Hidratarea corectă - esențială pentru sănătate

 

Beți apă pentru sănătate!

hidratarea-corecta-esentiala-pentru-sanatate A bea apă zilnic (de preferat de izvor sau cât mai pură), este o componentă cheie pentru o sănătate optimă. Din păcate, multe persoane comit greșeala de a nu bea apă, iar în schimb beau alte lichide, dintre care majoritatea au ingrediente adăugate și care nu sunt deloc recomandate pentru sănătate.

 Copiii sunt în special predispuși să consume băuturi carbogazoase cu adaos de zahăr sau sucuri de fructe din comerț în loc de apă naturală sau sucuri de fructe și legume preparate în casă, iar mulți dintre adolescenți au o predilecție către consumul băuturilor energizante și sportive.

 Conform unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Harvard, mai mult de jumătate din copiii din Statele Unite sunt deshidratați, ceea ce poate avea urmări asupra sănătății și rezultatelor lor școlare. Aproximativ un sfert dintre copiii din Statele Unite nu beau suficientă apă în fiecare zi. În general, băieții sunt cu 75% mai predispuși să nu fie corect hidratați decât fetițele.

 Acest studiu coincide și cu alte studii anterioare care au arătat că băieții beau mai multe băuturi carbogazoase decât fetele. Conform unei meta-analize din anul 2011, aproximativ 70% dintre băieții având vârste cuprinse între 2 și 19 ani consumă băuturi carbogazoase zilnic. Iată ce a afirmat autoarea principal a acestui studiu, dr. Erica Kenney:

 "Aceste rezultate sunt semnificative deoarece evidențiază o problemă potențială pentru sănătatea copiilor și căreia nu i s-a acordat atenția necesară în trecut.

 Inclusiv atunci când pentru majoritatea dintre acești copii nu este o amenințare imediată și nici dramatică pentru sănătate, în realitate, este o problemă care în timp poate reduce calitatea vieții și a stării de sănătate a multor, multor copii și tineri."

 

Corpul are nevoie de apă pentru a funcționa corect

 Organismul uman este compus din aproximativ 65% apă, care reprezintă cantitatea necesară pentru o varietate de procese fiziologice și reacții biochimice, precum următoarele, însă fără a se limita doar la acestea:

 - Circulația sângelui;

 - Stimularea metabolismului;

 - Reglarea temperaturii corporale;

 - Eliminarea deșeurilor și a toxinelor.

 Odată ce corpul a pierdut între unul sau două procente din conținutul total de apă, va semnala această necesitate și va apărea senzația de sete.

 Totuși, când mecanismul senzației de sete începe să apară, în realitate deja este una din primele etape ale deshidratării, astfel încât nu trebuie să ignorați niciodată primele senzații de sete.

 În plus, mecanismul senzației de sete încă nu este complet dezvoltat la copii, ceea ce îi face mai vulnerabili la deshidratare. Adulții în vârstă au de asemenea un risc mai mare de deshidratare.

 Foamea – și în particular, pofta de ceva dulce – poate fi un semnal din partea corpului că are nevoie de apă; dacă simțiți o senzație de foame bruscă, mai întâi beți un pahar cu apă.

 Pe lângă sete, care este un semnal evident al deshidratării, iată alte semnale din partea organismului care indică toate faptul că e necesar să bem apă:

Oboseală și/sau amețeli

Schimbări bruște de dispoziție

Minte încețoșată și probleme de concentrare

Frisoane

Dureri musculare

Dureri de spate și de articulații

Piele uscată și riduri pronunțate

Constipație

Urinare rară; urină închisă la culoare și concentrată

Dureri de cap

Respirație urât mirositoare (halenă)

Poftă de zahăr

 Deshidratarea gravă poate constitui o amenințare pentru viață, cu toate că, chiar și o deshidratare ușoară poate cauza probleme care pot include dureri de cap, iritabilitate sau chiar pierderea cunoștinței. Deshidratarea are de asemenea consecințe neplăcute și asupra practicii sportive, așa cum se afirmă într-un reportaj recent realizat de canalul de televiziune CNN:

 "Chiar și un nivel de deshidratare ușoară a corpului afectează capacitatea de efort din timpul programului de exerciții fizice. Un nivel de deshidratare de 2% în corp poate determina o reducere cu 10% a rezultatelor sportive", a afirmat Amy Goodson, nutriționist sportiv.

