Fasole cu cârnaÈ›i
Fasolea cu cârnaÈ›i, o reÈ›etă tradiÈ›ională românească, servită cu plăcere pe data de 1 Decembrie È™i nu numai, este ideală pentru pofticioÈ™i. Fasolea cu cârnaÈ›i are o savoare aparte È™i de fiecare dată când o preparăm, bucătăria capătă miresme extraordinare. Să vedem cât de greu este să preparăm noi înÈ™ine deja celebra fasole cu cârnaÈ›i.
Ingrediente necesare pentru pregatirea fasolei cu cârnaÈ›i
Pentru o oală mare de fasole, avem nevoie de jumătate de kilogram de fasole boabe, o ceapă mare, doi ardei graÈ™i roÈ™ii sau verzi, doi morcovi, puÈ›in suc de roÈ™ii, piper, sare, cimbru, ulei, È™i desigur cârnaÈ›i. PuteÈ›i alege cârnaÈ›ii după preferinÈ›ele dvs. dar ideal este să preparăm fasolea cu cârnaÈ›i de casă. Dacă nu avem, apelăm È™i la cei din comerÈ›, foarte gustoÈ™i de altfel.
Cum preparam fasolea cu cârnaÈ›i
Fasolea se lasă peste noapte într-o oală cu apă la înmuiat. AÈ™a va fierbe mult mai repede, nu va mai produce neplăcutele gaze la stomac È™i nu va mai fi nevoie să adăugăm bicarbonatul de sodiu la foc. Fasolea cu cârnaÈ›i este o reÈ›etă care cere mult timp de pregătire, necesită timp pentru fierbere la foc mic, pentru a fi mai delicioasă. AÈ™adar, după ce a stat peste noapte la înmuiat fasolea, scurgeÈ›i apa È™i spălaÈ›i bine fasolea, încă o dată. Trebuie să È™tiÈ›i de la bun început că fasolea se fierbe în trei ape.
PuneÈ›i apă la fiert într-o oală mai mare, È™i adăugaÈ›i fasolea. LăsaÈ›i-o la fiert circa un sfert de ceas, după care schimbaÈ›i apa. Mai lăsaÈ›i încă un sfert de ceas fasolea să fiarbă în cea de-a doua apă, È™i scurgeÈ›i-o. În cea de-a treia apă, abia, adăugăm ingredientele cu încredere.
Separat, spălaÈ›i È™i curățaÈ›i legumele. TăiaÈ›i ceapa, morcovul, ardeiul în cubuleÈ›e mici, È™i căliÈ›i-le în puÈ›in ulei, până ce ceapa devine aurie.
După ce fasolea a început să fiarbă, luaÈ›i spuma, È™i adăugaÈ›i ingredientele prăjite separat. PotriviÈ›i de sare È™i adăugaÈ›i È™i celelalte ingrediente.
Separat, prăjiÈ›i cârnaÈ›ii (întregi sau tăiaÈ›i rondele) È™i adăugaÈ›i-i È™i pe ei în amestecul delicios de fasole cu legume. LăsaÈ›i să fiarbă puÈ›in, după care se adaugă sucul de roÈ™ii È™i se lasă mâncărica la scăzut. Când sosul devine legat È™i fasolea este fiartă, atunci mâncărica este gata.
Cum servim fasolea cu cârnaÈ›i
Se servește caldă alături de o salată delicioasă de varză sau de castraveciori murați, sau, de ce nu, de o ceapă crudă și dreasă cu sare. Puteți adăuga și pătrunjel tocat deasupra pentru un plus de savoare și pentru aspect.
Pofta buna!