Rezervorul natural de vitamine și minerale

 

Rezervorul natural de vitamine și minerale

Rezervorul natural de vitamine și minerale Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele sintetice sunt deja metode de prevenire a anumitor afecțiuni pe care le folosim cu toții în ziua de azi. Când considerăm că avem carențe de calciu sau că ne-ar mai folosi niște vitamina C, mergem imediat la farmacie să cumpărăm un supliment alimentar sub formă de sirop ori pastilă. Însă stimularea capacității specifice organismului uman de a se apăra stă mai mult în remediile naturale și în alimentele pe care le consumăm.

 

Vitamine și minerale pentru întreaga familie

 Regimul alimentar variat și echilibrat vă scapă de problemele de sănătate și de asemenea le previne. Vitaminele, mineralele, toate fortifică organismul și sistemul imunitar.

 De la primele valuri de frig și până la căldura cea mai iritantă, axați-vă pe un regim bogat în vitamine (A, C, E, betacaroten), zinc, fier, calciu, magneziu, și lista poate continua. Desigur, sună tentant să le cumpărați pe toate sub forma unor pilule, dar ce-ar fi să le luați din mâncare în forma lor cea mai naturală?

 

Vitamina A

 Vitamina A este deosebit de importantă pentru organismul nostru și deficitul de vitamina A nu face altceva decât să sensibilizeze organismul în fața infecțiilor. Vitamina A poate fi găsită în unt, gălbenuș de ou, morcov crud, spanac, pătrunjel, ardei gras, salată verde, cartofi, pepene galben, caise, brocoli, roșii, castraveți, grapefruit, țelină, papaya, mazăre, varză, prune, portocale. Vitamina A este bună pentru vedere, întărește sistemul imunitar, ajută la dezvoltarea normală a celulelor din organismul uman. Un deficit de vitamina A se manifestă prin căderea părului, deteriorarea vederii, a sistemului imunitar, pierderea poftei de mâncare, etc. Vitamina A previne și tratează acneea, dermatita atopică, cataracta, diabetul zaharat, osteoartrita, psoriazis, tulburări ale glandei tiroide, infecțiile virale, etc.

 

Vitamina C

 Vitamina C este una din cele mai cunoscute și mai vitale vitamine. Aceasta este cunoscută deoarece luptă împotriva răcelilor, întărește sistemul imunitar și se găsește îndeosebi în citrice și nu numai. Vitamina C este însă mult mai utilă decât am putea bănui organismului nostru. Această vitamină se poate regăsi în citrice, kiwi, ardei gras, pătrunjel, broccoli, conopidă, căpșune, papaya, pepene, varză, cătină, afine, sparanghel, țelină, castraveți, fenicul, ceapă, banane, mere, pere, struguri, porumb, avocado, praz și lista poate continua. Un aport optim de vitamina C poate preveni deteriorarea celulelor organismului, bolile cardiovasculare, cancerul, răcelile sau cataracta. Procesul de detoxifiere a organismului după fumat poate începe chiar cu un aport suplimentar de vitamina C.

 

Vitamina K

 Foarte mult timp nu s-a știut de existența vitaminei K sau nu a prezentat pra mare interes. Însă vitamina K ne uimește prin proprietățile ei benefice asupra organismului. Aceasta are rol în coagularea sângelui, joacă un rol însemnat în metabolism la nivelul oaselor, al țesutului conjunctiv și în funcționarea rinichilor. Deranjamentele intestinale, sângerarea persistentă a rănilor, cicatrizarea lentă a acestora, hemoragiile nazale, senzația de oboseală, pot fi semne de deficit de vitamina K în organism. Vitamina K o putem lua îndeosebi din legumele cu frunze verzi, precum salata, dar și din iaurt, lapte, gălbenuș de ou, varză creață, varză de Bruxelles, conopidă, fasole verde şi dovlecei.

 

Complexul de vitamine B

 Secretul sănătății de fier constă în complexul de vitamina B. Vitamina B este o familie numeroasă de membri care nu se găsesc niciodată izolați în anumite produse alimentare, decât arareori, ci mai degrabă grupați. Spre exemplu, nici la farmacie dacă ne ducem și cerem vitamina B3 separat, nu o vom putea procura fără celelalte vitamine din complex. Nervii, aparatul digestiv, pielea, părul, ochii, cavitatea bucală și ficatul sunt principalele beneficiare ale complexului de vitamina B.

 Deficitul de vitamina B se manifestă prin încărunțirea prematură a părului, prin depresii, căderea părului, constipație, nivelul mare al colesterolului în sânge. Vitamina B1 sau tiamina se găsește în germenii de grâu, tărâțe, produsele din făină integrală, (iar lipsa acesteia poate duce chiar la boala Alzheimer), iar vitamina B2 sau riboflavina se găsește în ficat, lapte, ouă, soia, brânză, somon, ciuperci, cereale, pește (macrou, păstrăv, hering), nuci, fasole și mazăre. Vitamina B3 (PP sau niacina) are un efect calmant asupra migrenelor, îmbunătățește circulația arterială și stabilizează nivelul colesterolului din sânge și se găsește îndeosebi în ciuperci, pieptul de pui, ficat, sparanghel, somon, carne de miel, de curcan, creveți, mazăre, cod, morcovi și vinete. Vitamina B4, B5 (Acid pantotenic), B6 (piridoxina), B7 și B8 sunt la fel de importante pentru organismul uman și pentru funcționarea normală a acestuia. Vitamina B9 sau acidul folic este extrem de important pentru femeile gravide și bebeluși și aceasta poate fi găsită în legumele cu frunze verzi, broccoli, sparanghel, orez, cereale, porumb, portocale, ouă, banane. Vitamina B12 este de asemenea extrem de importantă pentru organismul uman și aceasta se găsește cu precădere în carnea de vită, de pui, în lapte, în fructe de mare și în somon și ton și este foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos, participă la procesul de reînnoire celulară, participă la metabolismul proteinelor și contribuie la funcționarea normală a celulelor.

 

Vitamina D

 Vitamina D este un fel de vitamină minune care previne apariția diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei. Vitamina D menține sănătatea sistemului osos încă de la cele mai fragede vârste, previne scleroza multiplă, ajută la pierderea kilogramelor în plus, previne diferite tipuri de cancer, tratează depresia deoarece vitamina D joacă un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea cerebrală. Vitamina D poate fi găsită în alimente precum macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele, dar și expunerea la soare vă poate ajuta să încărcați organismul de vitamina D.

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...