 Cu cât este mai mare nivelul de deshidratare, cu atât rezultatele vor fi mai proaste. Ghidându-ne după "efortul perceput," pe care îl resimțim atunci când facem exerciții fizice, putem avea o idee despre gradul de deshidratare al corpului, a completat Goodson."

 

Cum ne dăm seama dacă suntem hidratați?

 Cantitatea de apă recomandată în general este de a bea opt pahare cu apă zilnic, însă dacă luăm în considerare faptul că cerințele de apă pot varia de la o zi la alta în funcție de factori precum nivelul de activitate efectuat sau condițiile climatologice, această sugestie poate fi inadecvată, deoarece în unele circumstanțe corpul are nevoie de mai multă apă.

 În realitate, este practic imposibil să se determine o regulă generală care să funcționeze pentru toate persoanele tot timpul. Institutul de Medicină de exemplu, recomandă un consum mediu mult mai ridicat, sugerând în cazul femeilor, un consum de 2,7 litri de apă în fiecare zi, iar pentru bărbați, cantitatea zilnică de 3,7 litri.

 Culoarea urinei este un indicator important al hidratării sau respectiv deshidratării organismului. Un studiu clinic a utilizat concentrația de urină pentru a evalua starea de hidratare, iar observarea culorii urinei este una dintre cele mai bune modalități de a monitoriza fiecare dintre noi starea de hidratare zilnică.

 Urina concentrată și închisă la culoare este un semn clar că rinichii rețin lichidele pentru a menține funcțiile corporale și este un indicator al faptului că organismul are nevoie de mai multă apă. La modul ideal, trebuie să bem suficientă apă pentru ca urina să aibă o nuanță de galben deschis.

 Luați însă în considerare faptul că riboflavina (vitamina B2, care se găsește în multe suplimente multavitaminice) va face ca urina să fie de o culoare galben intens, aproape fluorescentă. Astfel că, dacă luați suplimente cu B2, ar putea să fie mai dificil să vă dați seama de cantitatea de apă de care aveți nevoie luând în considerare culoarea urinei.

 Frecvența cu care mergeți la baie poate fi de asemenea folosită ca un indiciu pentru câtă apă consumați. O persoană sănătoasă urinează în medie, de aproximativ șapte-opt ori pe zi. Dacă mergeți rar la baie sau dacă nu ați urinat de câteva ore, acesta este de asemenea un indicator al faptului că nu beți suficientă apă.

 

Deshidratarea poate avea consecințe grave

 Atunci când sunteți deshidratat, sunteți mai predispus să simțiți o stare de iritabilitate sau de oboseală. Funcțiile cognitive, inclusiv capacitatea de concentrare pot fi verse prejudiciate ceea ce poate duce la diverse consecințe, mai ales dacă sunteți șofer și conduceți. Conform unui studiu recent publicat în revista Physiology and Behavior (Fiziologia și comportamentele), conducătorii auto deshidratați au comis o rată dublă de greșeli în timpul condusului, în comparație cu conducătorii auto care erau hidratați. Este incredibil, însă cercetătorii au ajuns la concluzia că a conduce deshidratat este similar cu a conduce în stare de ebrietate!

 Iată ce a prezentat recent canalul de televiziune CNN: "Cu toate că în mod frecvent, persoanele care călătoresc evită să bea lichide pentru a preveni opririle prea dese pentru a merge la toaletă, totuși, se pare că deshidratarea ar putea crește riscul de accidente din trafic."

 În cadrul studiului amintit, șoferii hidratați au băut 200 de ml de apă la fiecare oră, în comparație cu șoferii deshidratați, care au primit doar 25 de ml de apă la fiecare oră. Ziarul The Daily Mail a relatat:

 "În timpul unui test, șoferii care aveau un nivel de hidratare normală, au comis aproximativ 47 de greșeli în timpul șofatului. Însă acest număr s-a ridicat până la aproximativ 101 de greșeli când șoferii erau deshidratați – a rezultat același indice de greșeli ca atunci când șoferii dormiseră foarte puțin sau deloc sau erau la limita de ebrietate. Cercetătorii consideră că deshidratarea determină reducerea activității cerebrale, precum și diminuarea stării de alertă și afectarea memoriei pe termen scurt. S-a demonstrat că pierderea de apă corporală aduce prejudicii atât la nivel mental cât și fizic. Nivelul de deshidratare indus în cadrul acestui studiu a fost ușor și se poate regăsi ușor la persoanele care au un consum limitat de lichide în timpul unei călătorii cu mașina."

 

Apa naturală este alegerea cea mai bună pentru sănătate

 Este important să subliniem faptul că corpul pierde apă de-a lungul zilei, inclusiv când nu transpirăm avem nevoie să ne hidratăm pentru a evita pierderea de lichide. În timp ce sucurile, băuturile sportive și energizante conțin o suficientă cantitate de apă, totuși acestea nu sunt niște substitute sănătoase în locul apei naturale.

 De exemplu, sucurile și băuturile energizante conțin o cantitate ridicată de cafeină, care acționează ca diuretic și de fapt, aceasta deshidratează corpul, așa că nu este o opțiune bună când ne este sete. Ați simțit vreodată că vă este și mai sete după ce ați băut suc? Responsabil este zahărul care se găsește în acest tip de băuturi.

 În plus, sucurile, răcoritoarele și băuturile sportive și energizante conțin în general adaos de fructoză procesată, care este un factor primar în apariția obezității și a disfuncției metabolice. Doar o sticlă de suc consumată zilnic poate adăuga 7,5 kg într-un singur an.

 Un suc pe zi crește de asemenea riscul de diabet cu 85%, iar cei care consumă frecvent acest tip de băutură sunt mai predispuși la apariția cancerului. Multe persoane consideră că băuturile sportive sunt cea mai bună alternativă pentru înlocuirea lichidelor și electroliților pierduți prin transpirație atunci când fac exerciții fizice, însă acest lucru nu este adevărat. Cheia hidratării corecte rămâne apa pură.

 

De ce e mai bine să evităm băuturile sportive?

 Majoritatea băuturilor sportive conțin de două ori sau chiar mai mult zahăr decât sucurile obișnuite, în general sub formă de sirop de porumb bogat în fructoză (JMAF).

 Multe dintre aceste băuturi conțin arome artificiale și coloranți alimentari și niciunul dintre aceștia nu contribuie la o sănătate optimă. Fructoza este metabolizată în principal în ficat, iar aceasta este cauza principală a bolii ficatului gras non-alcoolic.

 În ficat se metabolizează fructoza într-un mod foarte asemănător cu metabolizarea alcoolului, ceea ce determină disfuncția mitocondrială și metabolică în același mod în care o fac etanolul și celelalte toxine. La fel ca în cazul alcoolului, corpul transformă fructoza direct în grăsime.

 Dacă băutura sportivă pe acre o alegeți are puține calorii sau nu are zahăr, este foarte probabil să conțină îndulcitori artificiali, care pot fi o alegere chiar mai proastă decât fructoza. În plus, consumul de zahăr după exercițiile fizice va afecta în mod negativ sensibilitatea la insulină – și producerea hormonului de creștere (GH), mai ales dacă faceți exerciții de intensitate ridicată. Majoritatea băuturilor sportive conțin cantități ridicate de sodiu (sare procesată), care are funcția de a înlocui electroliții pierduți prin transpirație.

 Este foarte ușor și simplu să rezolvați problema pierderii electroliților, adăugând pur și simplu o mică cantitate de sare naturală și neprocesată, precum sarea de Himalaya, în apa pe care o beți după exerciții. Spre deosebire de sarea procesată, această sare naturală conține 84 de minerale diferite de care corpul are nevoie pentru o funcționare optimă.

