Dieta acido-bazică
În cadrul alimentației de zi cu zi, unele alimente sunt alcaline, altele acide. Secretul unui organism în formă? Găsirea echilibrului perfect între cele două categorii de alimente. Pentru asta, este suficient să urmezi dieta acido-bazică.
Ce este dieta acido-bazică?
În ziua de azi, rafturile marilor magazine sunt pline de produse, unele mai inovatoare decât altele. Mâncare semi-preparată, alimente rafinate, alimente grase…industria alimentară a evoluat. La fel și modul nostru de a ne hrăni. Rezultat: avem tendința să adoptăm o alimentație mai degrabă acidă, ceea ce nu este deloc pe placul corpului nostru. Pentru a restabili echilibrul, specialiștii ne recomandă să schimbăm modul în care ne alimentăm, urmând principiile dietei acido-bazice.
Principiile dietei acido-bazice
Dieta acido-bazică nu este o dietă ce promite topirea kilogramelor într-un timp record. Este mai degrabă un mod de viață, o cură care îți conferă o mulțime de beneficii. Principiul este extrem de simplu: supravegherea aporturilor alimentare acide din farfurie, responsabile pentru un număr mare de afecțiuni (luare în greutate, dureri de cap, oboseală, hipertensiune). Atenție: nu confunda gustul acid cu PH-ul acid. Lămâia este acidă în gură dar rămâne un aliment cu PH bazic.
Avantajele dietei acido-bazice
Toate alimentele sunt permise! Această dietă pune accentul pe alimentele bazice: fructe și legume, ceea ce este excelent pentru sănătatea ta și ideal pentru persoanele care vor să slăbească sănătos.
Dezavantajele dietei acido-bazice
Alimentația va fi mai bogată în fructe și legume. Dacă nu ai obiceiul să le consumi în mod regulat, aportul brusc de fibre îți poate perturba organismul. Ai grijă să le introduci progresiv.
Cui i se adresează dieta acido-bazică?
Tuturor, mai puțin adolescenților și copiilor. Vei mânca mai echilibrat, vei adopta o serie de obiceiuri alimentare sănătoase. Drept urmare, vei slăbi sănătos. Nu este dieta ideală pentru tine dacă nu cunoști alimentele bazice sau cele acide.
Dieta acido-bazică este cât se poate de simplă. Este de ajuns să-ți reechilibrezi alimentația integrând mai multe alimente bazice (fructe și legume). Atenție, asta nu înseamnă că trebuie să elimini din alimentație aportul alimentelor acide (carne, cereale, lactate). Acestea sunt la fel de necesare bunei funcționări a organismului. Echilibrul ideal? 30% alimente acide, 70% alimente bazice.
- Exemple de alimente acide: produse lactate, ouă, carne, pește, ciocolată, unt, pâine.
- Exemple de alimente bazice (cunoscute și sub numele de alimente alcaline): toate fructele și legumele, mierea, soia, apa minerală, cafeaua.
Pentru a reuși această dietă acido-bazica este de ajuns să compensezi întotdeauna o masă acidă cu alimente alcalinizante sau cu suplimente alimentare care alcalinizează cum ar fi Vitamina C alcalina. Vrei să mănânci carne? Atunci consum-o alături de legume și ierburi aromate. Cu ajutorul acestei diete, vei slăbi până la cinci kilograme pe lună.