămâni pentru a mânca altfel
Este greu să-ți schimbi felul de a te hrăni de pe o zi pe alta. De aceea, dieta flexitariană îți permite să te obișnuiești cu această schimbare progresiv, fără stres. În cadrul acestei diete nu există meniuri sau cantități de respectat. Timp de opt săptămâni trebuie să introduci în farfuria ta adevăratele schimbări. Singurul lucru pe care trebuie să îl respecți în aceste 8 săptămâni este următorul: nu consuma cartofi, smochine sau struguri uscați deoarece aceștia au un indice glicemic ridicat.
- La micul dejun consumă cereale naturale, fructe proaspete sau uscate, oleaginoase. Optează pentru laptele vegetal în detrimentul produselor lactate. La prânz sau la cină consumă o vegetală de sezon (crudă sau fiartă) și leguminoase gătite doar alături de legume, mirodenii.Carnea, peștele și ouăle se vor consuma cât mai rar în această perioadă.
- Elimină alimentele industriale, alimentele pline de gluten, de glucide sau de lactoză. Materiile grase se vor elimina de asemenea optând pentru margarină vegetală bio. Crema lichidă de soia sau de migdale va înlocui smântâna proaspătă și optează pentru uleiuri bio, prima presiune la rece. Untul înlocuiește-l cu piure de migdale.
- Gata cu friptura, trăiască soia! Uită de iaurturile din lapte de vacă, optează pentru soia sau lapte de capră. Laptele clasic înlocuiește-l cu un lapte vegetal.
- Elimină zahărul alb din alimentație, fructoza și edulcorantul. Optează pentru sirop de agave, zahăr integral și stevie. Renunță la produsele ce conțin făină albă.