 O altă opțiune excelentă și sănătoasă când transpirați din abundență este apa de cocos sau sucul de lămâie adăugat în apă. Acestea sunt două dintre cele mai bune surse naturale de electroliți. În anumite zone din lume, apa de cocos se utilizează inclusiv intravenos, pe termen lung, pentru a ajuta pacienții bolnavi într-un stadiu critic sau aflați în situații de urgență. De asemenea, fructele proaspete sunt pline de potasiu și de alte minerale importante care ajută la înlocuirea electroliților pierduți în timpul exercițiilor fizice intense. Consumați-le întotdeauna proaspete și preferați fructele de sezon.

 

Consumați apă pură din surse sigure

 Deoarece a bea apă ne ajută se ne hidratăm într-un mod optim, este prudent să consumăm apă fără toxine și este bine de știut faptul că, cu cât apa este mai puțin filtrată, cu atât vom consuma o cantitate mai mare de substanțe contaminante. Majoritatea apei de la robinet conține o mare varietate de substanțe contaminante dăunătoare, care nu se limitează doar la clor, ci și la substanțe dezinfectante sau metale grele.

 Apa îmbuteliată poate fi consumată, însă trebuie avut în vedere faptul că și aceasta poate avea anumite riscuri. Recipientele de plastic pentru alimente și respectiv sticlele din plastic pentru apă pot conține substanțele chimice dăunătoare pentru sistemul endocrin precum bisfenol-A (BPA), bisfenol-S (BPS) și ftalați.

 Sistemul endocrin este extrem de important pentru reglarea stării de dispoziție, a creșterii, dezvoltării, bunei funcționări a țesuturilor și proceselor reproductive, iar substanțele chimice dăunătoare pentru sistemul endocrin au fost relaționate cu un mare număr de efecte adverse, inclusiv:

 - Probleme ale aparatului reproducător;

 - Hipertensiune: conform unei probe controlate, aleatorii, BPA din conserve sau din sticlele de plastic pot crește tensiunea arterială la puține ore după ingerarea acestora;

 - Coeficientul de inteligență (IQ) redus în cazul copiilor;

 - Hiperactivitate, creșterea agresivității și diminuarea capacității de învățare; cancer de sân, prostată și tiroidă.

 Căldura, depozitarea și spălările multiple pot crește cantitatea de substanțe chimice care se filtrează din recipientele și sticlele de plastic, tocmai de aceea păstrarea recipientelor vechi nu este o idee bună. Cea mai bună opțiune este de a evita orice tip de recipiente din plastic și să le înlocuiți cu sticle și recipiente din sticlă. Puteți opta de asemenea pentru folosirea biberoanelor din sticlă dacă aveți bebeluși. Alegeți sticla în locul plasticului și nu veți mai avea probleme gândindu-vă ce tip de plastic este mai sigur decât celălalt, etc

 De exemplu, un studiu independent realizat de Environmental Working Group (EWG) în anul 2011 a găsit 38 de substanțe contaminante în apa îmbuteliată. Fiecare dintre cele 10 mărci analizate conținea în medie opt substanțe chimice. S-au detectat toate următoarele substanțe din categoria dezinfectantelor (DBP): cafeină, tilenol, nitrat, substanțe chimice industriale, arsenic și bacterii. Și în plus, aspect deloc de neglijat, sticlele de plastic cauzează enorme probleme ambientale datorită marii cantități de deșeuri plastice pe care o produc.

 Răspunsul la toate aceste probleme de sănătate și de mediu poate consta în minimizarea sau eliminarea folosirii sticlelor de plastic. O alegere economică și prudentă poate fi cumpărarea și instalarea unui filtru de apă în propria casă. Iar, în loc de sticle de plastic, utilizați recipiente din sticlă reutilizabile, ceea ce va fi un plus și pentru mediul înconjurător.

 

Pentru o sănătate optimă, beți apă zilnic!

