Lista alimentelor bogate în minerale

 

Lista alimentelor bogate în minerale

Lista alimentelor bogate în minerale Mineralele se împart în trei clase: macroelemente, microelemente și oligoelemente. În continuare oferim o listă cu alimente bogate în minerale:

- Macroelementele sunt: Sodiu - Potasiu - Calciu - Fosfor - Magneziu - Clor - Sulf

 - Microelementele sunt: Fier - Fluor - Iod – Mangan - Cobalt - Cupru - Zinc

 - Oligoelementele sunt: Siliciu - Nichel - Crom - Litiu - Molibden - Seleniu

 Iată lista alimentelor care conțin o cantitate mai mare din aceste minerale:

 

Sodiu

 Sodiul are un rol important pentru hidratarea organismului. Se găsește în: sarea de bucătărie, sosul de soia, anșoa, măslinele negre și verzi, ciuperci, banane, grapefruit, alunele de pădure, orezul integral, dovlecei, mere.

 

Potasiu

 Potasiul este esențial pentru echilibrul lichidelor din celule și pentru susținerea proceselor enzimatice, pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos. Reduce tensiunea arterială, transformă glucoza în glicogen. Se găsește în: fructele uscate, varză, cartofi, roșii, ciuperci, banane, portocale, struguri, mere și verdețuri în general.

 

Calciu

 Calciul este elementul constitutiv de bază al dinților și oaselor, este esențial pentru menținerea sănătății acestora, intervine în secreția insulinei, este important pentru coagularea sângelui, pentru buna funcționare a inimii, mușchilor și nervilor. Se găsește în: semințele de floarea-soarelui şi de susan, legumele cu frunze verzi, fasole, conopidă, varză, mazăre, țelină, algele marine, produsele lactate, migdale, soia, gălbenușul de ou.

 

Fosfor

 Fosforul are un rol important în metabolismul glucidelor și lipidelor, ajută la energizarea și revigorarea organismului, ajută în procesele de creștere și regenerare, asigură, împreună cu calciul, sănătatea dinților și gingiilor. Se găsește în: peștele, cerealele integrale, soia, ouăle, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, migdale), semințele de dovleac.

 

Magneziu

 Magneziul este element constitutiv al unor enzime importante, ajută la fixarea calciului în organism, ajută la funcționarea creierului și a mușchiului cardiac, are un rol important în metabolismul lipidelor, reduce riscul apariției calculilor renali, este un puternic adjuvant antistres. Se găsește în: toate legumele verzi, morcovi, ceapă, usturoi, morcovi, migdale, nuca de cocos, mere, cacao, mei, orez, grâu, ovăz, soia, fasolea verde, spanac, porumb, banane.

 

Sulf

 Sulful are un rol important în aproape toate funcțiile vitale și este esențial în oxigenarea celulelor. Contribuie la întărirea oaselor și dinților, combate infecțiile bacteriene, este un bun depurativ, transformă grăsimea și carbohidrații în energie, are efect hipocolesterolemiant. Ajută la menținerea unui păr sănătos și strălucitor și a unor unghii rezistente. Se găsește în: sparanghel, praz, ceapă, varză, creson, usturoi, brocoli, conopidă, curmale, polen, ridichi, sparanghel, migdale, pește, legumele crucifere în general și gălbenușul de ou.

 

Fier

 Fierul intră în alcătuirea hemoglobinei, este esențial în procesele de oxidoreducere și în sinteza acizilor nucleici, ajută la apărarea organismului de diferiți factori infecțioși. Se găsește în: linte, soia, năut, ovăz, alge, gălbenușul de ou, pâinea integrală, spanac, mei, semințele de floarea-soarelui, mazăre, ciuperci, urzici, broccoli, sparanghel, pătrunjel, cireșe, banane, avocado, prunele uscate, stafide, migdale.

