Ce mâncăm când este cald?
Ce mâncăm când este cald, când termometrul afiÈ™ează peste 30 de grade? Chiar dacă te înarmezi cu o mulÈ›ime de soluÈ›ii împotriva efectelor nedorite ale căldurii, senzaÈ›ia de disconfort este inevitabilă.
Când este frig sau cald, corpul uman încearcă, aÈ™a cum poate, să îÈ™i menÈ›ină temperatura la aproximativ 37 de grade. Or, dacă temperatura ambiantă este superioară, sistemul nostru apelează la o serie de modalități de apărare. Atunci apare transpiraÈ›ia. Aceasta evacuează căldura internă È™i răceÈ™te corpul. În perioade de caniculă nu prea avem poftă de mâncare. Dar trebuie să ne hrănim. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să treci cu bine peste caniculă în această vară.
Mănâncă des
Este mai bine să mănânci în cantități mai mici, de mai multe ori pe zi, decât să consumi mese copioase. Corpul tău foloseÈ™te mai multă energie pentru a digera mesele grele. Consumul de energie înseamnă automat creÈ™terea temperaturii interne.
Evită anumite proteine
Unele proteine, carnea de exemplu, determină corpul să genereze mai multă căldură. O porÈ›ie mică de carne de pasăre sau leguminoasele cer mai puÈ›ină energie decât o friptură de exemplu.
Spune NU grăsimilor
Consumate în cantități mari, grăsimile diminuează viteza de digestie. Drept urmare, este nevoie de eforturi adiÈ›ionale pentru a fi transformate de către organism, ceea ce face temperatura internă să crească din nou.
Alimente bogate în...apă
Pentru a combate canicula, alimentele bogate în apă sunt perfecte. Optează în special pentru:
- Lapte;
- Iaurt natural;
- Castraveți;
- Roșii;
- Pepene roșu;
- Mure;
- Piersici;
- Mere;
- Frăguțe și alte fructe de pădure;
- Kiwi;
- Varză;
- Ridiche;
Prin includerea acestor produse în alimentaÈ›ia de zi cu zi vei putea combate mai bine temperaturile ridicate. În plus, poÈ›i consuma suc de fructe 100% natural. Zahărul conÈ›inut de acestea favorizează hidratarea.