Să renunțăm la produsele nocive pentru sănătate
În fiecare zi, suntem în contact cu un număr mare de produse - multe dintre ele prezintă riscuri pentru sănătate care se pot acumula odată cu trecerea timpului. Multe substanțe chimice par să fie sigure, însă nu sunt și probabil nici măcar nu bănuiți cât de dăunătoare sunt pentru sănătate.
Însă alte produse care fac parte din stilul de viață “standard” contemporan - precum aparatele electronice și inclusiv scaunul de la biroul dumneavoastră de lucru – pot de asemenea să cauzeze în timp deteriorări ale sănătății.
Lista produselor pe care ar trebui să le eliminăm pentru a ne proteja sănătatea este cu siguranță mai lungă, însă vă oferim în continuare 10 produse pe care în general le folosim zilnic și la care, pentru binele sănătății noastre, ar trebui să renunțăm. Iată care sunt acestea:
1. Îndulcitorii artificiali
Îndulcitorii artificiali, precum aspartamul și sucraloza (Splenda) produc multe daune în corp, depozitând grăsime excesivă și crescând riscul de diabet, astfel încât, dacă doriți o sănătate optimă, cel mai indicat este să renunțați pentru totdeauna la aceștia.
Același lucru este valabil și pentru băuturile care conțin îndulcitori artificiali, precum băuturile dietetice sau de tip light. Pe lângă faptul că înrăutățesc sensibilitatea la insulină și determină creșterea excesivă în greutate, îndulcitorii artificiali cauzează de asemenea și alte probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri cardiace, tulburări cerebrale și boala Alzheimer.
Unul din mecanismele prin care îndulcitorii artificiali cauzează obezitate și boli este alterarea microflorei intestinale. Mai specific, îndulcitorii artificiali alterează căile metabolice relaționate cu funcția metabolică.
S-a observat o reducere a funcției căilor relaționate cu transportul de zahăr din corp, de exemplu. S-a descoperit de asemenea faptul că îndulcitorii artificiali induc disbioza intestinală și intoleranța la glucoză la persoanele sănătoase.
2. Recipientele și sticlele din plastic
A renunța la recipientele de plastic pentru alimente, precum și la sticlele din plastic este un alt pas de bază pentru a vă reduce expunerea la substanțele chimice dăunătoare pentru sistemul endocrin precum bisfenol-A (BPA), bisfenol-S (BPS) și ftalații.
Sistemul endocrin este extrem de important pentru reglarea stării de dispoziție, a creșterii, dezvoltării, bunei funcționări a țesuturilor și proceselor reproductive, iar substanțele chimice dăunătoare pentru sistemul endocrin au fost relaționate cu un mare număr de efecte adverse, inclusiv:
- Probleme ale aparatului reproducător;
- Hipertensiune: conform unei probe controlate, aleatorii, BPA din conserve sau din sticlele de plastic pot crește tensiunea arterială la puține ore după ingerarea acestora;
- Coeficientul de inteligență (IQ) redus în cazul copiilor;
- Hiperactivitate, creșterea agresivității și diminuarea capacității de învățare; cancer de sân, prostată și tiroidă.
Căldura, depozitarea și spălările multiple pot crește cantitatea de substanțe chimice care se filtrează din recipientele și sticlele de plastic, tocmai de aceea păstrarea recipientelor vechi nu este o idee bună.
Cea mai bună opțiune este de a evita orice tip de recipiente din plastic și să le înlocuiți cu sticle și recipiente din sticlă. Puteți opta de asemenea pentru folosirea biberoanelor din sticlă dacă aveți bebeluși. Alegeți sticla în locul plasticului și nu veți mai avea probleme gândindu-vă ce tip de plastic este mai sigur decât celălalt, etc. Recipientele din sticlă sunt o investiție pentru sănătatea voastră și a întregii familii.
3. Ustensilele de bucătărie cu teflon
Este foarte important de asemenea să nu mai folosiți oale și tigăi cu teflon și să le înlocuiți cu ustensile de bucătărie din ceramică sau sticlă. Stratul de teflon este făcut cu o substanță chimică numită acid perfluorooctanoic (PFOA), care a fost etichetat ca un “probabil” carcinogen de către un comitet pentru revizii științifice independent care consiliază Agenția pentru Protecția Mediului (EPA).
Cu toate că PFOA (acidul perfluorooctanoic) este un termen lung și complex, în esență este vorba despre o substanță chimică complexă care se bazează pe fluorură pentru proprietățile sale antiaderente. Problema este că odată ce se încălzește oala sau tigaia de acest gen, fluorura se vaporizează în aer afectând chiar mediul înconjurător și punând în pericol sănătatea dumneavoastră. Puteți evita cu ușurință acest risc înlocuind ustensilele din bucătărie cu unele sigure din ceramică sau sticlă și care nu emit fluorură toxică.
