Este sezonul rubarbei!
Rubarba, un ingredient care se potriveÈ™te atât cu un gust dulce cat È™i cu un gust sărat. Este sezonul rubarbei. Profita deci fără a mai sta pe gânduri È™i pentru a scapă puÈ›in de aciditatea sa încearcă amestecul de gusturi dulce È™i sărat.
Rubarba nu este un fruct.
Contrar a ceea ce ai putea crede, rubarba nu este un fruct. Este o leguma originata din Siberia. Aceasta a fost introdusă în Europa de către Marco Polo dar nu a fost folosita în bucătărie decât începând cu secolul al XVIII-lea. Rubarba conÈ›ine foarte puÈ›ine calorii, este bogata în fibre È™i în vitamina C. Aportul sau de magneziu È™i de calciu nu este nici el de neglijat.
Cum se poate găti rubarba ?
Trebuie să È™tii ca doar tijele de rubarba se pot găti. Frunzele sale sunt însă toxice.
Rubarba în versiune dulce.
Rubarba în compot.
Cea mai simpla reÈ›etă pentru a prepara rubarba mai ales pentru a-i calma aciditatea este compotul. Singura problema este ca trebuie sa adaugi o cantitate destul de mare de zahar. Pentru 500 de grame de rubarba ai nevoie de 50de grame de rubarba. Trebuie doar sa cureÈ›i tijele de rubarba, sa le tai bucatele, sa le pui la fiert È™i atunci când dau în clocot să adaugi zahar.
Rubarba cu vanilie si migdale.
In tarile anglo-saxone rubarba se consuma pe post de desert în tarte alături de căpÈ™uni sau de zmeură, în crumble cu vanilie sau cu pudra de migdale care vor veni cu un gust dulce pentru savoarea sa acidulata. PoÈ›i încerca să prepari È™i un coulis de rubarba pe care îl poÈ›i vărsa peste panna cotta, peste îngheÈ›ată de vanilie sau fructe exotice, peste brânza dulce…
Rubarba cu fructe.
GândeÈ™te-te să serveÈ™ti rubarba la desert È™i alături de unele fructe precum caisa, pruna mango sau cireÈ™ele.
Rozmarinul.
La fel ca È™i în cazul caisei poÈ›i lăsa la marinat rubarba într-un amestec de miere È™i de rozmarin înainte de a o pregăti într-un desert foarte savuros.
Rubarba in versiune sărată.
Rubarba este delicioasa în felurile de mâncare sărate. Savoarea sa acidulata È™i notele sale de căpÈ™uni È™i de măr confiat, uneori de roÈ™ii coapte foarte tare este ideală în niÈ™te feluri de mâncare dulci-sărate.
Rubarba cu miel.
Nu doar de Paste poÈ›i încerca sa prepari o tajina de miel. Aceasta carne este excelenta pentru rubarba. Nu ezita sa prepari peste tajina sofran, o mirodenie care va sublima gustul rubarbei. PoÈ›i încerca È™i să prepari o « khoresht » o tocăniță cu carne de miel, un fel de mâncare emblematica pentru bucătăria iraniana. Este un fel de mâncare care conÈ›ine miel sublimat de curcuma, de pătrunjel proaspăt, de sofran, de un concentrat de roÈ™ii, suc de lămâie verde, menta si rubarba bineînÈ›eles. PoÈ›i prepara È™i un sos chutney cu rubarba pe care sa il serveÈ™ti tot alături de miel.
Rubarba cu foie gras.
Foie gras este un preparat care se preteaza pentru gusturile dulce - sarat. Pentru a schimba clasicele smochine sau mere poÈ›i încerca să prepari un coulis de rubarba, un chutney sau un compot. Combina apoi totul cu foie gras în terrina sau cu escalop de foie gras. Rubarba va avea un gust minunat dacă adaugi un strop de ghimbir.
Rubarba în curry.
Fă o călătorie in inima Indiei si prepara un curry pe baza de linte corail sau linte roșie cu cartofi dulci și cu rubarbă. Sublimează totul cu un strop de piper si cu ghimbir. Un deliciu.
Rubarba cu macrou.
La fel ca È™i în cazul coacăzelor, rubarba este delicioasa È™i alături de macrou. Un peste gras cu un gust pronunÈ›at. Un file de macrou tras la tigaie este delicios alături de un sos chutney cu rubarba.