 

Mangan

 Manganul are efecte benefice asupra sistemului nervos, detoxifică corpul de poluanți, participă la sinteza colagenului și la metabolismul glucidelor, ajută la reducerea inflamațiilor în cazul artritei reumatoide. Se găsește în: pește, crustaceele, cerealele integralele, legume, soia, ceaiul negru, bananele, fasolea verde și sfecla.

 

Cobalt

 Cobaltul împreună cu cuprul și fierul intervine în procesul de formare a globulelor roșii, ajută la reglarea tensiunii arteriale, face parte din molecula vitaminei B12, ajută la menținerea echilibrului sistemului nervos. Se găsește în: linte, lactate, ceapă, sfecla roșie, smochine, caise, pere, spanac, varză, fasole, alge marine.

 

Cupru

 Cuprul se găsește în cantitate mică în organismul uman, este esențial pentru buna funcționare a unor enzime care participă la producerea de energie, la menținerea sănătății vaselor de sânge, a oaselor. Se găsește în: semințele de floarea soarelui, alune, cerealele integrale, linte, brânzeturi, cacao, legume, ciuperci.

 

Zinc

 Zincul este esențial pentru procesul de creștere și dezvoltare a organismului, pentru menținerea integrității membranei celulare, are acțiune antiinfecțioasă și antitumorală, este indispensabil în procesele de regenerare celulară. Este antioxidant, reglează nivelul de vitamina A, este important în dezvoltarea creierului. Se găsește în: semințele de susan și de dovleac, avocado, nuca de cocos, zmeură, caise, mure, curmale, fructele de pădure, rodii, sparanghel, usturoi, varză de Bruxelles, mazăre, spirulină, maca, polenul de albine, scoici, pâinea integrală, ouă.

 

Siliciu

 Siliciul are un rol important în dezvoltarea sistemului osos, respirator și vascular, este antitoxic și remineralizant, este indicat în arterioscleroză, în hipertensiune arterială, astenii, demineralizări, oboseală cronică, îmbătrânire prematură, tuberculoză, boli de piele. Se găsește în: apa potabilă și alimentele vegetale în general.

 

Nichel

 Nichelul stimulează funcțiile ficatului și ale pancreasului, este indicat în diabetul zaharat. Se găsește în: cerealele integrale, spanac, legume, pătrunjel, caise, fasolea verde, grâu, morcovi, struguri, varză, roșii.

 

Crom

 Cromul este benefic în tratarea diabetului și a bolilor cardiovasculare, contribuie la reducerea depozitelor adipoase și la transformarea acestora în masă musculară. Se găsește în: drojdia de bere, salata verde, năsturel, păstârnac, cartofi, ceapă, ciuperci, fasole, căpșuni, orez brun, morcovi, uleiurile vegetale.

 

Litiu

 Litiul în farmacologie se refera la ionul de litiu, Li+, folosit ca medicament. Litiul este folosit în sărurile chimicale de litiu, care sunt utilizate în primul rând în tratamentul tulburărilor bipolare, ca medicamente stabilizatoare ale stării emoționale. În dereglările bipolare au un rol important în tratarea depresiei și a maniei acute, instalate pe termen lung. Se găsește în: cartofi, legume, nuci, semințe de in, ulei de rapiță, crustacee și unele specii de pești.

 

Molibden

 Molibdenul contribuie la asimilarea fierului și la metabolizarea și eliminarea din organism a substanțelor nocive. De asemenea, reglează metabolismul grăsimilor și a glucidelor. Se găsește în: legumele cu frunze verzi, germenii de grâu și cerealele integrale, coacăze, mazăre, fasole.

 

Seleniu

 Seleniul este antioxidant și anticancerigen, contribuie la realizarea respirației celulare și la absorbția vitaminei E în organism. Menține elasticitatea țesuturilor. Se găsește în: nucile de Brazilia, nucile în general, fructele de mare, ouăle, germenii de cereale, usturoiul, ceapa, roșiile, tărâțele de grâu.

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...

Cele mai bune surse de …

  Cele mai bune surse de calciu vegetal  Calciul este un element indispensabil pentru orice vâr...