4. Aromatizantele pentru locuințe
Deodorantele și parfumurile folosite pentru aromatizarea locuințelor conțin în general 2, 5-diclorofenol (2,5-DCP), un metabolit al 1,4- diclorobenzenului care a fost relaționat cu apariția pubertății precoce și a altor probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Ftalații care perturbă sistemul endocrin se găsesc de asemenea în mod obișnuit în aromatizantele și deodorantele pentru locuințe.
Dacă aveți probleme cu mirosurile neplăcute, cel mai bun lucru e care îl puteți face este să tratați cauza problemei în loc să o mascați cu aerosoli chimici.
Deschiderea regulată a geamurilor și ușilor locuinței va îmbunătăți calitatea aerului din încăperi, iar dacă doriți o aromă plăcută, optați cu încredere pentru uleiurile esențiale pure și de calitate, care în realitate vă pot chiar îmbunătăți sănătatea și starea de bună-dispoziție.
5. Săpunurile antibacteriene și detergenții chimici
Dezinfectarea corpului și a locuinței ca rutină zilnică, pe termen lung, ar putea cauza mai multe daune decât beneficii. Săpunurile și detergenții plini de substanțe chimice nu doar că determină dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente, dar compușii antibacterieni precum triclosanul a fost de asemenea relaționat cu un mare număr de efecte dăunătoare asupra sănătății, în special în cazul copiilor mici.
De exemplu, cercetările medicale au demonstrat faptul că triclosanul poate altera reglarea hormonilor și poate interfera cu dezvoltarea fetală normală în cazul femeilor însărcinate. Acest ingredient antibacterian a fost relaționat de asemenea cu:
- Apariția alergiilor
- Disfuncția tiroidei
- Perturbarea sistemului endocrin
- Creșterea excesivă în greutate
- Răspunsuri inflamatorii
Produsele uzuale care conțin triclosan și care trebuie înlocuite cu variante naturale, sigure, bio sau organice, sunt:
- Pasta de dinți
- Deodorantele
- Șampoanele (și cele pentru animale)
- Cosmeticele în general
- Spray-urile pentru picioare
- Apa de gură
- Gelul dezinfectant pentru mâini
- Crema și gelul de ras.
Apa călduță și un săpun din ingrediente naturale este tot ce aveți nevoie pentru a elimina în mod sigur microbii care cauzează boli. Inclusiv Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a afirmat că “ în prezent nu există dovezi că săpunurile antibacteriene sunt mai eficiente pentru prevenirea bolilor decât simplu fapt de a ne spăla cu săpun obișnuit și cu apă.”
Pe lângă săpunurile pentru mâini și produsele promovate ca fiind antibacteriene, triclosanul se găsește de asemenea în multe alte produse pentru locuință sau de uz personal, inclusiv în jucării, șampoanele obișnuite, cremele antiacneice și pasta de dinți Colgate Total – de aceea este mai bine să citiți cu atenție etichetele produselor și să renunțați fără regrete la cele care conțin triclosan.
Un dezinfectant cu multiple întrebuințări și care funcționează perfect pentru a curăța mesele de bucătărie și băile – locurile în care se înmulțesc germenii - este peroxidul de hidrogen 3% și oțetul. Puneți fiecare lichid în sticle cu pulverizator diferite și curățați suprafețele cu fiecare dintre acestea, pe rând.
În testele realizate de către Institutul Politehnic din Virginia și Universitatea Americană de stat, comparându-se ambele substanțe, s-a constatat că acestea au distrus practic toate bacteriile de tipul Salmonella, Shigella și E. coli din alimentele și de pe suprafețele contaminate, ceea ce face ca această combinație să fie mult mai eficientă pentru distrugerea bacteriilor potențial letale decât clorul sau orice altă detergent comercial pentru bucătărie.
6. Produsele pentru curățenie din comerț
Puteți evita utilizarea multor substanțe chimice dăunătoare prin simplu fapt de a renunța la toate produsele de curățenie comerciale. Toate și fiecare dintre aceste produse pot fi înlocuite cu alternative naturale, simple și chiar mai ieftine decât variantele clasice din comerț. Iată o listă cu ce aveți nevoie pentru a vă face propriile produse de curățenie naturale:
- Bicarbonat de sodiu
- Oțet alb
- Suc de lămâie
- Săpun de casă
- Peroxid de hidrogen
- Uleiuri esențiale organice. Inclusiv uleiul de lavandă și de arbore de ceai au proprietăți antibacteriane
- Cârpe din microfibră
Sucul de lămâie este un înălbitor natural, oțetul și apa sunt o combinație excelentă pentru a șterge geamurile, iar oțetul combinat cu peroxid de hidrogen este excelent pentru a dezinfecta. Bicarbonatul de sodiu este foarte bun pentru a curăța baia și bucătăria.
