Tocăniță de ceapă
TocăniÈ›a de ceapă este un preparat ce poate fi încadrat la feluri de mâncare principale È™i chiar tradiÈ›ionale ale românilor. TocăniÈ›a de ceapă are o reÈ›etă folosită de bunicii È™i străbunicii noÈ™tri care o preparau cu fiecare ocazie. Și cum ceapa nu are multe calorii, tocăniÈ›a de ceapă este ideală È™i pentru cei ce urmează o dietă sau care È›in post.
Ingrediente necesare pentru pregatirea tocăniței de ceapă
Pentru tocănița de ceapă nu aveți nevoie de multe ingrediente. Aceasta se poate prepara din șase cepe mari (roșii sau albe, cele roșii sunt mai gustoase și mai dulci), un ardei gras roșu, un morcov, două roșii proaspete, două linguri de ulei, bulion sau suc de roșii, sare, piper și puțin cimbru.
Cum preparam tocănița de ceapă
TocăniÈ›a de ceapă se prepară extrem de simplu. Este gata în mai puÈ›in de jumătate de oră È™i este pur È™i simplu delicioasă. Se curăță ceapa, ardeiul È™i morcovul. Se toacă ceapa finuÈ› È™i ardeiul cubuleÈ›e. Morcovul se dă pe răzătoare È™i se amestecă cu celelalte legume. Într-un tuci sau într-o crăticioară se pune la încins uleiul, după care se adaugă ceapa. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă È™i celelalte legume. Se călesc preÈ™ de câteva minute, după care se adaugă roÈ™ia tocată mărunt È™i sucul de roÈ™ii sau bulionul îndoit cu puÈ›ină apă È™i se lasă să scadă. Între timp, se potriveÈ™te de gust cu sare, piper, se poate pune È™i puÈ›ină boia È™i cimbru.
Cum servim tocănița de ceapă
TocăniÈ›a de ceapă se serveÈ™te caldă alături de mămăliguță rece È™i, opÈ›ional, puteÈ›i servi cărniță de pui la cuptor sau prăjită. Un copănel la cuptor este ideal pentru acest fel de mâncare, astfel nu va pica atât de greu la stomac, deoarece carnea de pui este slabă, È™i dacă băgaÈ›i copănelul la cuptor, acesta nu va mai fi atât de gras, ca È™i atunci când l-aÈ›i prăji, aÈ™adar s-ar potrivi de minune cu tocăniÈ›a de ceapă. O salată asortată de murături ar fi excelentă!
Pofta buna!