Micronutriție: alimente excelente pentru tranzitul tău
După micile excese din vacanța de vară, stomacul nostru ne amintește că ceva nu este în regulă! Iată care sunt cele mai bune alimente pentru tranzitul tău, alimente pe care ar trebui să le introduci de urgență în meniu!
La micul dejun: probiotice și amidoni rezistenți
Probioticele sunt niște bacterii vii care permit restaurarea proprietăților florei intestinale și care împiedică proliferarea germenilor nedoriți. Consumând alimente care conțin probiotice în mod natural, îmbogățești microbiota. Cât despre alimentele bogate în amidoni rezistenți, acestea permit reducerea inflamațiilor peretelui intestinal. În ceea ce privește micul-dejun, iată ce ar trebui să consumi în mod ideal:
- O băutură caldă (ceai de preferință), fără zahăr adăugat;
- Pâine de secară cu puțin unt;
- Un fruct de sezon;
- Un iaurt bogat în probiotice și un pahar cu lapte fermentat (kefir de exemplu);
La prânz: nu uita de Omega 3
Toate membranele celulelor organismului nostru trebuie să conțină suficienți Omega 3 pentru a funcționa în parametri normali. Același lucru este valabil și în cazul celulelor intestinelor noastre care au nevoie de Omega 3. Iată ce ar trebui să consumi la micul-dejun:
- O cruditate asezonată cu un sos pe bază de ulei de rapiță și de măsline cu usturoi sau ceapă proaspătă;
- Feculenți (orez, paste, quinoa, hrișcă) sau legume uscate (linte, mazăre);
- Carne sau pește gras (somon, sardine, macrou, hering);
- Un fruct sau un iaurt bogat în probiotice;
La cină: optează pentru glutamină
Carne, pește, ouă, produse din mare, leguminoase, spanac, pătrunjel și oleaginoase (nuci, arahide, migdale), toate acestea sunt bogate în glutamină. Acest acid aminat joacă un rol esențial în sinteza proteinelor. Glutamina este utila pentru asigurarea bunei funcționări a mucoasei și contribuie la menținerea integrității peretelui intestinal. Trebuie să știi că 90% din glutamina conferită de alimentație este folosită de către intestin, în special pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Iată ce ar trebui să consumi la cină:
- Proteine de origine animală: carne, pește și ouă;
- Legume uscate: fasole, linte, mazăre;
- Pâine de secară;
- Legume fierte;
- Un fruct și/sau un iaurt bogat în probiotice;
Cum să eviți iritarea intestinelor
- Limitează consumul de alcool și de cafea care sporesc spasmele intestinale;
- Consumă în mod regulat ceai verde și orez basmati;
- Consumă legume fierte;
- Consumă în mod regulat alimente bogate în amidon rezistent care contribuie la repararea peretelui intestinal;