Ardei și dovleceii umpluți
Ardeii umpluÈ›i sunt o reÈ›etă tradiÈ›ională românească, preparaÈ›i de gospodine È™i consumaÈ›i cu mare plăcere, în orice anotimp. Dar iată că nu numai ardeii pot fi umpluÈ›i, ci È™i alte legume, precum dovleceii sau chiar roÈ™iile. Ardeii È™i dovleceii umpluÈ›i cu carne de pui sau de curcan sunt o reÈ›etă ideală, sățioasă È™i fără prea multe calorii, în comparaÈ›ie cu reÈ›eta în care umplutura era făcută din carne de porc.
Ce avem nevoie pentru a prepara reteta cu ardei și dovlecei umpluți
Pentru a prepara delicioasa reÈ›etă, avem nevoie de vreo È™apte ardei graÈ™i, de doi sau trei dovlecei, de câteva roÈ™ii, de aproximativ 500-600 de grame de carne tocată de pui sau de curcan, o ceapă mare sau două mai mici albe, un păhărel de orez, doi morcovi, o legătură de pătrunjel, pastă de tomate sau suc de roÈ™ii, ulei È™i mirodenii (sare, piper, cimbru, boia iute dacă doriÈ›i).
Cum preparam ardeii și dovleceii umpluți
Ardeii È™i dovleceii umpluÈ›i sunt mai uÈ™or de preparat decât aÈ›i crede. În primul rând, curățaÈ›i È™i spălaÈ›i bine ardeii È™i dovleceii. TăiaÈ›i căpăcelele de la ardei È™i curățaÈ›i-i de seminÈ›e. SpălaÈ›i-i È™i lăsaÈ›i-i la scurs. ScobiÈ›i È™i dovleceii (întregi sau jumătăți) de miez, spăaÈ›i-i È™i lăsaÈ›i-i la scurs.
Tăiați ceapa fin și radeți morcovul pe răzătoarea mare după ce acestea au fost spălate și curățate.
Separat, într-o tigaie, puneÈ›i la călit ceapa tăiată È™i morcovul ras împreună cu orezul spălat bine în trei ape. După ce acestea prind o culoare aurie, adăugaÈ›i È™i pasta de tomate sau sucul de roÈ™ii, È™i lăsaÈ›i puÈ›in să se umfle orezul în tigaie. După ce acest amestec s-a răcit, adăugaÈ›i-l peste carnea tocată, alături de condimente È™i de pătrunjelul tocat fin-fin.
După ce ați făcut amestecul de carne și l-ați potrivit de gust, umpleți legumele (ardeii și dovleceii) cu acest amestec. Tăiați roșiile pentru a obține capace de mărime potrivită pentru ardei și dovlecei. Puneți apă la fiert, separat.
AÈ™ezaÈ›i ardeii È™i dovleceii umpluÈ›i într-o cratiță potrivită peste care turnaÈ›i apă fierbinte, cât să îi acopere, împreună cu două sute de grame de pastă de tomate.
Se fierb aproximativ două ore, È™i la final se mai bagă la cuptoc încă un sfert de oră pentru a scădea zeama.
Se servesc calzi, alături de mămăliguță.
Pofta buna!