Mâncărică de mazăre
Mazărea este delicioasă, în orice fel de combinaÈ›ie. Se poate prepara sub diverse forme – cu carne, fără carne, sub formă de supă-cremă, ba chiar poate fi adăugată È™i în salate. Mazărea nu numai că este delicioasă dar este È™i extrem de sănătoasă, deoarece este un ingredient esenÈ›ial pentru sănătate. Însăși culoarea vedre ne sugerează sănătate È™i un aport ridicat de flavonoide È™i de fier. Mazărea este o sursă esenÈ›ială de vitamina K, ce activează calciul în organism pentru a fi asimilat mai repede de oase, de acid folic È™i de complexul de vitamina B care au proprietatea de a preveni osteoporoza È™i de a ajuta la reglarea nivelului de lipide, proteine È™i carbohidraÈ›i din organism. De asemenea, mazărea mai conÈ›ine È™i vitamina C, un puternic antioxidant, ce ajută la întărirea sistemului imunitar. Consumul de mazăre reglează digestia, reduce nivelul de colesterol È™i aduce organismului un aport semnificativ de acizi graÈ™i omega 3, fitonutrienÈ›i È™i antioxidanÈ›i.
Ingrediente necesare pentru pregătirea mâncărici de mazăre
Pentru o delicioasă mâncare de mazăre fără carne, de post, avem nevoie de jumătate de kilogram de mazăre proaspătă sau congelată (exclus cea din conserve), doi morcovi mari, o ceapă mare, jumătate de ardei gras roÈ™u, un dovlecel, ulei, roÈ™ii în bulion, sare, piper, pătrunjel, trei cartofi mari È™i puÈ›in cimbru.
Cum preparam mâncărica de mazăre
CurățaÈ›i toate legumele È™i apoi tocaÈ›i-le. Ceapa se toacă mărunt È™i, împreună cu morcovul tăiat cubuleÈ›e se pun la prăjit în două linguri de ulei de măsline. Se adaugă apoi È™i dovlecelul È™i ardeiul tocate cubuleÈ›e. Se lasă la prăjit până ce ingredientele capătă o culoare aurie, îndeosebi ceapa, È™i apoi se adaugă apă cât să le acopere. LăsaÈ›i tot amestecul la fiert, È™i adăugaÈ›i treptat È™i cartofii, verificând, până ce morcovul se înmoaie. Apoi adăugaÈ›i mazărea È™i completaÈ›i cu apă caldă până ce se acoperă mâncărica, puneÈ›i capacul È™i lăsaÈ›i-o să fiarbă bine. Mazărea nu fierbe foarte mult – zece minute sunt suficiente. După ce legumele s-au fiert, adăugaÈ›i roÈ™iile decojite din bulion È™i tocate, împreună cu două-trei linguri de suc de roÈ™ii sau de bulion. LăsaÈ›i să dea câteva clocote tot amestecul, după care potriviÈ›i mâncarea de sare È™i adăugaÈ›i È™i celelalte condimente.
Cum servim mâncărica de mazăre
Se servește caldă, alături de o chiflă proaspătă sau de o bucată de mămăliguță. Se poate servi alături de salate asortate sau murături de tot felul.
Pofta buna!