Cinci sfaturi pentru sănătatea ficatului
Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie și în general la buna funcționare a metabolismului, având diferite funcții vitale. Este vorba de al doilea organ mai mare, după piele și care este situat în partea dreaptă a cutiei toracice.
Ficatul reglează secreția anumitor hormoni, depozitează nutrienți și produce proteine dar și enzimele care participă la digestie (bila).
Din păcate, ficatul este un organ care poate fi afectat de obiceiurile proaste și în principal de ingerarea unor de substanțe și alimente care aduc prejudicii sănătății. Tocmai de aceea, următoarele sfaturi ne pot ajuta să avem grijă de sănătatea ficatului.
Numărul 1: Ai grijă de greutatea corporală
Obezitatea și supragreutatea sunt relaționate în mod frecvent cu dezvoltarea ficatului gras, iar în acest caz, dacă nu se iau măsurile adecvate, se poate transforma în ciroză hepatică, insuficiență hepatică și inclusiv cancer de ficat.
Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este fără îndoială una din recomandările cele mai importante pentru a avea grijă de ficatul nostru. Realizarea exercițiilor fizice în mod regulat și o alimentație sănătoasă sunt cele mai recomandate pentru a menține echilibrul greutății corporale. Evitați să recurgeți la diete foarte stricte deoarece acestea pot fi contraproductive, de multe ori aceste diete conduc la carențe de nutrienți și pot provoca îmbolnăvirea ficatului. Alt aspect important referitor la menținerea sănătății ficatului, este evitarea folosirii medicamentelor pentru slăbit deoarece majoritatea acestora sunt metabolizate de către ficat și pot să-l “intoxice”.
Numărul 2: Moderează sau mai bine renunță la consumul alcoolului
Băuturile alcoolice nu sunt recomandate în general, nu doar pentru că afectează ficatul, totuși, acesta este unul din organele care obișnuiește să fie cel mai sensibil la consumul de alcool.
Este foarte important să se evite consumul excesiv de alcool, deoarece ficatul este organul care trebuie să metabolizeze aceste substanțe, iar consumul de alcool este în mod direct relaționat cu bolile hepatice precum ciroza.
Numărul 3: Urmează o dietă sănătoasă
O alimentație greșită poate afecta în mod direct sănătatea și funcționarea ficatului, tocmai de aceea trebuie să acordăm mare atenție acestui aspect și să facem schimbările necesare pentru a menține o bună stare de sănătate.
În primul rând, evitați consumul de zaharuri simple precum zahărul, caramelele, dulciurile din comerț, prăjiturile, etc. Încercați să nu îndulciți prea mult alimentele sau evitați să vă obișnuiți prea mult cu gustul dulce.
Preferați cerealele integrale decât versiunile rafinate ale acestora, de exemplu, preferați orezul integral, decât orezul alb și făina integrală decât făina rafinată, albă, deoarece primele variante sunt mult mai nutritive și în plus furnizează fibre, ceea ce aduce multe beneficii digestiei și ne ajută să controlăm nivelele de colesterol.
Consumați mai multe fructe și verdețuri, sunt alimentele pe care de multe ori evităm să consumăm sau lipsesc din dieta modernă, tocmai de aceea este important să consumăm zilnic aceste alimente, aduc vitamine și minerale precum și fibre dietetice.
Reduceți consumul de grăsimi, în special a celor de origine animală, nivelele de colesterol ridicate pot favoriza condiția de ficat gras și reduceți semnificativ sau renunțați la consumul cărnurilor grase și a mezelurilor. Alegeți grăsimile sănătoase precum cele de origine vegetală și de preferință cele presate la rece sau extra virgine pentru a vă bucura de o nutriție îmbunătățită.
Beți suficientă apă, deoarece aceasta ajută organismul să fie hidratat și favorizează eliminarea impurităților.
Dacă puteți alege și vă permiteți să cumpărați alimente organice, acestea vor contribui cu siguranță la îmbunătățirea stării de sănătate.
Numărul 4: Consultă medicul specialist
Există multe modalități de a preveni bolile acute sau grave, iar consultațiile periodice la un medic specialist sunt de exemplu o măsură bună de prevenire a bolilor. În prezent, analizele complexe de sânge ne pot oferi o viziune generală a stării noastre de sănătate și este important să acordăm atenție atât unei probleme cu glucoza, cât și cu nivelele de colesterol din sânge.
În plus, medicul specialist poate evalua starea nutrițională și poate detecta unele semne sau simptome timpurii de declanșare a unei boli sau afecțiuni.
Numărul 5: Informează-te
Dacă vrei să eviți hepatita, este esențial în primul rând să știi cum se transmite. Virusul hepatitei A de exemplu se poate transmite prin alimente care au fost contaminate, în timp ce virusul hepatitei B și C, se transmite prin sânge și fluidele corporale.
Pentru a preveni hepatita A, mănâncă acasă sau în doar în restaurante și localuri pe care le consideri sigure și igienice. Pentru a preveni hepatita B și C, este recomandabil să nu împrumuți obiecte de uz personal precum periuța de dinți, aparatul de as sau altele de acest gen, care pot veni în contact direct cu sângele sau fluidele tale corporale.
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca