Sarmale în foi de varză
Sarmalele în foi de varză sau de viță sunt într-adevăr o reÈ›etă tradiÈ›ională românească. Sarmalele se servesc fie cu diverse ocazii speciale, de sărbători, dar pot fi incluse È™i în meniul cotidian. TotuÈ™i, este recomandat să nu consumam sarmale foarte des din cauză că sunt foarte grele pentru stomac, È™i îngreunează tranzitul intestinal È™i activitatea bilei È™i a ficatului. Sarmalele pot fi preparate È™i cu carne de pui sau de curcan tocată, nu numai cu carne de porc, È™i astfel mai scădem din numărul de calorii per porÈ›ie. Nu este dificil să facem sărmăluÈ›ele dar trebuie să urmăm câÈ›iva paÈ™i foarte clari pentru prepararea acestora.
Ingrediente necesare pentru sarmale
Pentru a obÈ›ine o porÈ›ie zdravănă de sarmale cu care să ne săturăm invitaÈ›ii, avem nevoie de un kilogram È™i jumătate de carne tocată, de porc, în combinaÈ›ie cu vită, de pui sau de curcan, un kilogram È™i jumătate de varză murată, dar luaÈ›i mai multă deoarece este posibil să mai aveÈ›i nevoie, depinde de calitatea foilor de varză. De asemenea, mai avem nevoie de trei cepe, ulei, o ceaÈ™că de orez, cimbru, foi de dafin, bulion È™i afumătură (È™i anume bucăți de costiță sau de È™uncă afumată).
Câteva trucuri pentru reuÈ™ita sarmalelor
În primul rând, trebuie să menÈ›ionăm că, pentru niÈ™te sarmale reuÈ™ite, aveÈ›i nevoie de foi de varză netede È™i subÈ›iri, nu foarte groase sau creÈ›e. De asemenea, pentru a vă asigura că sărmăluÈ›ele nu ies foarte sărate, întâi gustaÈ›i varza È™i dacă este nevoie puneÈ›i-o la desărat puÈ›in. SărmăluÈ›ele sunt mai gustoase dacă sunt coapte într-un vas de lut la cuptor, deoarece o dată sarmalele aduse la punctul de fierbere, în interiorul vasului se va menÈ›ine o temperatură constantă. Cele mai bune È™i delicioase sarmale ies cele preparate direct la cuptor, dar toată operaÈ›iunea durează vreo trei ore. De asemenea, pentru gospodinele care nu au la îndemână varză sărată, pot folosi varză dulce oprăită în borÈ™ sau în apă sărată cu puÈ›in oÈ›et.
Cum preparam sarmalele în foi de varza
Acum urmează partea cea mai importantă – prepararea sărmăluÈ›elor în foi de varză murată. DeÈ™i nu este un procedeu complicat, trebuie să aveÈ›i mare grijă la împăturit, aÈ™ezat în oală, la prepararea compoziÈ›iei... Toate acestea fac reÈ›eta perfectă de sarmale.
Înainte de prepararea compoziÈ›iei, puneÈ›i la înmuiat orezul È™i lăsaÈ›i-l în tihnă vreme de circa trei sferturi de ceas, să se umfle. Apoi, tocaÈ›i carnea, sau, dacă o aveÈ›i deja tocată, tocaÈ›i ceapa cât de fin puteÈ›i. AmestecaÈ›i ceapa cu cărniÈ›a, cu orezul pe care în prealabil l-am clătit È™i l-am scurs bine, cu sarea, cu piperul È™i cu un pic de cimbru. Multe gospodine preferă să călească întreaga compoziÈ›ie, până se adaugă orezul, È™i anume călesc ceapa cu carnea în tigaie înainte de a adăuga orezul, dar È™i-aÈ™a sarmalele sunt un preparat destul de gras, am putea să îl mai adaptăm È™i cerinÈ›elor corpului nostru. După prepararea compoziÈ›iei, se aleg foile. Se scurg bine, se taie, se îndepărtează nervurile groase din centrul foii È™i se prepară bucățele potrivite. În centrul bucăților de varză, aÈ™ezate una câte una pe un tocător de lemn, se adaugă compoziÈ›ia de carne tocată, cam cât o nucă, È™i apoi foaia de varză se rulează È™i capetele se introduc în interior cu degetul arătător.
După ce aÈ›i format sarmalele, luaÈ›i o cratiță curată È™i aÈ™ezaÈ›i un strat concentric de sarmale. PuteÈ›i aÈ™eza din loc în loc, între sarmale bucățele de slănină sau de costiță afumată. La fel se formează È™i următoarele straturi, tot cu afumătura pusă din loc în loc. După ce aÈ›i pus È™i ultimul strat, aÈ™ezaÈ›i câteva linguri de bulion în mijloc, o foaie-două de dafin È™i o crenguță de cimbru uscat. AcoperiÈ›i oala cu varză tocată din È™i puneÈ›i-o pe foc, sau introduceÈ›i-o la cuptor. TurnaÈ›i apă clocotită peste sarmale, cât să le acopere. LăsaÈ›i sarmalele să fiarbă minimum două ore. Când È™i când, zgâlÈ›âiÈ›i uÈ™or oala pentru a mai amesteca sarmalele. Dacă scade apa, mai adăugaÈ›i câte o ceÈ™cuță-două de apă caldă. Dacă sărmăluÈ›ele sunt fierte, le luăm de pe foc È™i le mai băgăm la cuptor vreme de trei sferturi de ceas, pentru a se rumeni uniform.
Cum se servesc sarmalele
Sarmalele se servesc cu mămăliguță caldă È™i cu ardei iute, È™i, dacă doriÈ›i, presăraÈ›i È™i puÈ›ină smântână pe ele.
Pofta buna!