Găluștele perfecte
GăluÈ™ca este nelipsită de pe masa românilor cel puÈ›in o dată pe săptămână. Fie că este vorba de supă de găluÈ™te ori de mâncărică de găluÈ™te, aceasta este delicioasă È™i destul de light. Dar foarte multe gospodine caută reÈ›eta perfectă pentru găluÈ™te. Acestea ies ba prea tari, ba sunt foarte moi È™i se destramă, ba nu sunt suficient de bine fierte sau nu sunt suficient de sărate. Preparate din griÈ™, cartofi fierÈ›i ori cruzi, făină ori brânză, găluÈ™tele trebuie să fie perfecte – cu un gust inconfundabil, pufoase È™i delicioase.
Cum se fac găluștele perfecte?
Dacă este vorba de găluÈ™te din griÈ™, se începe cu un ou bătut, un praf de sare, câteva picături de ulei, È™i apoi se incorporează uÈ™or griÈ™ul, cam trei linguri de griÈ™ la un ou de mărime medie. Dar nu este o regulă. În general, ingredientele se amestecă până ce compoziÈ›ia capătă o consistență cât de cât clisoasă, să se poată lua pe lingură, dar să nu fie foarte tare. Ideal este să fierbeÈ›i separat o găluÈ™că în apă pentru a-i vedea consistenÈ›a, È™i apoi mai puteÈ›i adăuga griÈ™. Se poate pune È™i un praf de bicarbonat de sodiu pentru ca găluÈ™tele să fie mai pufoase.
Fierberea corectă a găluștelor
GăluÈ™tele deja formate se pun la fiert în apă cu sare, sau direct în supa unde a fiert în prealabil carnea È™i zarzavatul, dacă ese vorba de supă de pui cu găluÈ™te, spre exemplu. AÈ™adar, acestea se pun la fiert după ce în apa care a clocotit se adaugă o cană de apă rece. GăluÈ™tele se pun în oală una după alta, la distanÈ›e suficient de mari pentru a nu se lipi, È™i suficient d emici pentru a se ridica la suprafață. găluÈ™tele se fierb circa 15-20 de minute, È™i se face o probă de fierbere (se scoate o găluÈ™că cu spumiera È™i se gustă) înainte de a termina supa ori de a lua găluÈ™tele de pe foc.
Variante de găluște
GăluÈ™tele de carne sunt tradiÈ›ionale în Austria È™i în Germania È™i este vorba de găluÈ™te cu ficat ori cu È™uncă. GăluÈ™tele colorate sunt din nou o variantă funny pentru masa de prânz. Astfel, găluÈ™tele vor fi mai apetisante dacă aluatul este colorat cu legume fierte È™i pasate, precum sfecla roÈ™ie, mazărea, spanacul, morcovii È™i È™ofrănelul. GăluÈ™tele capătă o culoare minunată È™i merg de minune cu cuburi de pâine prăjită È™i slăninuță. GăluÈ™tele de pesmet sunt mai puÈ›in cunoscute de noi, românii. Acestea se prepară din pesmet de cumpărat ori din pesmet făcut în casă. Pesmetul îl puteÈ›i cumpăra sau îl puteÈ›i prepara în casă. LăsaÈ›i câteva felii de pâine la uscat peste noapte, iar a doua zi pisaÈ›i-le bine. CompoziÈ›ia se completează cu ouă, pătrunjel tocat, ulei È™i sare. Oricum ar fi, reÈ›eta ideală d egăluÈ™te nu există deoarece acest lucru depinde foarte mult de mărimea oului, tipul ingredientelor folosite. Dar talentul de gospodină È™i pasiunea pentru bucătărit cu siguranță vor da roade în prepararea găluÈ™telor.