 Nu există nicio îndoială că pentru o sănătate optimă trebuie să consumăm apă zilnic. Simplul fapt de a înlocui toate băuturile carbogazoase și îmbuteliate cu apă naturală poate determina îmbunătățiri majore ale sănătății, deoarece practic toate procesele biochimice din corp au nevoie de apă. Totuși, cantitatea zilnică de apă trebuie ajustată în funcție de circumstanțele individuale.

 Amintiți-vă cât este de important să vă ascultați corpul. Setea este cu siguranță un semnal că este necesar să vă hidratați. Oboseala și o stare de proastă-dispoziție pot fi de asemenea indicatori ai faptului că nu beți suficientă apă. Probabil modalitatea cea mai bună de a vă adapta necesitatea de apă este aceea de a observa culoarea urinei și cât de des mergeți la baie. Luând în considerare toate aceste aspecte, acordați-i de acum înainte hidratării locul important pe care îl merită!

Sursă: Sănătate cu Dr. Cătălin Luca

Categorie:

Mai poți citi din Tips-uri sănătate

Strategii eficiente pen…

 Începeți cu bazele pentru un păr sănătos  Îngrijirea adecvată a părului și prevenirea c...

11 modalități de prel…

Modalități ușoare de prelungire a vieții  Deși încă nu am reușit să inventăm o poțiune ...

10 alimente recomandate…

Ce beneficii vă oferă mâncarea sezonieră în această perioadă a anului?  Dacă urmați înț...

10 semne ale deficienț…

Ce sunt proteinele?  Proteina este un nutrient esențial pentru buna funcționare a organismului n...

Toamna: anotimpul schim…

Cum ne influențează schimbarea anotimpurilor?  „Toamna schimbă sângele” este o zicală pop...

12 alimente bogate în …

Importanța enzimelor pentru sănătate  Odată cu vârsta corpul nostru produce din ce în ce mai...

8 beneficii ale consumu…

Nectarinele aduc beneficii intestinului, ochilor, inimii și sistemului imunitar  Este un mit comu...

Recomandări și tratam…

5 plante medicinale care ne oferă energie primăvara  Pentru a depăși starea constantă de obos...

Recomandări și tratam…

Suferiți de astenie de primăvară?  Primăvara mobilizează ceea ce stagnează în organism și ...

6 motive pentru a consu…

Ouăle, o sursă de energie și nutrienți  Un ou mediu de găină are 60 de calorii și conține ...

Vitamine, minerale și …

Vitaminele care întăresc sistemul imunitar  In lupta împotriva unei infecții sau combaterea r...

10 beneficii pentru să…

Care sunt principalele beneficii ale portocalelor?  Portocalele sunt un aliment dulce și delici...

5 moduri de a preveni r…

A preveni este mai ușor decât a trata  Cu sezonul rece și gripa la orizont, s-ar putea să înc...

12 alimente care au gri…

Alimentația afectează sănătatea dinților  Periajul dinților după mese, folosirea aței dent...

12 beneficii ale migdal…

Ce conțin migdalele?  Migdalele sunt unul dintre cele mai consumate fructe cu coajă lemnoa...

12 beneficii ale piersi…

Ce conțin piersicile?  Piersicile sunt fructe dulci și delicioase, care se consumă proaspete sa...

6 alimente depurative d…

Alimentele de primăvară, o sursă de energie  Alimentele depurative de primăvară sunt proaspet...

Cireșele: 6 beneficii …

Cireșele, un aliat al sănătății  Toată lumea știe cât de delicioase sunt cireșele pot fi...

Cum să combatem asteni…

Cum se manifestă astenia de primăvară?  Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timp...

16 motive pentru a cons…

16 motive pentru a consuma ananas  În afară de gustul său delicios, ananasul ne poate ajuta să...

Cele mai bune alimente …

Cum să ne îngrijim sănătatea pe timpul iernii?  Iarna suntem expuși la aer rece, ninsoare, pl...

10 motive pentru a cons…

Sfecla roșie, o sursă de sănătate  Sfecla roșie, având denumirea științifică Beta v...