7. Produsele de îngrijire personală
Pielea absoarbe cu ușurință substanțele chimice, tocmai de aceea este necesar să vă revizuiți produsele cosmetice uzuale pe care le folosiți și să le înlocuiți cu variantele lor nedăunătoare. Acest lucru este în particular recomandat femeilor deoarece ele tind să folosească diferite produse cosmetice zilnic. Din păcate puține femei știu că produsele de machiaj sunt de asemenea o sursă de metale grele. Într- un raport intitulat Heavy Metal Hazard: The Health Risks of Hidden Heavy Metals in Face Makeup (Pericolul metalelor grele: riscurile asupra sănătății ale metalelor grele din machiajul facial), Asociația americană pentru mediu a analizat 49 de produse de machiaj diferite din care a rezultat că:
- 96% conțineau plumb
- 90% conțineau beriliu
- 61% conțineau taliu
- 51% conțineau cadmiu
- 20% conțineau arsenic
Dacă folosiți produsele de machiaj convenționale zilnic, atunci se pare că absorbiți aproximativ 2 kg jumătate de substanțe chimice în corp timp de un an, iar aceasta fără a lua în calcul și folosirea loțiunilor, deodorantelor, șampanelor, balsamurilor și altor produse de îngrijire personală. Pentru a evita acest ciclu dăunător sănătății, este mult mai bine să folosiți mărci organice certificate pentru produsele de îngrijire și machiaj. În prezent, există o ofertă din ce în ce mai largă și mai calitativă de astfel de produse, trebuie doar să investigați acest subiect și să alegeți pentru binele și sănătatea dumneavoastră.
8. Condimentele expirate
Plantele și condimentele folosite în bucătărie ca adaos la diferite feluri de mâncare conțin o mare varietate de antioxidanți, minerale și vitamine și ajută în mod cert la maximizarea valorii nutriționale a acestora. Se pare chiar că plantele și condimentele depășesc activitatea antioxidantă a fructelor și vegetalelor. Multe studii medicale au demonstrat de asemenea că majoritatea condimentelor tind să aibă calități medicinale unice. De exemplu, patru condimente sunt în mod particular eficiente în tratarea inflamației din organism:
1. Cuișoarele
2. Ghimbirul
3. Rozmarinul
4. Cimbrul
Prospețimea acestora este un factor important al sănătății, iar dacă aveți prin cămară plante și condimente vechi, este mai bine să renunțați la ele și să vă procurați unele proaspete. Condimentele expirate nu vor oferi mai multă aromă mâncărurilor, dimpotrivă, așa că acordați-le atenție și folosiți doar condimentele atent selectate.
9. Dispozitivele electronice
Cu toate că în prezent foarte puține persoane ar lua în considerare faptul de a renunța la folosirea telefoanelor mobile, a computerelor și a televizoarelor, ar fi o idee bună să reconsiderați folosirea tuturor dispozitivelor electronice. Unii copii, în special adolescenții, tind să fie înconjurați în mod excesiv de acest gen de dispozitive electronice, timp de mai multe ore pe zi, acest lucru fiind foarte dăunător pentru sănătatea lor, atât cea fizică (încurajând sedentarismul) cât și cea emoțională (apare izolarea, nervozitatea excesivă, diferite crize de mânie sau de tristețe, profund nocive pentru un copil în creștere).
În data de 31 mai 2011, Organizația Mondială a Sănătății (OMS)/Agenția Internațională pentru cercetarea cancerului (IARC) au publicat un raport admițând faptul că telefoanele celulare ar putea cauza cancer, clasificând câmpurile electromagnetice prin radiofrecvență ca un “posibil factor carcinogen pentru ființele umane” (Clasa 2B).
Clasificarea s-a produs în parte ca un răspuns la cercetările care demonstrează că telefoanele fără fir cresc riscul apariției cancerului cerebral. Pentru a reduce expunerea la acestea, evitați întotdeauna să purtați telefonul celular aproape de corp.
