Tocăniță cu broccolii pentru cei mari și cei mici
Și celor mici le putem prepara delicioase tocăniÈ›e în diverse combinaÈ›ii, de la o anumită vârstă. TocăniÈ›ele pot fi consumate, desigur, È™i de adulÈ›i. De cele mai multe ori adulÈ›ii se feresc să mănânce din ce îi dau bebeluÈ™ului sau copilului, motivând că nu le plac anumite legume, precum broccoli, sau că nu au nevoie de atâtea substanÈ›e nutritive precum copiii. Dar, ce nu È™tiam, este faptul că broccoli are numeroase proprietăți benefice asupra organismului. Brocolii protejează împotriva cancerului, este indicat pentru detoxifierea organismului, îmbunătățeÈ™te sănătatea digestivă, protejează împotriva afecÈ›iunilor cardiovasculare, previne cataracta, întăreÈ™te sistemul osos È™i imunitar È™i este indicat femeilor însărcinate. Toate acestea se datorează cantității mari de antioxidanÈ›i, de vitamine precum vitamina C, K, A, B6, B2, B1, B3, E, acizi graÈ™i Omega 3 È™i 6, fosfor, fibre, potasiu, magneziu, proteine, acizi graÈ™i, fier, calciu, zinc, È™i lista poate continua. Singurul secret ca broccoli să îÈ™i păstreze aceste valori nutritive este ca acesta să nu fiarbă prea mult.
Ingrediente necesare preparării tocăniței cu broccolii
Pentru o tocăniță de legume asortate cu broccoli sănătoasă, avem nevoie de un morcov mare, o ceapă albă, un ardei gras roÈ™u, un ardei gras verde, un dovlecel, doi cartofi mai măriÈ™ori, broccoli (proaspăt sau congelat), roÈ™ii proaspete sau în bulion, sare È™i mărar din abundență.
Acesta din urmă are proprietatea de a elimina kilogramele în plus, de a stimula activitatea rinichilor, de a întări oasele, de a calma durerile abdominale, de a împrospăta respiraÈ›ia, È™i lista poate continua deoarece acesta conÈ›ine potasiu, sodiu, sulf, vitamina A, C, È™i complexul de vitamine B, antioxidanÈ›i puternici È™i uleiuri volatile.
Cum preparam tocănița cu brocolii
Pentru a obÈ›ine o tocăniță delicioasă cu brocolii pentru mari È™i mici, este necesar ca întâi să spălaÈ›i bine legumele, după ce le-aÈ›i curățat (inclusiv dovlecelul se curăță de coajă pentru a rămâne miezul dulce È™i bun). După aceea, tocaÈ›i în cubuleÈ›e toate legumele – morcovul, ardeiul, ceapa, cartoful, dovlecelul... PuneÈ›i la încins o jumătate de linguriță de ulei de măsline (câÈ›iva stropi0 într-o tigaie, È™i căliÈ›i puÈ›in legumele, după care adăugaÈ›i apă cât să le acopere. Spre final, când legumele au fiert îndeajuns, adăugaÈ›i roÈ™ia decojită È™i tocată mărunt (fie că este proaspătă sau din bulion) alături de o lingură-două de suc de roÈ™ii, È™i puteÈ›i pune È™i bucheÈ›elele de broccoli, tot acum, la final. LăsaÈ›i să mai fiarbă încă cinci minute È™i luaÈ›i preparatul de pe foc, adăugând mărar din abundență. Se serveÈ™te cald, alături de o felie de pâine proaspătă sau de mămăligă, lângă o salată de morcov È™i măr ras.
Pofta buna!