Rezervorul natural de vitamine și minerale
Vaccinurile, suplimentele alimentare, vitaminele sintetice sunt deja metode de prevenire a anumitor afecțiuni pe care le folosim cu toții în ziua de azi. Când considerăm că avem carențe de calciu sau că ne-ar mai folosi niște vitamina C, mergem imediat la farmacie să cumpărăm un supliment alimentar sub formă de sirop ori pastilă. Însă stimularea capacității specifice organismului uman de a se apăra stă mai mult în remediile naturale și în alimentele pe care le consumăm.
Vitamine și minerale pentru întreaga familie
Regimul alimentar variat și echilibrat vă scapă de problemele de sănătate și de asemenea le previne. Vitaminele, mineralele, toate fortifică organismul și sistemul imunitar.
De la primele valuri de frig și până la căldura cea mai iritantă, axați-vă pe un regim bogat în vitamine (A, C, E, betacaroten), zinc, fier, calciu, magneziu, și lista poate continua. Desigur, sună tentant să le cumpărați pe toate sub forma unor pilule, dar ce-ar fi să le luați din mâncare în forma lor cea mai naturală?
Vitamina A
Vitamina A este deosebit de importantă pentru organismul nostru și deficitul de vitamina A nu face altceva decât să sensibilizeze organismul în fața infecțiilor. Vitamina A poate fi găsită în unt, gălbenuș de ou, morcov crud, spanac, pătrunjel, ardei gras, salată verde, cartofi, pepene galben, caise, brocoli, roșii, castraveți, grapefruit, țelină, papaya, mazăre, varză, prune, portocale. Vitamina A este bună pentru vedere, întărește sistemul imunitar, ajută la dezvoltarea normală a celulelor din organismul uman. Un deficit de vitamina A se manifestă prin căderea părului, deteriorarea vederii, a sistemului imunitar, pierderea poftei de mâncare, etc. Vitamina A previne și tratează acneea, dermatita atopică, cataracta, diabetul zaharat, osteoartrita, psoriazis, tulburări ale glandei tiroide, infecțiile virale, etc.
Vitamina C
Vitamina C este una din cele mai cunoscute și mai vitale vitamine. Aceasta este cunoscută deoarece luptă împotriva răcelilor, întărește sistemul imunitar și se găsește îndeosebi în citrice și nu numai. Vitamina C este însă mult mai utilă decât am putea bănui organismului nostru. Această vitamină se poate regăsi în citrice, kiwi, ardei gras, pătrunjel, broccoli, conopidă, căpșune, papaya, pepene, varză, cătină, afine, sparanghel, țelină, castraveți, fenicul, ceapă, banane, mere, pere, struguri, porumb, avocado, praz și lista poate continua. Un aport optim de vitamina C poate preveni deteriorarea celulelor organismului, bolile cardiovasculare, cancerul, răcelile sau cataracta. Procesul de detoxifiere a organismului după fumat poate începe chiar cu un aport suplimentar de vitamina C.
Vitamina K
Foarte mult timp nu s-a știut de existența vitaminei K sau nu a prezentat pra mare interes. Însă vitamina K ne uimește prin proprietățile ei benefice asupra organismului. Aceasta are rol în coagularea sângelui, joacă un rol însemnat în metabolism la nivelul oaselor, al țesutului conjunctiv și în funcționarea rinichilor. Deranjamentele intestinale, sângerarea persistentă a rănilor, cicatrizarea lentă a acestora, hemoragiile nazale, senzația de oboseală, pot fi semne de deficit de vitamina K în organism. Vitamina K o putem lua îndeosebi din legumele cu frunze verzi, precum salata, dar și din iaurt, lapte, gălbenuș de ou, varză creață, varză de Bruxelles, conopidă, fasole verde şi dovlecei.
Complexul de vitamine B
Secretul sănătății de fier constă în complexul de vitamina B. Vitamina B este o familie numeroasă de membri care nu se găsesc niciodată izolați în anumite produse alimentare, decât arareori, ci mai degrabă grupați. Spre exemplu, nici la farmacie dacă ne ducem și cerem vitamina B3 separat, nu o vom putea procura fără celelalte vitamine din complex. Nervii, aparatul digestiv, pielea, părul, ochii, cavitatea bucală și ficatul sunt principalele beneficiare ale complexului de vitamina B.
Deficitul de vitamina B se manifestă prin încărunțirea prematură a părului, prin depresii, căderea părului, constipație, nivelul mare al colesterolului în sânge. Vitamina B1 sau tiamina se găsește în germenii de grâu, tărâțe, produsele din făină integrală, (iar lipsa acesteia poate duce chiar la boala Alzheimer), iar vitamina B2 sau riboflavina se găsește în ficat, lapte, ouă, soia, brânză, somon, ciuperci, cereale, pește (macrou, păstrăv, hering), nuci, fasole și mazăre. Vitamina B3 (PP sau niacina) are un efect calmant asupra migrenelor, îmbunătățește circulația arterială și stabilizează nivelul colesterolului din sânge și se găsește îndeosebi în ciuperci, pieptul de pui, ficat, sparanghel, somon, carne de miel, de curcan, creveți, mazăre, cod, morcovi și vinete. Vitamina B4, B5 (Acid pantotenic), B6 (piridoxina), B7 și B8 sunt la fel de importante pentru organismul uman și pentru funcționarea normală a acestuia. Vitamina B9 sau acidul folic este extrem de important pentru femeile gravide și bebeluși și aceasta poate fi găsită în legumele cu frunze verzi, broccoli, sparanghel, orez, cereale, porumb, portocale, ouă, banane. Vitamina B12 este de asemenea extrem de importantă pentru organismul uman și aceasta se găsește cu precădere în carnea de vită, de pui, în lapte, în fructe de mare și în somon și ton și este foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului nervos, participă la procesul de reînnoire celulară, participă la metabolismul proteinelor și contribuie la funcționarea normală a celulelor.
Vitamina D
Vitamina D este un fel de vitamină minune care previne apariția diabetului, osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei. Vitamina D menține sănătatea sistemului osos încă de la cele mai fragede vârste, previne scleroza multiplă, ajută la pierderea kilogramelor în plus, previne diferite tipuri de cancer, tratează depresia deoarece vitamina D joacă un rol esențial în dezvoltarea și funcționarea cerebrală. Vitamina D poate fi găsită în alimente precum macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele, dar și expunerea la soare vă poate ajuta să încărcați organismul de vitamina D.