Este important să vă dați seama că întotdeauna când telefonul funcționează, acesta emite radiații în mod intermitent, chiar dacă nu îl folosiți. Dacă de exemplu, obișnuiți să țineți telefonul într-un buzunar aproape de corp (total neindicat) aceasta înseamnă că vă expuneți în continuu acea zonă a corpului la radiații.
Iată ce s-a menționat într-un articol din revista Time Magazine:
“Tot mai multe cercetări științifice indică faptul că o supraîncărcare de informații –ceea ce se petrece atunci când folosim dispozitivele electronice inteligente în mod constant - este relaționată în mod clar cu depresia și anxietatea.
Studii recente de acest gen sugerează faptul că acest lucru este în mod particular evident pentru persoanele care folosesc foarte mult telefoanele celulare și tabletele și pentru persoanele care utilizează multiple dispozitive în același timp (ceea ce experții numesc comunicare multiplă). Stingeți și păstrați închise aceste dispozitive măcar din când în când pentru a da răgaz creierului să se odihnească și să se regenereze, ideal este în acest sens să aveți un orar precis și să-l respectați (de exemplu, după ora 9 seara în timpul săptămânii sau de dimineață până la prânz în weekend).”
10. Sedentarismul
Tot mai multe cercetări medicale au arătat că sedentarismul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătate. S-a demonstrat în mod repetat că a rămâne așezat pe scaun mai mult timp este un factor de risc independent pentru bolile cronice și moartea prematură, inclusiv dacă efectuați exerciții fizice în mod regulat. Este adevărat, exercițiile fizice nu pot înlătura daunele cauzate de rămânerea în poziție așezată timp de câteva ore bune pe zi, iar împreună cu obezitatea, a rămâne așezat ore în șir este noua tendință având efecte dăunătoare certe asupra sănătății.
S-a demonstrat că a rămâne așezat timp de ore întregi crește riscul de deces datorită diferitelor probleme de sănătate, de la diabet de tip 2 și boli cardiovasculare până la cancer și toate celelalte cauze de mortalitate prematură. Cu cât faceți mai puține exerciții fizice, cu atât mai mari sunt efectele dăunătoare ale sedentarismului.
Care este soluția?
Trebuie să vă asigurați că vă opriți din lucru și faceți pauze la intervale regulate în timpul orelor de lucru. Ca regulă generală, dacă ați rămas așezat timp de o oră, deja ați stat așezat prea mult timp. Ca minim, trebuie să evitați să rămâneți așezat timp de mai mult de 50 de minute.
Dacă nu aveți un dispozitiv specific pentru a vă monitoriza starea fizică, ar fi o investiție bună să vă achiziționați unul. Specialiștii recomand să efectuăm cel puțin 7000 - 10000 de pași zilnic, aceasta pe lângă un program zilnic de exerciții fizice, iar un pedometru vă poate ajuta în acest sens (un pedometru este un dispozitiv care măsoară pașii efectuați zilnic).
Pentru multe persoane, simplul fapt de a nu mai rămâne atât de mult așezate și de a face pauze la intervale regulate este un prim pas binevenit către un stil de viață mai sănătos. Pe măsură ce vă veți obișnui cu efectuarea exercițiilor fizice de bază sau medii și vă veți întări corpul și vă veți crește rezistența, puteți să încercați și antrenamente mai în forță și implicit mai solicitante. Pentru a evita apariția anumitor neplăceri sau tulburări fizice, efectuați întotdeauna un consult medical înainte de adoptarea unui program de exerciții fizice.
Să eliminăm factorii de risc cunoscuți care ne împiedică să avem o stare de sănătate optimă
Adevărul este că în prezent trăim într-o lume extrem de toxică și suntem expuși în continuu la substanțe chimice dăunătoare, fie prin alimentație, fie prin produsele de curățenie sau de îngrijire uzuale; aceasta este o tristă realitate.
A ne lua timpul necesar pentru a ne reevalua stilul de alimentație și produsele de uz zilnic pe care le folosim este un pas pozitiv și necesar care ne va ajuta să reducem în mod semnificativ încărcătura lor toxică, iar acest lucru va avea urmări pozitive directe asupra sănătății.
Contaminarea mediului este o altă problemă enormă, de care trebuie să fim cu toții conștienți și să acționăm pentru evitarea acesteia. În primul rând putem să facem schimbări imediate în mediul în care locuim și să fim atenți ce produse de uz zilnic folosim. Renunțarea la obiceiurile profund nocive precum sedentarismul și folosirea chimicalelor și a dispozitivelor electronice, ne va ajuta cu siguranță să ne optimizăm starea de sănătate și să reducem probabilitatea de a suferi de boli cronice.
Articol tradus și adaptat după un material scris de Dr. Mercola
Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca