Pastă de năut, Humus
Dacă iÅ£i place bucătaria arabă, e posibil să te intrebi cum au preparat humusul pe care l-ai mâncat la restaurantul arăbesc. Surpriză! ÎÅ£i voi dezvălui în câteva clipe. PregăteÅŸte următoarele ingrediente:
Pastă de năut, Humus (4-6 porţii)
Ingrediente necesare pentru prepararea Pastei de naut(Humus):
- ½ kg de năut
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 2-3 frunze de dafin
- 1 capăţână de usturoi
- 250g susan
- 3 linguri tahina
- Sare
- condimente: piper, curry, coriandru, chilli, ghimbir
- 1/4l ulei de floarea soarelui sau de masline
Mod de preparare a Pastei de naut,Humus:
Se pune cu o seară înainte, năutul la înmuiat. Se spală bine ÅŸi se pune apa fierbinte peste el, de 2 ori mai multă decât cantitatea de năut. Peste noapte năutul absoarbe apa, se înmoaie ÅŸi se umflă. Se adaugă in apa 1 lingură de bicarbonat de sodiu( acesta ajuta la o inmuiere mai eficientă). DimineaÅ£a se aruncă apa de pe năut si se spală bine in câteva ape,apoi se pune la fiert adunând spuma, care se strânge deasupra. Schimbăm prima apă, cu apă curată fiebinte ÅŸi punem năutul la fiert în cuctă. Înainte de a pune capacul, vom pune o linguriţă de sare, frunzele de dafin, câteva boabe de piper si de coriandru, 2-3 căţei de usturoi. Dacă năutul a fost bine inmuiat, în cuctă se fierbe in aprox 45-60min. E necesar să fie forte bine fiert, până când boabele aproape că se sfarmă, sau dacă se turtesc intre degete, sunt moi si păstoase. După ce se ia de pe foc, năutul se lasă la răcit, apoi se scurge din el apa, dar, atenÅ£ie, apa rămasă de la fiert, o păstram intr-un vas. Putem băga boabele bine fierte ÅŸi răcite în robot sau le putem pasa cu un mixer sau blender. Dacă e necesar adaugăm apa rămasă după fierbere, in aÅŸa fel încât să se formeze o pastă, în care adăugăm gradat uleiul, la fel ca ÅŸi la o maioneză. Susanul îl punem într-o tigaie pe foc ÅŸi îl rumenim puÅ£in mestecând continuu în el cu o lingură de lemn. Apoi îl punem pe o farfurie la răcit. Când susanul e bine răcit, îl râÅŸnim cu o râÅŸniţă de cafea, iar apoi îl adăugăm peste pasta de năut, unde amestecă tahina, condimentele ÅŸi usturoiul, după gust. Humusul, cum i se mai spune, se poate servi ca aperitiv, ca un pateu pe pâine sau putem să il servim ca felul 2, completând meniul cu o garnitură de orez în care se pune mult curry ÅŸi eventul o salată. Humusul este foarte apreciat în bucătăria arabă ÅŸi de obicei se serveÅŸte cu lamâie.
Vă doresc POFTA BUNA!!!