O viață sănătoasă poate preveni cancerul de sân
Conform Institutului American de Cercetare a Cancerului (AICR este sigla sa în engleză) 1 din 8 femei suferă de cancer de sân. Pentru a evita sau a preveni această boală care poate fi mortală, este necesar să avem o viață mai sănătoasă și să acordăm mai multă atenție alimentației.
Principala cauză a cancerului este stilul de viață modern. Alimentele procesate, excesul de aditivi alimentari, poluarea, stresul cronic și emoțiile negative sunt factorii principali care cauzează o aciditate internă și implicit cancer.
40% dintre cazurile de cancer de sân se pot preveni
Diverse cercetări medicale au demonstrat deja că există o legătură directă între nutriție, activitatea fizică, stil de viață și cancer. Specialiștii afirmă că aproximativ jumătate dintre femeile care se confruntă cu această boală ar fi putut să o evite cu ajutorul unei alimentații sănătoase, a exercițiilor fizice și având în general o viață sănătoasă cu obiceiuri benefice.
Factori de risc care pot declanșa cancer de sân:
- Vârsta înaintată
- Antecedentele familiare
- Terapiile hormonale
- Obezitatea
- Consumul de alcool
- Exercițiile fizice excesive
- Fumatul
- Folosirea contraceptivelor orale
- Prima menstruație înainte de 11 ani
- Menopauză târzie după 55 ani
- Prima sarcină după 35 ani
- Sarcină înainte de 15 ani
- Alimentație cu carențe de vitamine și proteine
Fructe recomandate pentru a preveni cancerul de sân
Este important să alegem și să consumăm acele fructe care datorită proprietăților lor specifice pot ajuta la evitarea apariției cancerului de sân. Consumați-le de preferință crude și dacă în unele cazuri este posibil, cu coajă pentru a profita de toți nutrienții. Iată cele mai bune fructe care ajută ca celulele maligne să nu se dezvolte:
Coacăzele negre
Coacăzele negre au capacitatea de a reduce inflamația și de a opri creșterea tumorilor de sân. Aceste fructe oferă fitonutrienți care distrug celulele cancerigene. Antioxidanții conținuți de coacăze îmbunătățesc acțiunea tratamentelor sau medicamentelor în cazul pacientelor care se confruntă deja cu această boală.
Un pumn de coacăze negre consumat zilnic este suficient. Acestea pot fi consumate ca atare, cu puțină miere, pot fi adăugate în diverse shake-uri sau în salate de fructe.
Fructele roșii
Proprietăți similare cu cele ale coacăzelor negre au și alte fructe precum zmeura, căpșunii, cireșele, vișinele, coacăzele roșii, strugurii roșii sau negri. Acestea conțin antioxidani puternici având capacitatea de a proteja celulele sănătoase de agenții cancerigeni. De exemplu, strugurii roșii sau cei negri, sunt foarte bogați în resveratrol, un tip de fitoalexitină care acționează precum un excelent remediu antiinflamatoriu foarte util pentru a ne proteja de cancere precum cancerul de colon sau cel de sân. În plus, această varietate de struguri, dispune de un nivel ridicat de antocianine care sunt foarte utile pentru inhibarea creșterii celulelor cancerigene. Totodată, antocianinele au grijă ca nivelul de estrogeni să nu se altereze, iar astfel împiedică dezvoltarea unui cancer de sân sau uterin.
Se recomandă consumul zilnic de fructe roșii, atât crude cât și ca adaos în diverse sucuri, shake-uri sau salate de fructe.
Portocalele
În realitate orice fruct care această culoare este recomandat (de exemplu, mandarine, mango, papaya, piersicile, caisele sau pepenele Cantalup). Acestea au capacitatea de a preveni cancerul de sân și furnizează o mare cantitate de vitamina C care fortifică sistemul imunitar. Multe dintre fructele portocalii oferă de asemenea carotenoizi care au rolul de a echilibra sănătatea.