4 sfaturi nutriționale…

Sfaturi nutriționale pentru sezonul rece  Cu fiecare schimbare de anotimp, necesitățile nutriț...

Puterea antioxidantă a…

  Căpșunii, apreciați în întreaga lume  Căpșunii care se cultivă în prezent în ...

10 alimente anti-obosea…

  De ce apare oboseala?  Oboseala este rezultatul logic al unui efort fizic sau mental int...

Beneficiile și proprie…

  Ovăzul, regina cerealelor  Ovăzul este una dintre cerealele cele mai consumate în întreaga...

6 motive pentru a consu…

  Grapefruit-ul are grijă de sănătatea și aspectul nostru  Conform unui studiu publicat rece...

Rucola: proprietăți …

  Rucola: proprietăți și beneficii  Știați că Rucola este una dintre cele mai complete leg...

11 băuturi detoxifiant…

  11 băuturi detoxifiante  Stilul de viață modern, precum și efectele cauzate de poluare, po...

Ghid complet pentru sl…

  Ghid complet pentru slăbit (II)  Creșterea în greutate este un mecanism de protecție a cor...

Ghid complet pentru sl…

  Cum să slăbim într-un mod sănătos?  Eliminarea kilogramelor nedorite este o problemă cu ...

7 antibiotice naturale

  Antibioticele slăbesc sistemul imunitar   Încă din anul 1940, antibioticele au fost folosit...

Ovăzul și beneficiil…

  Ovăzul, unul dintre cele mai sănătoase alimentele  Puține alimente sunt atât de sănătoa...

5 alimente care întăr…

  Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de alimentație  Se spune că suntem ceea...

Beneficiile fructelor d…

  Ce fructe putem găsi toamna și ce beneficii ne oferă acestea atunci când le consumăm?  Nu...

7 beneficii ale ghimbir…

  Ghimbirul susține starea de sănătate  Ghimbirul este din ce în ce mai cunoscut în ultima ...

10 alimente bogate în …

  Funcțiile și tipurile de acizi grași Omega 3  Importanța acordată acizilor grași Omega 3...

Ciocolata neagră poten…

  Ciocolata pură este un superaliment  Combinat cu o dietă sănătoasă, consumul zilnic al un...

Probioticele pot protej…

  Probioticele pot combate cancerul de sân  În prezent, cancerul de sân este unul dintre cele...

Factori negativi în ca…

  Cum apare cancerul?  Cancerul este rezultatul unei creșteri dezordonate a celulelor din anumi...

Hipotiroidismul: simpto…

  Hipotiroidismul: simptome și dietă  Hipotiroidismul este o tulburare care se produce atunci ...

Secretul populației ca…

  Secretul populației care nu are cancer  În ziua de azi, cancerul este din păcate una dintre...

Perele și beneficiile …

  Perele - un aliat al sănătății  Perele sunt foarte gustoase, au un conținut bogat de apă...

Secrete anti-îmbătrâ…

  Secrete anti-îmbătrânire din Himalaya  Cu siguranță ați auzit de anumite capacități ex...

5 tipuri de cancer ușo…

  5 tipuri de cancer ușor de prevenit  Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ce...

7 semne ale cancerului …

  Ce este cancerul cervical?  Cancerul cervical este al treilea tip de cancer comun în rândul ...

Simptomele cancerului d…

  Simptomele cancerului de prostată  Acest tip de cancer obișnuiește să fie cel mai comun pe...

Cum se poate preveni ca…

  Despre importanța prevenirii cancerului  Estimări recente din domeniul medical au indicat fa...

Cele mai bune diuretice…

  Ce este retenția de lichide?  Numele științific pentru retenția de lichide este hidropizie...

Ceaiul Mate: antioxidan…

  Ceaiul Mate: antioxidant și depurativ  Ceaiul denumit Yerba mate este o băutură tradiționa...

Beneficiile kefirului p…

  Ce este kefirul?  Kefirul este lapte fermentat de vacă sau de capră și are un gust acid și...

