Adevarata reteta de sos béarnaise
Zilele frumoase de primavara vin cu dorinte pentru gratare cat mai multe. Este insa si ocazia ideala de a redescoperi sau descoperi, dupa caz si unele sosuri extrem de savuroase. In meniul de azi - sosul béarnaise.
Sosul béarnaise este originar din regiunea pariziana. Si ca multe alte preparate delicioase, a luat nastere dintr-o greseala. Bucatarul Collinet, bucatarul unui castel a ratat reductia sa de esalota cu vin alb intr-o zi de august, 1857. Acesta a avut insa o idee inspirata si a incercat sa isi repare greseala adaugand unt si galbenus de ou. Inventia sa a luat numele de sos béarnaise.
Ce inseamna insa sosul béarnaise?
Sosul béarnaise este un sos derivat din sosul olandez care este pe baza de lamaie, unt si galbenus de ou. Acest sos contine insa unt clarificat, galbenus de ou, otet din vin alb, esalote, vin alb, tarhon si hasmatuchi. Servit cald sau rece, acest tip de sos este ideal alaturi de peste la gratar, de crustacee sau de carnea rosie. Este preparat si pentru a insoti reteta de fondue bourguignonne.
Derivate ale sosului béarnaise.
Aici putem vorbi despre sosul Choron care mai are pe langa ingredientele acestui sos in plus sosul de tomate. Sosul Gribiche mai are pe langa clasicele ingrediente mustar, capere si castraveti murati iar in locul galbenusului de ou se foloseste oua fierte tari zdrobite cu furculita.
Reteta pentru patru persoane.
Ai nevoie de 150 de grame de unt, de doua galbenusuri de ou, de 2 esalote, de 5 cl de otet de vin alb, de 5 cl de vin alb sec, de putin tarhon si hasmatuchi. Mai ai nevoie si de sare si piper pentru a condimenta totul. Ai grija ca sosul sa aiba o consistenta cat mai densa.
Esti gata sa te bucuri de cele mai delicioase gratare!