Mici trucuri în bucătărie pentru gospodine
Secretele culinare sunt numeroase È™i fiecare regiune, fiecare localitate È™i mai apoi fiecare gospodărie are câteva trucuri care nu dau greÈ™ niciodată în bucătărie. Dacă vreÈ›i ca preparatele să nu dea greÈ™ niciodată, atunci este bine să È›ineÈ›i cont de câteva sfaturi nescrise în cărÈ›ile de bucate È™i cu siguranță prăjiturile, supele, salatele sau felurile de mâncare tradiÈ›ionale vor fi desăvârÈ™ite.
Ouăle, făina și dulciurile
Pentru ca prăjiturile să aibă un gust desăvârÈ™it, este bine ca ouăle să fie proaspete È™i să fie È›inute la temperatura camerei vreme de câteva ore înainte de a vă apuca de gătit È™i dacă aveÈ›i posibilitatea, puteÈ›i sparge ouăle separat, pentru a evita amestecarea ouălor vechi cu cele proaspete. PuteÈ›i de asemenea să testaÈ›i ouăle într-un vas cu apă pentru a vedea cât de proaspete sunt. De asemenea, atunci când aveÈ›i de bătut albuÈ™uri pentru diverse reÈ›ete, presăraÈ›i un pic de zahăr pudră sau câteva picături de zeamă de lămâie.
Oricât de bună ar fi cratiÈ›a pentru preparat clătite, tot se mai întâmplă să se mai lipească. PresăraÈ›i puÈ›in zahăr peste uleiul încins în tigaie È™i veÈ›i constata efectul miraculos.
Cum obÈ›ineÈ›i zahăr pudră fără a cumpăra de la magazin? Într-un săculeÈ› sau într-un È™ervet de bucătărie curat se pune zahăr tos, È™i se apasă pe el un fier de călcat încălzit, dar nu încins.
Pentru ca prăjiturile să fie mai pufoase, făina trebuie cernută împreună cu praful de copt. De asemenea, dacă obiÈ™nuiÈ›i să È›ineÈ›i făina la rece, nu uitaÈ›i să o scoateÈ›i din timp pentru a fi la temperatura camerei când este gata de preparare.
Legumele și fructele
Când preparaÈ›i salate de orice fel, trebuie să È›ineÈ›i cont de faptul că legumele tăiate mărunt nu rezistă foarte mult timp la temperatura camerei, È™i încep să îÈ™i piardă din proprietăți o dată cu trecerea timpului. Acestea trebuie consumate proaspete, de aceea, salata este ultima care se prepară înainte de cină sau prânz.
Dacă aÈ›i cumpărat o legătură de zarzavat (mărar, pătrunjel, leuÈ™tean), È™i aÈ›i uitat pur È™i simplu de ea până s-a veÈ™tejit, este de ajuns să o È›ineÈ›i în apă cu o lingură de oÈ›et într-o ceÈ™cuță È™i îÈ™i va reveni extrem de rapid.
Cartofii nu se fierb la foc iute, deoarece în interior vor rămâne cruzi iar la exterior se vor sfărâma. ÎncercaÈ›i să adăugaÈ›i câÈ›iva căței de usturoi în apă pentru un gust mai bun. De asemenea, dacă aveÈ›i neplăcerea să gătiÈ›i cartofi îngheÈ›aÈ›i, aceÈ™tia se pot È›ine în apă rece înainte de preparare È™i se pot fierbe în apă clocotită cu sare È™i puÈ›in oÈ›et.
Cum păstraÈ›i la frigider o cantitate mai mare de salată verde? Dacă aÈ›i cumpărat mai multă salată verde sau aÈ›i primit de la cineva care are grădină salată proaspătă È™i vreÈ›i să È›ină cât mai mult timp, atunci aceasta se spală, se lasă la scurs pe un È™ervet curat È™i se È›ine la rece în pungă de plastic. Aceasta poate rezista È™i trei zile.
Dacă vreÈ›i ca legumele să îÈ™i menÈ›ină cât mai mult proprietățile nutritive, vitaminele È™i mineralele, atunci este ideal să le fierbeÈ›i la abur sau în apă clocotită, sărată. De asemenea, fasolea verde È™i mazărea se fierb în vase cu capac, alături de puÈ›in bicarbonat.
Pentru gospodinele care prepară des torturi, prăjituri sau servesc îngheÈ›ată cu fructe È™i folosesc căpÈ™une ori fructe de pădure, acestea îÈ™i menÈ›in mai bine culoarea È™i savoarea dacă sunt stropite cu coniac ori alcool.
Aluaturile
Pentru un blat de tort perfect, se preîncălzeÈ™te cuptorul, apoi se coace primele zece minute la foc iute, pentru ca apoi să domoliÈ›i focul de la cuptor. Astfel blatul va creÈ™te foarte frumos. Înainte de însiropare, È›ineÈ›i blatul de tort într-un È™ervet umed.
Dacă folosiÈ›i la aluaturi sau la prăjituri din cele mai diverse fructe, rahat, nuci ori alume, treceÈ›i-le înainte prin făină pentru ca acestea să nu se lase la baza tăvii.
Tartele cu fructe sunt un adevărat deliciu. Sunt numeroase reÈ›ete de tarte cu fructe È™i toate sunt extraordinare. Dar pentru un plus de savoare, puteÈ›i adăuga în aluat măr ras. Aluatul va fi mai fin È™i mai gustos iar tarta va încânta invitaÈ›ii.
Peștele
PeÈ™tele este foarte sănătos dar extrem de dificil de preparat, ar spune unele gospodine. În primul rând, dacă îl prăjiÈ›i, trebuie să È™tiÈ›i că există un truc minunat pentru ca uleiul încins să nu sară din tigaie, È™i anume se presară puÈ›ină sare în tigaie. PeÈ™tele È›inut câteva minute în lapte dulce înainte de a-l da prin făină ori mălai are un gust aparte.
Pentru ca peÈ™tele să nu se sfărâme la preparare (fierbere, prăjire, coacere), acesta se unge cu zeamă de lămâie È™i se sărează. După ce se „odihneÈ™te„ vreme de jumătate de oră, se poate prepara.
Dacă peÈ™tele are un miros neplăcut, acesta se fierbe vreme de două minute în apă clocotită în care a fost turnată puÈ›ină sare È™i câteva linguri de oÈ›et. Iar mirosul de peÈ™te de pe mâini È™i vase se înlătură cu oÈ›et sau sare de lămâie. Acestea se clătesc cu apă rece, apoi se spală bine cu apă caldă È™i detergent de vase, după care se freacă cu o lingură de oÈ›et ori cu puÈ›ină sare de lămâie.