Antioxidanții și prev…

  Ce sunt radicalii liberi și ce rol au în formarea cancerului?  Radicalii liberi sunt compuș...

Beneficiile smochinelor…

  11 beneficii ale smochinelor  Smochinele sunt foarte bogate în nutrienți benefici pentru să...

Beneficiile steviei pen…

  Despre stevie – date generale  Stevia Rebaudiana Bertoni este o plantă perenă având un ri...

Recomandări pentru pre…

  Cum deteriorează soarele pielea?  Expunerea excesivă la soare poate cauza o deteriorare în ...

Probioticele și afecț…

  Ce sunt probioticele?  Conform FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agr...

Suplimente naturale car…

  5 suplimente naturale contra cancerului  Natura, în generozitatea sa, ne pune la dispoziție ...

Vitamina C previne oste…

Vitamina C și sănătatea oaselor  Conform datelor oferite de un studiu medical realizat recent d...

8 beneficii ale vinului…

  8 beneficii ale vinului roșu  A consuma din când în când câte un pahar cu vin roșu ne po...

6 alternative naturale …

  Alternative naturale la laptele de vacă  Diversele sortimente de lapte vegetal au o consisten...

Shake-uri pentru un plu…

  Shake-urile sunt delicioase și pline de vitamine  Pentru a ne bucura de un mic dejun energiza...

Spanacul, aliatul de fi…

  Spanacul are efecte terapeutice puternice  Spanacul este cunoscut drept planta primaverii cu e...

Primăvara, anotimpul p…

  Primăvara, anotimpul perfect pentru detoxifiere  Primăvara este momentul ideal pentru a slă...

Cum luptăm cu astenia …

  Astenia de primăvară aduce modificări în corpul uman  Astenia de primăvară este o stare ...

Alimente bogate în fla…

  Alimente bogate în flavonoide contra anxietății  În prezent, anxietatea afectează o m...

Recomandări pentru pre…

  Bolile cardiovasculare pot fi prevenite  În prezent, accidentele cardiovasculare continuă s...

Beneficiile triptofanul…

  Ce este triptofanul?  Triptofanul este un aminoacid esențial care trebuie să fie obținut di...

Beneficiile extraordina…

  Bananele conțin nutrienți importanți pentru sănătate  Bananele sunt fructe delicioase pe ...

Cum să identificăm de…

  De ce apar deficiențele nutriționale?  Există o mare posibilitate ca corpul să fie deficie...

Recomandări pentru pre…

  Recomandări pentru prevenirea bolilor renale  Rinichii sunt niște organe care la fel ca fica...

Beneficiile verzei de B…

Varza de Bruxelles – date generale  Varza de Bruxelles aparține familiei Brassica și este înr...

Trucuri pentru a fi în…

  Câteva trucuri pentru a fi în formă după excesele de Crăciun   După mesele de Crăciun d...

Cele mai bune legume an…

  Alimentația previne și tratează cancerul  Cancerul este o boală care se caracterizează pr...

Beneficiile orezului in…

  Beneficiile orezului integral  Orezul este unul din alimentele de bază din multe culturi, în...

Alimente cu putere anti…

  Recomandări pentru o dietă anticancer   Ca măsuri de prevenție a apariției cancerului, es...

Cele mai bune alimente …

  10 alimente bune pentru diabetici  Asociația Americană de Diabet a publicat o listă cu cele...

9 alimente pentru a com…

  Ce este depresia?  Depresia este o tulburare care afectează în prezent milioane de persoane...

Rețete savuroase și b…

  Nucile pecan au un gust cu totul aparte  Nu mulți dintre noi am auzit de nucile pecan și foa...

Alimente care te ajută…

  Alimentația, cel mai bun aliat al tău contra cancerului  Alimentația poate să devină unul...

Descoperă beneficiile …

  Apa cu ananas te păstrează hidratat  Apa cu ananas are proprietăți anti-inflamatorii, puri...

8 strategii pentru a pr…

  8 strategii pentru a preveni un atac cerebral  Se pare că accidentul cerebral vascular este u...