Consumați suc de portocale proaspăt stors la micul dejun și consumați un alt fruct portocaliu înainte de prânz sau de cină.
Rodiile
Încă din antichitate erau apreciate beneficiile acestui fruct deosebit. Acum 2000 de ani, rodia era numită “forța naturii”. Cercetările medicale actuale au demonstrat că rodia este o sursă bogată de flavonoizi, tanini, antioxidanți și polifenoli, elemente esențile pentru prevenirea cancerului. Toți acești nutrienți prețioși recomandă rodia ca fiind un fruct care are excelente calități preventive contra cancerului (mai ales cancerul de sân, dar și de prostată, de plămâni și de colon).
Se recomandă consumul unui pahar de suc de rodii proaspăt stors pe stomacul gol. Se poate consuma zilnic, înainte de masă.
Alte recomandări pentru prevenirea cancerului de sân
Doar 10% dintre cazurile totale corespund factorilor ereditari sau genetici. Tocmai de aceea, pentru a evita apariția cancerului de sân, pe lângă realizarea autoexaminărilor și a unei mamografii anuale, este important să luați în considerare și următoarele recomandări:
Consumați fructe proaspete zilnic
Fructele proaspete pot fi consumate sub formă de sucuri, shake-uri, salate sau fructul ca atare. Cel mai important este să consumați 3 fructe zilnic (și cel puțin 2 legume).
Creșteți consumul de legume
Toate legumele proaspete sunt bune pentru menținerea unei sănătăți optime. Cele mai bune legume care pot preveni cancerul sunt: usturoiul, prazul, ceapa verde, varza de Bruxelles, conopida, brocoli, ridichile, varza roșie, morcovii, sparanghelul, spanacul, sfecla roșie, castraveții, țelina, salata verde.
Dacă alegeți să le gătiți, pentru a păstra cât mai mulți nutrienți, se recomandă prepararea la aburi.
Consumați apă alcalină
Apa alcalină este un tip de apă ionizată care acționează ca un antioxidant puternic și natural, având capacitatea de a ajuta organismul să elimine deșeurile acide pe care le produce procesul natural al digestiei. „Nicio boală, inclusiv cancerul, nu poate exista într-un mediu alcalin”, a afirmat doctorul Otto Warburg, autor al cărții Metabolismul tumorilor și recompensat cu premiul Nobel pentru descoperirile sale în medicină, în anul 1931.
Înlocuiți făina albă cu cea integrală
Orezul, pastele, biscuiții, pizza, pâinea, produsele de patiserie, în general toate acele produse care conțin făină albă, preparați-le sau cumpărați-le în versiunea integrală. Este recomandat de asemenea și cuscusul de grâu integral, quinoa, ovăzul, hrișca și meiul.
Limitați consumul de carne roșie
Consumul de carne de vacă, porc sau miel crește densitatea calorică a corpului. De asemenea, evitați carnea procesată precum mezelurile și preparatele din carne care se găsesc în produsele de tip fast-food. Acestea crează aciditate în corp ceea ce poate determina proliferarea celulelor cancerigene. Un corp prea acid crează în primul rând o problemă de respirație la nivelul celulelor, care perturbă la rândul ei schimbul de oxigen. Conform doctorului Otto Warburg, laureat al premiului Nobel pentru medicină: “Toate celule normale cer în mod absolut oxigen, însă celulele canceroase pot trăi fără oxigen – este o regulă fără excepție. Țesuturile canceroase sunt țesuturi acide, în timp ce țesuturile sănătoase sunt țesuturi alcaline. ”
Evitați băuturile îndulcite, cele alcoolice și cu cafeină
Aceste băuturi sunt asociate cu bolile cronice la adulți, printre care și cancerul. În ceea ce privește consumul de alcool, cercetările au demonstrat că acesta crește cu 12% riscul de a suferi de cancer de sân. Alegeți în schimb apa pură, sucurile de fructe și legumele și maceratele sau infuziile din plante.
Sursă: Ayurvedic Medica