Bamele, un aliat pentru sănătate
Dacă bamele, aceste legume originare din Africa nu îți sunt încă foarte cunoscute, acest lucru ar trebui sa se schimbe cât mai repede. Sunt un aliat pentru sănătate de utilizat în meniu cât mai des.
Bamele sunt celebre și pentru virtuțile lor gastronomice. Sunt legumele cu aspect de fruct exotic care provin de la o plantă tropicală numită floare de hibiscus care merg de minune cu peștele, cu carnea și cu legumele proaspete sau fierte.
Bamele sunt un veritabil concentrat de beneficii- vitamine, minerale și nutrienți, adevărate legume miracol. Dovada în acest articol.
Bamele numite și okra au o textură mai lipicioasă și se folosesc în Africa mai ales pentru a lega supele. O farfurie cu bame crude nu depășește 30 de calorii și vine cu 3 grame de fibre alimentare, 2 grame de proteine, 57 miligrame de magneziu, 21 miligrame de vitamina C și doar 100 miligrame de grăsimi. Toate aceste proprietăți fac din bame adevărate campioane atunci când vine vorba despre echilibrul alimentar. Se pot consuma sub formă de tocăniță, crude, fierte sau prăjite. Iată însă care le sunt beneficiile.
Semințele de bame sunt bogate în proteine, deci sunt legumele perfecte pentru vegetarieni și nu numai. Sunt bogate și în uleiuri sau aminoacizi.
Bamele pot reduce astmul
Bamele fac parte din legumele cele mai bogate in vitamina C. Or, conform studiilor recente se pare că vitamina C este foarte eficientă pentru a lupta contra simptomelor astmatiforme mai ales la copii. Baleme conțin și anti-oxidanți deci au proprietați anti-inflamatorii minunate. Acest lucru împiedică dezvoltarea astmului și a crizelor de astm.
Bamele pot trata si bolile respiratorii
Frunzele și florile de bame se pot folosi pentru a trata și problemele respiratorii precum pneumonia, bronșita, răceala sau gripa.
Capilarele sanguine pot fi întreținute foarte bine dacă se consumă multe fructe bogate în flavonoizi și în Vitamina C dar și legume precum bamele.
Bamele conțin probiotice care ajută bacteriile bune să se dezvolte în intestin ceea ce contribuie la un tract intestinal sănătos.
Cu bamele poți trata și problemele oftalmologice
Sunt bogate în beta-caroten şi luteină, compuși care împiedică glaucomul și cataracta să se formeze. În plus, sunt ideale și pentru a te bucura de cea mai frumoasă piele. Bamele îți pot curăța pielea de toxine și pot repara țesuturile distruse. Pot împiedica și pigmentarea pielii, apariția acneii și împiedică apariția psoriazisului sau a altor probleme legate de piele. Părul va avea mai multă viață datorită lor. Pot hidrata părul, să îl facă să fie mai strălucitor și mai sănătos. Împiedică în același timp și apariția mătreții.
Bamele pot reduce nivelul de colesterol
Bamele sunt excelente pentru tranzitul intestinal dar pot regla foarte bine si colesterolul în mare parte datorită nivelului ridicat de fibre pe care îl conțin. Bamele nu conțin colesterol și au foarte puține grăsimi. Consumând 20 de grame de bame pe zi se poate observa o reducere semnificativă a nivelului de colesterol rău.
Dacă suferi din cauza anemiei, te poți trata cu aceste legume. Datorită vitaminei K, a acidului folic și a fierului, bamele sunt un aliat de preț pentru a combate anemia.
Bamele pot controla diabetul
Consumând bame poți reduce în mod semnificativ nivelul de zahăr din sânge deci se recomandă pentru persoanele care suferă din cauza diabetului. Bamele pot stabiliza în același timp glicemia prin reglarea vitezei cu care zahărul este absorbit în organism.
Bamele pot întări sistemul imunitar
Vitamina C din bame poate stimula sistemul imunitar favorizând crearea de globule albe în organism. Bamele sunt legumele care sunt bune la orice se pare şi pot chiar să acționeze contra ridurilor. Antioxidanții lor pot să combată radicalii liberi care se află în exces în organism și care sunt responsabili cu îmbătrânirea țesuturilor.
Bamele pot preveni bolile renale
Bamele te ajută să îți menții rinichii în cea mai bună stare de sănătate.
Bamele protejează oasele
Bamele sunt ideale pentru a întări oasele și pentru a preveni osteoporoza deoarece este bogat în Vitamina K și folați ceea ce face ca oasele să fie mai puternice.
Bamele contribuie la o sarcină sănătoasă
Nivelul ridicat de vitamine A, B1, B6,B9 și vitamina C dar și de zinc și de calciu fac din bame legumele ideale de consumat în timpul sarcinii. Bamele sunt recomandate în sarcină deoarece pot ajuta la o mai bună dezvoltare a fătului. Conțin și acid folic un element indispensabil în timpul sarcinii când celulele se multiplică și se dezvoltă foarte rapid.
Bamele pot trata febra
Pentru a trata febra cu ajutorul bamelor, ai două opțiuni la îndemână- să bei un ceai preparat cu semințe uscate de bame sau să pui la fiert semințe de bame sub formă de pudră. O soluție care se poate folosi cu succes și la copii.
Bamele conțin fibre deci te pot ajuta la digestie. Te ajută și să repartizezi mai bine toxinele din corp.